Komende donderdagavond staat de volgende wedstrijd al weer op het programma van Oranje Nassau. Stadgenoot Groen Geel komt op bezoek voor de bekerwedstrijd in de eerste ronde van de KO-fase. Net als in 2017 dus weer een bekerwedstrijd tegen deze stadgenoot. Wordt de elfde van de elfde voor Oranje Nassau een reden voor een feestje?

Door Siemon Aikema

Trainer Erwin Heerlijn liet onlangs in een interview over belasting weten, dat Oranje Nassau naast de 26 competitiewedstijden hopelijk ook veel bekerwedstrijden mocht spelen. En dat is fitheid belangrijk volgens de trainer. Komende donderdag moet, om die wedstrijden in de beker te verwezenlijken, wel gewonnen worden van Groen Geel. De gasten spelen momenteel in de derde klasse in een competitie die voor ongeveer de helft bestaat uit ploegen uit de gemeente Groningen. De mannen van trainer Richard Poortman doen het tot nu toe beslist niet onaardig. Met 15 punten uit 7 wedstrijden staan ze op een keurige tweede plaats achter Velocitas 1897. Twee week geleden leed de ploeg de enige nederlaag uitgerekend tegen de oude ploeg van trainer Poortman en speler Mark Oostra, FC Zuidlaren. Overigens begon deze Oostra ooit zijn voetbalcarrière in de jeugd van Oranje Nassau. Maar door een verhuizing kwam hij bij Zuidlaren terecht, dat toen nog ZFC Zuidlaren heette. Afgelopen zaterdag werd HFC 15, die op dat moment op de tweede plaats stond nog met 5-0 verslagen, o.a. door twee doelpunten van Melle Gebben, die tot voor kort nog voor Oranje Nassau speelde. Een andere bekend voor ON-begrippen is natuurlijk Frank Veenhof. Groen Geel kent verder bekende namen als Willem den Hertog, Thomas Metzemakers, Koen Olde Monnikhof en Jeroen Vogel. De laatste was er o.a. verantwoordelijk voor dat Oranje Nassau in de laatste competitiewedstrijd tussen beide ploegen, in maart 2016, met veel moeite won van Groen Geel. Het team weet overigens veelvuldig te scoren dit seizoen. In de poulefase van de beker was het maat liefst 22 keer raak in drie ontmoetingen. In de competitie vonden de voorwaartsen 25 keer het net in 7 wedstrijden. De verdediging van Oranje Nassau is gewaarschuwd!

Kijken we naar de statistieken, dan zien we dat beide ploegen drie keer tegen elkaar speelden op sportpark Coendersborg. In het seizoen 12/13 werd het in een oefenwedstrijd 2-2, in maart 2016 een 3-1 overwinning voor ON in de competitie en in 2017 won de thuisclub met een klinkende 5-1 overwinning de bekerwedstrijd de poulefase van de beker.

Een eerste klasser tegen een derde klasser. Dat lijkt voor de gastheren een tamelijk gemakkelijke opgave. Maar vergeet niet, dat dit een bekerwedstrijd is. Dan komen vaak andere krachten boven. Groen Geel heeft niets te verliezen en Oranje Nassau een heleboel. Haalt de thuisclub een gemakkelijke overwinning, dan is dat natuurlijk heel logisch. Hebben ze het moeilijk om te winnen, dan is dat natuurlijk de verdienste van Groen Geel. En bij verlies is het onbegrijpelijk dat een eerste klaser zo’n duel verliest. Dus wat de uitslag ook wordt de credits zullen in veel gevallen niet naar de thuisclub gaan.

Oranje Nassau heeft na een vrij teleurstellend begin van de competitie een overwinning op de stadsgenoot eigenlijk wel nodig. En ondanks het klasse-verschil zal ON de wedstrijd niet te gemakkelijk kunnen opvatten. Groen Geel beschikt over een aantal spelers, die met hun ervaring wel wat kunnen bewerkstelligen. En Melle en Frank zullen graag nog een keer willen schitteren op de velden van Coendersborg. En wat te denken van de broederstrijd tussen de broers Veenhof. Al is het nog wel de vraag of Ard op tijd fit is voor deze krachtmeting tegen zijn jongere broer.

Maar alle beschouwingen ten spijt, Oranje Nassau is favoriet komende donderdag. De brigade van Heerlijn mag dan volgens verslaggever Bert Postma een zwakke wedstrijd achter de rug hebben, de ploeg zal zich willen herstellen en het hoofd oprichten. Een overwinning op Groen Geel zal het vertrouwen goed doen, En in aanloop naar de wedstrijd van volgende week zaterdag in Steenwijk zal dat een welkome overwinning zijn. Wellicht kan Oranje Nassau dan de eerste periode toch nog goed afsluiten en zelfs mogelijk Olde Veste van het periodekampioenschap afhouden. Tenminste als WHC de inhaalwedstijd van volgende week dinsdag weet te winnen. Ik houd het er voorlopig maar op, dat Oranje Nassau de volgende ronde gaat bereiken. Maar daar zal waarschijnlijk veel strijd aan vooraf gaan. En zal de ploeg de kansen die het krijgt ook moeten benutten. Op naar de tweede zege van dit seizoen op Coendersborg dit seizoen. Ik hoop dat ik gelijk krijg deze keer! Heb er vertrouwen in en hoop, dat ik me,met de woorden van Bert Postma, niet groen en geel zal ergeren donderdagavond

De wedstrijd Oranje Nassau - Groen Geel wordt donderdagavond om 20.30 gespeeld op sportpark Coendersborg. Scheidsrechter is Folkert Atema uit Groningen. Hij wordt geassisteerd door Jan Remmers van ON en een clubgrensrechter van Groen Geel.

KNVB info ON1