Op het sombere , druilerige en sfeerloze complex in Steenwijk, de 6 zwartkijkers stonden achter de bosjes, werd het topduel d’ Olde Veste 54 tegen Oranje Nassau afgewerkt. De matige verlichting droeg ook niet echt bij om de sfeer te verhogen. De K.N.V.B. had het behaagd om scheidsrechter Eddy de Gier op het laatste moment zijn assistenten te ontfutselen en zodoende moest club assistent van O.N. Jan Remmers op Verstappen-achtige wijze op tijd Steenwijk zien te bereiken. Bij O.V. had men Michel Holleboom in de buurt. Na eerst nog wat corona-controle problemen lukte het de trainers Heerlijn (ON) en Krommenhoek(OV) er een elftal neer te zetten dat er een prima wedstrijd van maakte, met alle ingrediënten die bij het voetbal horen.

Door Bert Postma

ON had nog maar nauwelijks afgetrapt of scheidsrechter de Gier liet zich gelden en gaf ON 'er Thomas Careman om wat onduidelijke redenen de gele kaart. De toen nog werkende klok stond op 4 minuten. Hadden wij maar zo’n voortvarend kabinet, dan zag ons landje er misschien wat vriendelijker uit. Jammer dat in het verloop van de wedstrijd bleek dat De Gier blijkbaar niet als lievelingskleur Oranje heeft. Er ontspon zich op het vreemde kunstgrasveld een pittig potje voetbal, waarin beide partijen vol voor de winst gingen. Dat leverde O.N. de eerste kans op, maar het prima schot van Rick Wiersma werd even fraai gepareerd door doelman Tom Holleboom. In de 11e minuut werd Walid Barhouss hard geraakt op zijn neus bij een ongelukkige botsing. En hoewel er het even slecht uitzag, hadden de dames Renkema en Kooijinga met hun wonderspons Walid snel weer op de been. Het spel golfde op en neer met kansjes voor beide teams. Voor alsnog bleven de defensies de baas over de voorwaartsen. Er ontstonden pittige duels , waarin één daarvan Rick Wiersma tegen geel aanliep. Erwin Heerlijn vroeg zich terecht ( het mag iets ingetogener) af of de kaarten allemaal aan de gasten voorbestemd waren.

In de 38e minuut was ON wel heel dichtbij een voorsprong toen Tim Deelen een teentje tekort kwam om de bal over de lijn te tikken. Vlak voor rust moest OV er Juules Kwant zich met een vervelend lijkende blessure laten vervangen door Julian Zwoferink.

Olde Veste trok fel van leer bij de start van de tweede helft en benutte niet de droomkans die ontstond in de 46e minuut. Helaas had de stadionklok het begeven, dus werd het een beetje gokken met de tijd. Af en toe was er op afstand een beetje sfeerlicht, door in de verte afgestoken fakkels. Het mocht niet baten voor OV, want het was Oranje Nassau dat brutaal de leiding nam. In de 55e minuut was het Ruendel Martina die op de rand 16 in de draai onverwachts uithaalde en de Steenwijker doelman kansloos liet. In de rust werd geopperd, wie scoort die wint. Toen 2 minuten later Thomas Careman de 2 – 0 op de schoen had, leek dat er ook op. Zijn schot vloog echter over. In de 65e minuut kwam Caram Alves voor Rhobin Brander in het veld namens ON. Na een subliem overstapje van Tim Deelen kwam ON tot drie keer toe in scoringspositie, maar OV bleef de situatie meester. Toen even later Erwin Heidekamp een vrije trap niet anders dan het veld weer kon inslaan , was het Maikel Toeter die de bal in de rebound hard langs Heidekamp joeg. 1 – 1. Een minuutje later geel voor Paul Bergtop. In de 77e minuut leek OV op voorsprong te komen, maar de bal vloog rakelings voor het ON doel langs. Weer een minuut later gebeurde hetzelfde aan de overkant. Niemand nam genoegen met een puntendeling en er werd gevochten als leeuwen en de laatste krachten werden uit de lijven geperst. Doelman Heidekamp van ON gooide zich met gevaar voor eigen leven in de duels en was weer de belangrijke sluitpost voor de Groningers. Bij Olde Veste werden 2 verse krachten ingebracht om de overwinning te forceren. ON had de goede 'over mijn lijk' mentaliteit en probeerde zelf ook met gevaarlijke uitvallen nog te scoren. Het leverde, natuurlijk aan ON zijde, nog een gele kaart op voor Dave Bosgraaf. Olde Veste schoot nog een keer via de paal naast. In de 85e minuut werd Rick Wiersma gewisseld voor Frederik Specken, in de 88e minuut kreeg Caremans de mogelijkheid het duel te beslissen en als dieptepunt, wat ON betreft was er nog in de slotminuut de rode kaart voor Tim Deelen. Zo eindigde een snelle, aantrekkelijke wedstrijd, met ook de nodige fouten, die het verdiende om door meer liefhebbers bekeken te worden. Over de uitslag was bijna iedere aanwezige het wel eens. Maar helaas zal Corona nog de nodige teleurstellingen brengen. A.s. zaterdag zal dat Oranje Nassau tegen stad genoot PKC zijn, een wedstrijd die veel toeschouwers verdient.

Hier staan de foto's

En hier de samenvatting van Video De Boer

KNVB info ON1