De derde uitwedstrijd speelt Oranje Nassau komende zaterdag tegen Leeuwarder Zwaluwen. Zal de ploeg van Heerlijn er in slagen de derde uitwedstrijd op rij te winnen? Ik denk dat de mogelijkheden er zeker zijn. De Zwaluwen presteren tot nu toe ongeveer naar mijn verwachting. Ze staan momenteel op een tiende plaats. Vooraf had ik ze in de seizoen voorbeschouwing ingeschat op een plekje in het rechterrijtje.


Door Siemon Aikema

Leeuwarder Zwaluwen is de enige ploeg in 1e die dit seizoen met een nieuwe trainer begon. Carlo Rietdijk is overgestapt naar SWZ Sneek waar hij nu de zaterdagderdeklasser traint. Zijn opvolger is Hans de Jong, vorig seizoen nog trainer van de opgeheven zondag tak van SZW Sneek. De selectie kent enkele zeer geroutineerde spelers zoals Arton en Jeton Musli, Yoran Bijlsma (overgekomen van FVC) en Masai van de Weg. Daarnaast een aantal spelers van begin 20. Komende zaterdag zullen Rick van Loon (weer terug bij de Zwaluwen) en Arton Musli er niet bij zijn. Beide spelers kregen afgelopen zaterdag tegen Broekster Boys twee gele kaarten en dat betekent automatisch een schorsing voor de eerstvolgende wedstrijd. De ploeg uit Leeuwarden grossiert dit seizoen in rode kaarten, want in zes wedstrijden kregen ze al vier keer rood. Voor Arton was het zelfs zijn tweede dit seizoen.
Qua uitslagen doet de ploeg van Hans de Jong het wisselend. In de beker overleefden ze de poulefase met gemak door drie zeges met een doelsaldo van 16-3. Maar de competitie begon met twee gelijke spelen (tegen Winsum en vv Groningen). Tegen PKC ’83 werd de tot nu toe enige zege bevochten en tegen Balk werd het ook gelijk. De laatste twee wedstrijden werden verloren van Olde Veste en Broekster Boys. Daardoor heeft het team nu zes punten uit evenveel wedstrijden. En dat is twee minder dan de gasten van vanmiddag. Leeuwarder Zwaluwen kan dus via een overwinning over Oranje Nassau heen gaan op de ranglijst. Voor beide ploegen dus weer een belangrijke wedstrijd.

Net als stadgenoot Blauw Wit ‘34 spelen de Zwaluwen al sinds het seizoen 58/59 tegen Oranje Nassau. De eerste wedstrijd in Leeuwarden tussen beide clubs eindigede op 25 oktober 1958 in een 3-3 gelijkspel, in april van 1959 speelden beide ploegen nog een keer gelijk, maar nu in Groningen. In totaal zijn beide ploegen 31 keer tegen elkaar uitgekomen. Oranje Nassau was daarin de succesvolste club met 15 overwinningen. De thuisclub won 9 keer en 7 keer was er een gelijkspel. De laatste ontmoeting in Leeuwarden dateert al weer van het seizoen 15/16. Oranje Nassau won met 3-1 onder meer door twee doelpunten van Rhobin Brander.

Oranje Nassau heeft een mooie wedstrijd achter de rug tegen Pelikaan S. De mannen van Heerlijn waren zeker niet minder dan Pelikaan S. Ze stonden in de rust dan ook in mijn ogen terecht met 2-1 voor. Een slotfase zoals die van afgelopen zaterdag zul je als voetballiefhebber niet vaak mee maken. Toen Pelikaan S na ruim 80 minuten op voorsprong kwam, dachten vele ON’ers “Nee toch niet weer”. Nee niet weer, want ON maakte gelijk. Ook de kogel van Joshua Sion in blessuretijd was nog niet de nekslag. Met de moed der wanhoop ging Oranje Nassau ook op zoek naar nog een goal. Die kwam er, een vrije trap van Thomas Careman belandde op de paal, maar Thijs Gerlofs wist de bal toch nog binnen te werken. Zo’n opmerkelijke slotfase geeft de volgers van Oranje Nassau weer nieuwe moed. Want ook al hadden de gastheren niets aan het gelijkspel, het toonde opnieuw de veerkracht van de Groningers. Mooi was, dat Rhobin Brander na lange tijd ver in de tweede helft zijn rentree maakte in het team.

Zaterdag zal er weer een heel andere wedstrijd op het programma staan. Toch kan Oranje Nassau de ervaring van vorige uitwedstrijden mee nemen naar Leeuwarden. De ongeslagen status in uitwedstrijden zullen ze vast willen houden. De oranjehemden zullen dan wel vanaf begin tot het eind bij de les moeten blijven. Ik zie zeker mogelijkheden om met drie punten op zak terug te keren naar Groningen. Ik zeg het nog maar een keer, Oranje Nassau heeft kwaliteit genoeg om in iedere wedstrijd de boventoon te voeren of op zijn minst gelijkwaardig te zijn aan de meeste ploegen van 1E. Maar hoewel kwaliteit een goede basis is, blijkt dit ook dit seizoen weer bij meerdere ploegen niet altijd garant staat voor succes. Passie en inzet kunnen in deze klasse soms ook het gebrek aan topkwaliteit compenseren. En dat is ook niet nieuw in deze klasse. Voor wat het waard is, de voorspelling van VoetbalNoord is dat Oranje Nassau met 2-3 wint in Leeuwarden. Maar zij zitten er vaak naast. Van de zes wedstrijden van afgelopen zaterdag werd maar vier keer de juiste puntenverdeling voorspelt. Toch hoop ik, dat ze het deze keer qua wedstrijdpunten wel bij het goede eind hebben.

De wedstrijd Leeuwarder Zwaluwen-Oranje Nassau begint zaterdag om 14.30 uur. De wedstrijd wordt gespeeld op Sportpark Nylan, Middelzeelaan 18a in Leeuwarden. Het arbitrale trio bestaat uit scheidsrechter Bert Agricola en zijn assistenten Kevin Tardy en Marten Brouwer.

KNVB info ON1