Nieuwe ronde nieuwe kansen. Dat geldt zaterdag in Groningen bij de wedstrijd tussen Oranje Nassau en Blauw Wit ’34. Voor Oranje Nassau de kans om de eerste zege thuis te boeken, voor Blauw Wit om de eerste uitwedstrijd in winst om te zetten. Botsende belangen dus.


Door Siemon Aikema

Laten we voor de veranderingen eens beginnen met de statistieken voor deze wedstrijd. Leuke weetjes, voor wie het interesseert, vaak nutteloze informatie om kansen voor de beide kemphanen in te schatten. Blauw Wit ’34 en Oranje Nassau kennen een lange geschiedenis. Die begon in november 1958 met een 1-1 gelijkspel. Dat was de eerste van de tien gelijke spelen. In mei 1961 was er voor Oranje Nassau de eerste van de dertien overwinningen. Een seizoen later was de eerste overwinning van Blauw Wit een feit. In totaal heeft de ploeg uit Leeuwarden zes keer in Groningen gewonnen. Kijken we naar deze eeuw, dan hebben beide ploegen slechts zes keer tegen elkaar gespeeld. Dat heeft deels te maken met de seizoenen dat ON hoofdklasse speelde, maar ook met de degradatie van Blauw Wit’34 naar de tweede klasse. Oranje Nassau won deze eeuw drie keer en Blauw Wit twee keer. In 02/03 werd er gelijkgespeeld.

Je kunt wel stellen, dat Blauw Wit’34 niet heel goed is begonnen aan de competitie. Thuis zijn ze ongeslagen, maar daar hebben ze nog maar één keer gespeeld. Broekster Boys werd met 4-1 aan de kant gezet. Uit hebben ze nog geen enkel punt gepakt. Tegen Olde Veste en WHC werd met respectievelijk 3-0 en 3-2 verloren. Deze resultaten passen waarschijnlijk niet in het beeld dat men in Leeuwarden had van de formatie van Bert Hollander. In mijn voorbeschouwing op het seizoen heb ik Blauw Wit getypeerd als een uitstekend team. Met het aantrekken van spelers als Kay van Rijswijk, Jordi den Hoedt en vorig jaar Rob Dijkstra is er toch wel een team met kwaliteiten. Blauw Wit is in ieder geval een ploeg, die wil voetballen, dat is al jaren zo. En daarom voor Oranje Nassau een fijne tegenstander. We weten ook, dat de Friezen in de achterhoede spelen met Martijn Barto. Velen zullen zich de laatste wedstrijd tussen beide ploegen nog herinneren in maart 2019. Barto heerste als een vorst in het strafschopgebied en voorkwam dat Oranje Nassau die dag kon scoren. Achteraf bleek dit de laatste wedstrijd van het seizoen, omdat daarna de competitie werd stilgelegd.

Oranje Nassau kent een iets betere start, als was de nederlaag tegen Balk niet ingecalculeerd. De gastheren wachten nog op de eerste thuisoverwinning van dit seizoen in de competitie. Thuis werd naast de nederlaag tegen Balk ook nog gelijkgespeeld tegen Groningen. De uitwedstrijden verliepen een stuk beter. Tegen FC Burgum en Drachtster Boys werd met twee doelpunten verschil gewonnen. Nemen we de wedstrijd tegen Drachtster Boys als uitgangspunt, dan denk ik dat het wedstrijdverloop en de uitslag hoop geven voor komende zaterdag. ON liet zich, net als tegen Burgum, niet ontmoedigen door een snelle achterstand. Ook deze zaterdag werd er snel weer gelijkgemaakt. Daarna was ON lange tijd de betere ploeg. Oranje Nassau won dan ook verdiend. Of zoals een twitteraar terecht stelde: “Een sterk @oranjenassau wint verdiend in het Drachtster Bos van een jeugdig @drachsterboys”. Trainer Heerlijn en zijn team zullen ongetwijfeld ook tegen Blauw Wit een goed resultaat willen neerzetten. En ondanks dat er waarschijnlijk ook zaterdag nog enkele spelers van de selectie niet beschikbaar zijn, zijn er volgens mij zeker kansen voor de thuisploeg. Voetballend kunnen ze zich zeker meten met Blauw Wit. Maar de op het oog sobere stand van de Leeuwarder ploeg op de ranglijst, ze staan slechts elfde, mag het team van ON niet doen verslappen. Sterker nog, ON heeft slechts één verliespunt minder dan Blauw Wit. Ook dit geeft het belang van de wedstrijd van zaterdag aan. Voor beide ploegen geldt het zelfde: aanhaken of voorlopig even afhaken.

Persoonlijk den ik, dat Oranje Nassau dit jaar weer beschikt over een goed team met een mix van ervaring en jong talent. En ook al komt het nog niet in elke wedstrijd tot uiting in een overtuigende score, toch zien we dat de ploeg veel kansen weet te creëren. Dat is een belangrijke voorwaarde voor succes. En wil je dan kritisch zijn, en dat mag op zijn tijd echt wel, dan zie je wellicht dat de kansen nog onvoldoende worden benut. Maar vergeet niet, dat bijvoorbeeld in de voorhoede drie mannen lopen, die voor dit seizoen nog nooit eerder met elkaar speelden. Thomas speelde vorig jaar seizoen een aantal wedstrijden, maar toen was Rick nog geblesseerd. En Ruendel speelt dit seizoen weer voor het eerst op Coendersborg. Een beetje geduld is dus zeker geboden. Die goals komen nog wel, dat is mijn overtuiging.

Ook deze week begint de thuiswedstrijd van Oranje Nassau om 15.00 uur op sportpark Coendersborg. De scheidsrechter is deze middag Reinoud Weiland, volgens onze gegevens afkomstig uit Menaldum. Dezej onge maar al redelijk ervaren scheidsrechter zit sinds juni 2019 in het Talententraject Betaald Voetbal. De assistenten van de scheids zijn ook deze week weer clubgrensrechters. Jan Remmers van Oranje Nassau en Jaap van Dijk van Blauw Wit ’34 zullen de vlag hanteren.

KNVB info ON1