Je hebt bij meerdere clubs in de voetballerij een soort Haags kwartiertje, waarbij dan vooral de thuisclub er nog even de laatste krachten uit perst. Bij ON – Pelikaan S maakten beide teams er een fantastisch slotfeest van, hoewel de thuisclub wel het laatste woord had. Je kreeg als publiek bijna de neiging om nog een keer bij de kassa langs te gaan en nogmaals de entreeprijs te doneren.

Door Bert Postma

Op een miezerig en herfstig sportparkpark Coendersborg, waarvan het mooie kunstgras hoofdveld, helaas lang niet bladvrij was, werd deze middag de topper ON – Pelikaan S gespeeld. De gemeente Groningen zou, nu er niet meer gemaaid hoeft te worden, daar wat meer aandacht aan mogen besteden. Dat deze wedstrijd iets meer aandacht trok dan de gemiddelde competitie wedstrijd bleek uit de aanwezigheid van D.v.h.N T.V., die de gehele wedstrijd live uit ging zenden.

Onder de naar later bleek uitstekende leiding van scheidsrechter Bryan Huizinga en uitstekende clubassistenten Remmers (ON) en Visser (Pelikaan S) werd om drie uur de wedstrijd gestart.ON mocht de aftrap verrichten, maar leed al snel balverlies, waardoor Jan Hooiveld al in de 2e minuut kansrijk was. Zijn te zwakke schot was een makkelijke prooi voor de vanmiddag weer uitstekend optredende Erwin Heidekamp. Er werd aan beide kanten een beetje gespeeld met de rem erop, met veel respect voor de tegenstander en het leek meer de bedoeling om niet achter te komen dan te scoren. Er werd goed gespeeld, alleen in een te laag tempo en te veel foutjes in passing en te veel misverstandjes. Typisch een wedstrijd, die een doelpunt nodig had. In de 24e minuut was Rick Wiersma (ON) hier bijna aan toe. Zijn mooie vrije trap vloog net naast. In de 28e minuut werd er door de thuisclub wel gescoord, maar de buitenspelregel vormde een hindernis voor goedkeuring.

In de 32e minuut was het dan wel zover, al moesten de teams elkaar wel een beetje helpen. Doelman v.d. Lei (Pelikaan S) verkeek zich hopeloos op Ruendel Martina, die dit cadeautje gretig uitpakte en de thuisclub op een toch wel verdiende 1 – 0 voorsprong bracht. Oranje Nassau verkeerde iets te lang in feeststemming en Pelikaan S bracht binnen vijf minuten de 1 – 1 op het scorebord. Na werkelijk een briljante aanval was het Luuk Kuipers, die op prachtige wijze scoorde.

Oranje Nassau ving deze tegenvaller echter goed op en ging gewoon door in haar goed verzorgde aanvalsspel. Dit bracht Ruendel Martina het strafschop gebied van Pelikaan S binnen, waar hij aangetikt werd door een verdediger. Scheidsrechter Huizinga stond er bovenop en twijfelde geen moment. Strafschop. Een mooi moment voor Rick Wiersma, om vlak voor de pauze ON weer op voorsprong te schieten 2 – 1. Dit gebeurde dan ook en het publiek kon zich gaan opmaken voor een knallende tweede helft.

In de 48e minuut werd de toon gezet, toen Ruendel Martina even stevig aan het hoofd geraakt werd, maar de gevolgen gelukkig mee vielen. Scheidsrechter Huizinga kon echter de teams lekker laten voetballen en veel voordeel geven. Er waren over de hele wedstrijd slechts 2 gele kaarten nodig om de zaak onder controle te houden. Ook hierbij werd de opbrengst eerlijk gedeeld. De verwachte krachtsexplosie van Pelikaan S bleef uit, mede door het goed verzorgde spel bij ON. In de 65e minuut de eerste wissel aan ON zijde. David Voigt mocht het veld verlaten en trainer Heerlijn bracht Frederik Specken in. Ook bij Pelikaan S werd de eerste wissel ingebracht in de 73e minuut. Wat voor briefje deze speler meebracht, blijf geheim, maar de wedstrijd brandde los en het denkwaardig kwartiertje was aangebroken. Een verrassend afstandsschot van Omar Kavak werd in het strafschopsgebied iets van richting veranderd en Heidekamp was kansloos. 2 – 2. Beide teams namen hier geen genoegen mee en gingen voluit. Toen in de 83e minuut Frederik Specken op een 30 meter van het eigen doel even problemen met de bal/kunstgras/blad had, was de lepe Jan Hooiveld er als de kippen bij om een rush richting Heidekamp te beginnen. De koele aanvaller had ging probleem met de ON keeper, omspeelde hem en tikte Pelikaan S op voorsprong. 2 – 3.

Oranje Nassau was deze middag niet van plan zich te laten slachtofferen en toonde karakter. Binnen drie minuten mocht het ON publiek weer juichen voor een fraai uitgespeeld doelpunt van Youri Schuur (3 -3) op aangeven van Thomas Careman. Careman die in de 80e minuut nog een droomkans miste. Hij schoot voor open doel naast. Dit leek ook de eindstand te zijn, toen er nog enkele wissels plaatsvonden. Met Tim Deelen en Rhobin Brander als snelle vleugels leek Heerlijn nog voor de volle winst te gaan. In de 90e minuut nog een super voetredding van Heidekamp voorkwam nog een achterstand. Fluiten maar Huizinga hoorde je iedereen denken. In de 92e minuut echter een enorme domper voor ON toen Joshua Sion namens Pelikaan S op Heidekamp af stormde en ongenadig hoog in de touwen knalde. 3 – 4. Toen het publiek richting uitgang ging werd het echter nog even opgehouden. Vrije trap ON dichtbij het strafschop gebied van Pelikaan S, Thomas Careman achter de bal. Altijd spannend. De verdediging van Pelikaan  S kon de bal niet goed verwerken en de meegekomen verdediger Thys Gerlofs mocht het laatste tikje geven. 4 – 4.. Een geweldig slot van een heel aardige voetbalmiddag. Volgende week mag ON naar Leeuwarden en de Zwaluwen ontmoeten. 14.30 uur.

Hier staan de foto's.

En hier de link naar de samenvatting van Sport Noord

KNVB info ON1