Zaterdag speelt Oranje Nassau zijn vierde thuiswedstrijd van dit seizoen in de competitie. Tot nu te waren de resultaten in die thuiswedstrijden (één punt uit drie ontmoetingen) teleurstellend. Kan ON zaterdag de overwinning wel thuis houden als Pelikaan S op bezoek komt?


Door Siemon Aikema

Het is 2 augustus 2021. Zojuist heb ik een tweet geplaatst met de aankondiging van de start van het programma in 1E. Trainer Erwin Heerlijn reageert meteen, omdat hij in de voetbalapp nog niets heeft gelezen. Ik geef dan aan, dat de start thuis tegen Groningen is, daarna Burgum uit, Balk thuis, Drachtster Boys uit, Blauw Wit thuis en Pelikaan S thuis. Zijn reactie: “Dat is niet mals! Wel leuk!” En drie appjes verder: “Heb er zin in” Nu zijn we ruim twee maanden verder en kunnen we inderdaad constateren dat de start van het programma van Oranje Nassau niet mals was. In vijf wedstrijden hebben de Stadjers zeven punten gehaald. En dat is waarschijnlijk minder dan waarop was gehoopt bij de start. Ze zeggen wel eens geluk moet je afdwingen, maar het geluk is in drie van die vijf wedstrijden niet bepaald met de ploeg van Heerlijn geweest. Terwijl in de uitwedstrijden overtuigend werd gewonnen, bleven de thuiswedstrijden moeizaam verlopen. Groningen scoorde in de 88 e minuut de 1-1, Balk pakte de drie punten in de 97e minuut, en ook afgelopen zaterdag stond Oranje Nassau lange tijd op winst. Vooral in de eerste helft speelde de ploeg volgens trainer Heerlijn een hele goede wedstrijd. Maar hij geeft toe, dat ON natuurlijk de kansen niet maakte. Nadat Yoeri Schuur na 37 minuten de score had geopend, bleef die stand lange tijd op het scorebord staan. In de tweede helft zag Heerlijn, dat Blauw Wit opportunistisch ging voetballen met lange ballen waardoor de ruimtes groter worden. Hij geeft toe dat Oranje Nassau de oplossing hoe hiermee om te gaan nog niet heeft. “Maar daar werken we hard aan, en daar moeten we wel dingen beter in doen” zei de trainer. De wissel in de tweede helft, waardoor het middenveld sterker moest worden pakte deze keer nog niet goed uit. Uiteindelijk waren het de gebroeders Boonstra die het feestje van ON voorkwamen door in de 82e minuut en in blessuretijd nog te scoren. “Ai ai” was de verzuchting van de twitteraar op deze laatste score. Weer geen thuisoverwinning, weer geen punten. Je zou er moedeloos van worden. Volgens de trainer waren de spelers ook enorm teleurgesteld. “Er wordt hard gewerkt en er is veel energie in de groep. Toch zijn er nog jongens die niet 100% op hun fitheid zitten, maar dat wisten we en ook anderen hebben daar mee te maken.” Heerlijn gaf eerder in het interview al aan dat hij nog steeds een ontzettend teleurgesteld gevoel heeft bij de afloop van zaterdag.

