Wellicht was het een klein voordeel voor PKC dat scheidsrechter Gerlofs Gils een noodkreet richting ON stuurde dat hij en zijn assistenten zich vastgereden hadden in de files rondom Groningen. Schijnbaar hebben automobilisten rond Groningen er een hobby van gemaakt om zaterdags met z’n allen in de file te gaan staan en dan de schuld weer geven aan de verbouw van de Zuidelijke ringweg. Ik kan U verzekeren dat in Assen, Drachten, Veendam, Winschoten en zelfs Delfzijl ook van alles te koop is. Een paar kilometer meer, maar ook een paar uur meer plezier. Waarom een voordeeltje voor PKC? De laatste wedstrijden heeft PKC er een gewoonte van gemaakt om het eerste kwartier er niets van te bakken, dus was een latere start misschien een oplossing voor dit probleem.

Door Bert Postma

Met slechts enkele notabelen op de tribune en controleurs onder de paraplu begon de wedstrijd dus een kwartiertje te laat. Dat ON over een prima lichtinstallatie beschikt kunt U op de foto’s zien. Door het sobere weer had deze wedstrijd anders niet gespeeld kunnen worden. De in het bijna lichtgevende geel gestoken gasten trapten af en gaven direct aan hun succes reeks te willen vervolgen. Bij ON had men echter de wil om vervolg te geven aan de prima wedstrijd van vorige week in Steenwijk en trok direct op rooftocht. Het was dan ook ON-topschutter Rick Wiersma die in de 4e minuut raak schoot na een prima aanval 1 – 0. Het werd nog stiller op de tribune dan het al was. Bij PKC zullen ze gedacht hebben: Nee niet weer, maar onze kansen komen ook wel. Toen echter in de 11e minuut Walid Barhouss de binnenkant van de paal teisterde, raakten de kanaries toch iets in de war. Zo veel zelfs dat na een prachtige aanval Thomas Careman, Ruendel Martina in de gelegenheid stelde om de 2 – 0 op het scorebord te laten noteren. Er was nog maar een kwartier gespeeld en het was intussen muisstil op de tribune. De meestal wat ingetogener ON-notabelen zaten onhoorbaar te genieten. PKC, gewend aan deze situatie rechtte echter de rug en liet zich nog niet naar de slachtbank dragen. Binnen een paar minuten kreeg PKC een paar dotten van kansen om al snel de schade te herstellen. ON was de kluts kwijt en de gasten deelden de lakens uit. Op de tribune werd het weer wat rumoeriger en de Kring-bewoners hadden het over de kwajongens tegen de kerels. Een beetje gelijk hadden ze op dat moment wel. En het was dan ook niet verwonderlijk dat in de 26e minuut na een sublieme aanval door het centrum, Handrit Hoxhaj keeper Heidekamp van ON kansloos liet. ON was duidelijk even van slag en mocht niet klagen dat in 35e minuut Davy Wilkens een droomkans liet liggen. Twee minuten later was het toch raak toen styllist Simon Schreiber als op de piste door de ON verdediging slalomde en schitterend in de linker boven hoek scoorde. 2 – 2. Met kunst en vliegwerk bereikte ON de rust en mocht het niet klagen dat PKC nog een paar goede kansen om zeep hielp.

Na rust verwachtte vriend en vijand een PKC met het mes tussen de tanden op het veld te zien komen. Weet je wel, kwajongens tegen kerels. Dat het echter zomaar anders kan gaan, bewezen de kwajongens en de kerels werden naar een grote 5 – 2 nederlaag gespeeld. Bij ON was Youri Schuur op het middenveld gewisseld voor Caram Alves. De eerste 20 minuten na rust was er even een soort wapenstilstand totdat arbiter Gils weer wat leven in de brouwerij bracht en na een misverstand Handrit Hochaj geel gaf voor het wegschoppen van de bal na een fluitsignaal. Dit tot ongenoegen van de PKC-bestuurderen. Deze commotie inspireerde zichtbaar invaller Alves en in zijn schitterende stijl zette hij de PKC-verdediging te kijk en omspeelde doelman Bjorn Groninger 3 – 2. In de 68e minuut werd bij PKC Davy Wilkens gewisseld voor Kevin Bakels. Geel was er voor PKC'er Giovanni Salvo in de 72e minuut. Ook bij ON een wissel in de 74e minuut, Fred Specken voor Dave Bosgraaf. ON wilde ten koste van alles niet weer in de slotfase een wedstrijd uit handen geven en smachtte naar de eerste thuisoverwinning. Thomas Careman wilde hier wel aan mee werken en scoorde met een sublieme lob de 4 – 2, na een prima assist van Caram Alves. Voor Careman een hele opluchting, zijn eerste dit seizoen, en voor PKC de nekslag. Het in de touwen hangende PKC werd enkele minuten later helemaal K.O. geslagen toen verdediger Thys Gerlofs zijn voortreffelijke spel van de laatste weken bekroonde met een fraai doelpunt, 5 -2. Na nog de nodige wissels aan beide kanten blies Gerlof Gils vermoedelijk voor de laatste keer in 2021 op zijn fluit, want de KNVB zal de competitie wel stilleggen voorlopig i.v.m. met de sluiting om vijf uur van de sportvelden en kantines. Gils en zijn assistenten Willem Renkema en Jos Klinkhamer werden bedankt met de bekende Groninger Knols koek en er werd afscheid genomen van de zich als kerels gedragende PKC'ers. Hulde!

De foto's staan hier

KNVB info ON1