Het zal weer even wennen worden voor de voetballers. Spelen zonder publiek is toch anders. Maar voorlopig zullen we het er even mee moeten doen. Ook komende zaterdag als Oranje Nassau afreist naar Steenwijk om tegen koploper d'Olde Veste’54 te spelen. 

Siemon Aikema

d' Olde Veste '54 doet het weer goed deze competitie. In het vroegtijdig afgebroken seizoen 2020/2021 stond de ploeg van trainer Dick Krommenhoek na vier wedstrijden op de eerste plaats. En dat is ook de plek, die ze in dit seizoen voorlopig innemen. Voor insiders mogelijk geen verrassing, maar voor mensen als ik toch wel enigszins. Ik had de Steenwijkers vooraf ingeschat op een plaats in de middenmoot, maar nu de eerste periode bijna voorbij is, moet ik wel erkennen dat ik er voorlopig vaker naast zit met mijn voorspellingen. De selectie van Olde Veste is relatief jong. Naast routiniers Jason Huisman (teruggekeerd van Berkum), Erwin van Luik, Bas en Tom Holleboom en Martijn Strijker beschikt Krommenhoek over een keur van spelers die veel jonger zijn. Zes spelers zijn nog maar 20 en Hessel Eikelboom is nog maar 18. Wie de jeugd heeft heeft de toekomst, met die jeugdopleiding lijkt het wel goed te zitten bij Olde Veste.

De Geel-Blauwe formatie begon de competitie met een reeks van vijf overwinningen. Pas in de zesde wedstrijd werd gelijkgespeeld tegen Winsum. Afgelopen zaterdag werd er met 4-0 gewonnen in de bekerwedstrijd in en tegen zondag vierdeklasser Ruinerwold. Volgens de plaatselijke verslaggever traden de gasten aan met een aantal reservespelers. Ruinerwold hield het één helft vol, maar moest na 52 minuten capituleren. Volgens die zelfde verslaggever was de ‘verhuizing’ naar het kunstveld, het licht op het hoofdveld was uitgevallen, in het voordeel van Olde Veste, dat graag snel combinatiespel op de mat legt. Afgelopen dinsdag moest Olde Veste opnieuw aantreden, nu tegen concurrent WHC. Door een 1-0 overwinning gaan de mannen van Krommenhoek royaal aan de leiding met zes punten voorsprong op de concurrentie. Met deze overwinning pakte Olde Veste ook de eerste periode. Met nog één wedstrijd te gaan zijn ze niet meer te achterhalen.

De statistieken kennen een reeks van acht wedstrijden tussen beide clubs. Tot nu toe wist Olde Veste maar één keer te winnen, dat was in het seizoen 13/14. Twee keer was er een gelijkspel en vijf keer gong Oranje Nassau met de punten naar Groningen. Grote overwinningen waren er nauwelijks en met uitzondering van het seizoen 17/18 (3-3) werden er betrekkelijk weinig goals gescoord. De laatste ontmoeting tussen beide clubs was op 6 oktober 2018. Oranje Nassau won met 2-1 door doelpunten van Mitchell Schievels en Dennis Molema. Als je kijkt naar de statistieken dan blijkt daaruit wel, dat Olde Veste een tegenstander is die Oranje Nassau wel ligt. Hoewel de statistieken in Groningen duidelijk in het voordeel van de Steenwijkers uitvallen.

Het is inmiddels wel duidelijk, dat Oranje Nassau zijn draai nog niet helemaal heeft gewonnen. Naast mooie overwinningen in uitwedstrijden tegen Burgum en Drachtster Boys vallen ook nederlagen tegen bijvoorbeeld Balk en Leeuwarder Zwaluwen op. Toch is de ploeg van trainer Erwin Heerlijn in geen enkele wedstrijd weggespeeld. Afgelopen donderdag zagen we een mooi begin van de bekerwedstrijd tegen Groen Geel. Binnen de kortste keren stond het 2-0 voor de thuisclub. Toch bleek Oranje Nassau ook in deze wedstrijd kwetsbaar. Door de aanvallende intentie van de ploeg vallen er wel eens gaten in de verdediging. Uiteindelijk won ON verdiend met 5-3 van hun stadsgenoten. Trainer Heerlijn vond dat zijn ploeg bij vlagen heel goed gevoetbald heeft. “Ook Groen Geel had de intentie om open en aanvallend te spelen. Maar ik vond ON duidelijk beter. In de fase waarin we nu zitten, waarbij het resultaat wat tegenvalt, zie je dat bij een kleine tegenslag het toch wat moeilijk gaat. Daar vinden mensen dan wat van. Als je niet die vijfde maakt had het volgens die mensen zomaar 4-4 kunnen worden. Maar als je na een kwartier met 4-0 voorstaat, en dat had gekund, dan hoor je niemand. We begonnen heel goed, daarna zakten we misschien wel wat weg. Er zat veel energie in de ploeg en ik ben blij dat we dat hebben laten zien.”

Zaterdag zal het weer een heel andere wedstrijd worden dav vorige week donderdag.  Heerlijn heeft afgelopen zaterdag Olde Veste zien voetballen tegen vierdeklasser Ruinerwold. Volgens hem is het een frisse groep met een aantal goede individuele spelers. “Ik heb wel het idee dat de ploeg goed in elkaar zit. Ik heb ook wel zin om te kijken wat wij daar tegen kunnen doen. Wij willen graag voetballen en dat willen zij ook. Het belooft dus een mooie wedstrijd te worden”

Dat Oranje Nassau met aanvallende intenties wil spelen lijkt ook mij duidelijk. ON moet eigenlijk winnen om nog niet verder te zakken op de ranglijst. En op de eerste periode positief af te sluiten. Olde Veste wil graag de goede reeks (zes overwinningen en een gelijkspel) een vervolg geven. Net als de trainer verwacht ik ook een open wedstrijd met twee aanvallende ploegen, die de verdediging ook op orde zullen moeten hebben.

Zaterdag om 15.00 uur start de wedstrijd tegen Olde Veste ’54. Scheidsrechter is Eddy de Gier uit Biddinghuizen, die normaal zijn wedstrijden fluit in district Oost. Kees Brondijk en Ton Slag zullen hem die middag assisteren. Via het twitteraccount van Oranje Nassau en Olde Veste ’54 zal de wedstrijd wel te volgen zijn. En later zal er ongetwijfeld weer een videoverslag te zien zijn van Video De Boer. Ik ben in ieder geval benieuwd of Oranje Nassau deze keer weer weet te winnen in Steenwijk!

KNVB info ON1