Komende zaterdag staat er een onvervalste derby op het programma in 1E. Oranje Nassau en PKC ’83 strijden die middag om de punten. PKC ‘83 om bovenin te blijven meedraaien en Oranje Nassau om de tweede periode goed te beginnen en niet verderop achterop te raken in de competitie. Verschillende belangen dus zaterdag. Een wedstrijd waar je bij zou moeten zijn. Maar helaas laten de huidige coronaregels dat niet toe en zal er buiten het veld dus zeker geen derbysfeer zijn. Ik denk dat het binnen de witte lijnen wel anders zal zijn.

Door Siemon Aikema

Voordat de competitie begon waren insiders het er over eens, dat de stad Groninger ploegen Oranje Nassau en Groningen dit seizoen mee zouden doen in de top van de eerste klasse. Maar nu de eerste periode is afgesloten, zien we die andere ploeg uit de stad, PKC ’83, op een keurige gedeelde tweede plek staan. Dat is voor mij, en waarschijnlijk voor vele anderen wel een verrassing. Daar leek het na één wedstrijd nog niet op. De Stadjers verloren thuis met 5-0 van Zeerobben. Daarna ging het crescendo: vijf overwinningen, o.a. tegen WHC en Groningen, een gelijkspel en een nederlaag. De selectie van Harry Zwiers en Bennie de Jong is dus veel beter aan de competitie begonnen als de laatste seizoenen. Ter illustratie: vorig seizoen begon PKC ‘83 met een gelijkspel en twee nederlagen. In het afgebroken seizoen 19/20 had het team na 13 speelronden twaalf punten en dat is vier minder dan dit jaar na acht ontmoetingen. PKC ‘83 is een ploeg waar je rekening mee moet houden dit seizoen. Nieuw in de selectie zijn Kevin Bakels van Jubbega, Nick Berends van Nieuw Buinen, Jason Spanninga van GRC, met nog een jaartje Oranje Nassau tussendoor, en Roeland Wouda van VVK. PKC ‘83 is een ploeg met een hoop ervaring. Afgelopen zaterdag stonden ze na 20 minuten met 0-2 achter. Vlak voor het rustsignaal wist Kevin Bakels twee doelpunten binnen een minuut te scoren. Uiteindelijk won PKC ‘83 met 4-3 Nog een opvallend weetje: PKC ‘83 wist in verschillende wedstrijden o.a. tegen Winsum en WHC, in de laatste minuut de zege te pakken. Helaas heeft Oranje Nassau daar in negatieve zin ook ervaring mee.

De lezer is van mij gewend, dat ik ook iets over statistieken meld. Dat is dit keer niet anders. Op Coendersborg streden Oranje Nassau en PKC ‘83 tot nu toe zestien keer tegen elkaar. Twaalf keer in de competitie, één keer in de beker en twee keer in een oefenwedstrijd. In die wedstrijden wist ON 32 keer te scoren en PKC ‘83 25. Erdim Yeni staat met vier doelpunten voorlopig in de boeken als de meest scorende speler in deze derby. En dan nog, zoals je van mij gewend bent, de verdeling van overwinningen en gelijke spelen. Om met dat laatste te beginnen, vier keer in de competitie en één keer vriendschappelijk werd er gelijkgespeeld. Oranje Nassau staat met 6 overwinningen één overwinning voor op PKC ‘83. Kijken we alleen naar de competitie dan komen we op vijf overwinningen voor de thuisclub en drie voor de gasten. De laatste keer dat PKC ‘83 op Coendersborg won was in de bekerwedstrijd in het seizoen 16/17. De laatste overwinning van Oranje Nassau was op 17 november 2018. De gastheren wonnen destijds met 2-0.
Oranje Nassau moest afgelopen zaterdag aantreden tegen periodekampioen Olde Veste. In een spannende strijd werd er een puntje meegenomen naar Groningen. Volgens verslaggever Bert Postma was bijna iedereen het wel eens met deze uitslag. Maar trainer Krommenhoek vond dat zijn ploeg twee punten had vereren. Erwin Heerlijn, geconfronteerd met deze uitspraak van de trainer van Olde Veste, zei de uitspraak van Krommenhoek wel te begrijpen vanuit zijn invalshoek. Heerlijn had het zelfde kunnen zeggen. “Want als de kans vlak na de 0-1 van Ruendel er in gaat is de wedstrijd gespeeld.” Toch vindt deze trainer de uitslag wel terecht.

Over de wedstrijd van komende zaterdag wil de trainer ook nog wel wat zeggen. Hij noemt PKC ‘83 één van de verassingen tot nu toe. “Je weet nooit precies wat je aan ze hebt, maar ze doen het goed. En het zijn altijd leuke wedstrijden, twee ploegen die van voetbal uitgaan en vrij open spelen. Je kent elkaar allemaal een beetje Dat is hartstikke leuk. Ik heb er gewoon zin in en ga de wedstrijd met vertrouwen tegemoet.” Zaterdag kan er helaas geen publiek worden toegelaten op sportpark Coendersborg. En dat is echt wel jammer. Want hoe je het ook wendt of keert, ON-PKC ‘83 is bij uitstek dé derby van Groningen! De ambiance van deze wedstrijd zal dus heel anders zijn dan normaal. En ook de penningmeester van ON zal niet blij zijn dat juist deze wedstrijd zonder toeschouwers gespeeld moet worden. Maar het is even niet anders. Laten we de blik maar weer richten op het voetbal. Oranje Nassau, dat zullen velen met mij vinden, is een ploeg met kwaliteit. Helaas komt dan nog niet altijd tot uiting in goede resultaten. Maar wellicht brengt de wedstrijd van zaterdag het nodige spektakel en ook de nodige goals voor de thuisclub. Want voor een ploeg met de ambities van Oranje Nassau is de huidige stand op de ranglijst, een gedeelde zevende plek, niet wat men tevoren had gehoopt en verwacht. Maar zaterdag begint de tweede periode, waarbij alle ploegen weer op nul beginnen. Nieuwe ronde nieuwe kansen dus. En wellicht valt het kwartje in de komende wedstrijden wel de goede kant op. Ik heb er net als de trainer nog alle vertrouwen in. En voor wat het waard is, Voetbal Noord voorspelt voor zaterdag een 2-1 overwinning voor de thuisclub. Ik denk dat velen daar vooraf we voor zouden tekenen.

Zaterdag zal de wedstrijd Oranje Nassau- PKC ‘83 vanaf 15.00 uur weer te volgen zijn via het twitteraccount van ON. En voor wie geen twitter heeft, ook de app van Voetbal Noord zal de actuele stand van de wedstrijd doorgeven. De KNVB heeft de welbekende scheidsrechter Gerlof Gils uit Winschotenals leidsman aangesteld. Hij wordt, zoals het nu lijkt die middag geassisteerd door de heren Willem Renkema en Jos Klinkhamer, dat zijn beiden ook geen onbekenden in Groningen. Gezien de ervaringen van de laatste weken met assistenten moeten we maar afwachten of deze twee er zaterdag wel bij zijn, Laten we het hopen!

KNVB info ON1