Oranje Nassau vinden we door deze resultaten terug op een gedeelde vijfde plaats. De achterstand op Olde Veste is nu acht punten. En met nog drie wedstrijden te gaan lijkt het team al uitgeschakeld voor het kampioenschap van de eerste periode. En dan wacht zaterdag opnieuw een sterke tegenstander. Want Pelikaan S komt op bezoek in Groningen. Volgens Heerlijn is dat een volgende testcase. “Pelikaan S is de gedoodverfde klasse kampioen, maar laat ook zien dat er in deze klasse van alles kan gebeuren. Het is niet zo eenvoudig om alles maar te winnen.” Erwin geeft aan, dat er wel weer positieve energie in de groep zit. Gelukkig werken veel andere uitslagen niet in het nadeel van Oranje Nassau. En er zijn nog heel veel wedstrijden te gaan. ‘We gaan er tegenaan”, zo besluit de trainer.
Volgens mij heef Oranje Nassau zaterdag die positieve energie ook wel nodig. De ploeg moet voorkomen, dat er niet weer wordt verloren. Dat zal zeker geen gemakkelijke opgave worden. Het team van Heerlijn en Van de Sluis zal er alles aan willen doen om de punten thuis te houden. Dat Pelikaan S niet onoverwinnelijk is blijkt wel uit de wedstrijden tegen Olde Veste (uitnederlaag) en Broekster Boys (gelijkspel thuis) En wie weet is deze keer het geluk wel eens meer op de hand van Oranje Nassau. Ik denk dat er alle reden is om komende zaterdag de wedstrijd te bezoeken. Zeker als je daarnaast nog weet dat Pelikaan S
een ‘sterrenploeg’ heeft.

In de aanloop naar de competitie is er al veel gezegd over de kracht van de komende tegenstander. En dat is niet zonder reden. De selectie van Jan Schulting heeft voldoende kwaliteit om door te dringen in de top van de klasse. En die kwaliteit kan ook helpen om kampioen te worden. Wat te denken van de nieuwelingen
zoals Omar Kavak, die in vijf seizoenen ruim 70 keer scoorde voor hoofdklasser SC Genemuien. Of keeper Stefan van der Lei, die de afgelopen acht seizoenen in het betaalde voetbal keepte, onder andere voor Jong Groningen en Groningen O23. Of Fabian Stevens die ervaring heeft bij de hoofdklassers HZVV en Be Quick 1897 en nog een jaar derde divisie bij ONS Sneek. En dan hebben we het nog niet gehad over de zes andere nieuwelingen. Of over goaltjesdief Jeroen Haan, bij wie de teller nu op 212 doelpunten staat en routinier Jan Hooiveld. Al met al stroomt de ploeg over van kwaliteit. Trainer Jan Schulting en zijn assistenten hebben voldoende keus, maar moeten ook iedere week weer een aantal spelers teleurstellen.

Pelikaan S begon met drie overwinningen op resp. Balk (8-0), Winsum (2-4) en Zeerobben (3-0) In de topper tegen Olde Veste werd met 3-1 verloren. Afgelopen zaterdag stond Pelikaan S na 5 minuten al met 0-2 achter. In het vervolg wist het team van Schulting veel kansen te creëren. Voor rust maakte Jan Hooiveld de aansluitingstreffer. Na rust moest Pelikaan S nog ongeveer een half uur wachten voordat de gelijkmaker werd gemaakt door Fabian Stevens. Daar bleef het bij. De Oostwolders staan door deze resultaten op de tweede plaats, ze hebben wel vijf punten achterstand op de verrassende koploper Olde Veste ’54. Ook Pelikaan S kan zich, net als Oranje Nassau geen nieuw puntenverlies veroorloven. Daarom kan er een boeiende wedstrijd ontstaan. Pelikaan S heeft nog kansen in de eerste periode, maar dan moet er zaterdag wel worden gewonnen.

Statistisch is er niet veel te melden. In het seizoen 19/20 speelden beide ploegen de openingswedstrijd, Het werd destijds 1-1. Later versloegen de gasten in de thuiswedstrijd met ON met 2-1. In de voorbereiding op het seizoen 17/18 ontmoetten beide ploegen elkaar in Oostwold. Die wedstrijd werd door ON met 4-2 gewonnen.

De wedstrijd Oranje Nassau – Pelikaan S begint zaterdag traditiegetrouw weer om 15.00 uur op sportpark Coendersborg. De leiding van de wedstrijd is in handen van scheidsrechter Bryan Huizinga uit Groningen Zijn assistenten zouden oorspronkelij Hessel Soldaat en Peter de Jong zijn, maar het lijkt er nu op dat de twee clubassistenten de scheidsrechter zullen ondersteunen.

KNVB info ON1