Sinds enkele jaren heeft Jan Remmers een functie bij de eerste selectie. Je ziet hem vaak langs de lijn als vlaggenist. En hoewel veel mensen binnen de club Jan zullen kennen, leek het me toch goed hem hier nog een keer voor te stellen. 

Door Siemon Aikema

2021 09 02 MANNEN SELECTIE 21 22 029

Jan noemt zich duurzaam ondernemer. Dit laat zich het best omschrijven als het geven van advies en het uitvoeren van zaken zoals energiebesparende maatregelen zoals het aanleggen van hoogwaardige Duitse zonnepanelen, het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto's e.d. Jan is 45 jaar geleden getrouwd met Cora en heeft 4 kinderen. Via zijn dochter Monique is hij destijds bij Oranje-Nassau gekomen. Inmiddels speelt zijn kleinzoon als keeper in de jeugd onder 14 bij sc. Cambuur. Jan besloot met zijn vrouw 7 jaar geleden te verhuizen van Groningen naar het mooie Hogeland. Nu woont hij in Sauwerd, een plaats die hij omschrijft al een bruisend dorp met tal van bezigheden.

Jan na deze lange introductie de eerste vraag. Heb je aan sport gedaan en zo ja welke?

Ik heb aan veel sporten gedaan. Atletiek, de cross, duurloop maar ook gekke dingen zoals parachutespringen, racen op Zandvoort, vliegen in Ultra lights, varen & vissen. Ook heb ik gevoetbald en dit doe ik nu nog steeds op dinsdagavond met de golden oldies.

Waar kennen de volgers van ON je ook alweer van?

Bij Oranje Nassau zal ik het meest bekend zijn als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter bij de heren 1. Ook het vertellen van slechte grappen kan hierbij hebben bijgedragen.

Hoe ben je bij Oranje Nassau verzeild geraakt?

Mijn dochter Monique speelde bij de dames 1. Ik bezocht als supporter regelmatig wedstrijden. Ze hoorde mij dan wel eens commentaar geven op de leiding. “Als je het beter kon doen dan moet je je maar een keer bewijzen.” was haar reactie. Zo ben ik gaan fluiten en vlaggen. Ik ben bij Oranje Nassau in een warm nest terecht gekomen en heb er inmiddels met veel plezier een groot aantal wedstrijden gefloten. Als je het realistisch bekijkt is er ergens een houdbaarheidsdatum als scheidsrechter. Dit betekent niet dat ik de fluit in de wilgen heb gehangen. Maar al en paar jaar gaat vlaggen bij het eerste voor!

Kun je iets vertellen over je betrokkenheid bij de eerste selectie?

Het afgelopen seizoen heb ik weinig als assistent-scheidsechter gedaan. Dat heeft meerdere oorzaken. Door Covid viel het seizoen volkomen in duigen. Daarnaast heb ik vorig seizoen veel tijd doorgebracht in het UMCG. Gelukkig ben ik weer gezond verklaard. Ik moet het nu doen met 1 nier minder. Daar staat tegenover dat ik veel moet drinken. Dit laatste klinkt uitdagend. In de afgelopen seizoenen heb ik een warme band opgebouwd met de trainersstaf en Jacob. Jacob is de stille kracht en zijn sterkte is dat hij ook goed kan relativeren en in alle omstandigheden rustig blijft. Ik ben naast liefhebber ook supporter en wil me op die manier nog wel eens uiten. Ik herinner me nog goed de bekerwedstrijd Oranje Nassau tegen Velocitas. Een vervelende en klungelige speler van Velo maakte overtreding na overtreding. Ik kon het niet meer aanzien en riep als supporter dat als hij zo zou doorgaan hij vast niet in de hemel zou komen. Deze ondeugden blijven mij waarschijnlijk ook het komend seizoen niet bespaard. Voorop staat dat we met z'n allen plezier moeten hebben.

Wat zijn je verwachtingen voor het komend seizoen?

We zitten dit seizoen in een poule met sterke tegenstanders. Als voorbeeld noem ik Pelikaan S Deze ploeg blijft zich versterken met spelers van naam en faam. Oranje Nassau is een echt team, de spelers zijn een hechte groep en staan bokje voor elkaar. Dit is mede de verdienste van de trainersstaf. Oranje Nassau wil aantrekkelijk spelen. Hier ligt soms ook de valkuil. Dat is dan maar voor een keertje zo. Oranje Nassau gaat dan ook een positie in de top 5 realiseren. Als het met z'n allen lukt om ons meer te promoten naar de media, nieuwe sponsoren aan te trekken en het uitbouwen van de jeugd en het behouden van dames voetbal op niveau gaat Oranje-Nassau een mooie toekomst tegemoet.

Dank je Jan, ik wens je een mooi seizoen toe bij Oranje Nassau. We zullen elkaar hopelijk dit seizoen nog wel vaak tegenkomen.

KNVB info ON1