Komende zaterdag reist Oranje Nassau af naar Drachten. In het Drachtster Bos treft het dan Drachtster Boys als tegenstander. Weten de oranjehemden zich te herstellen van de forse teleurstelling van de afgelopen zaterdag? Ik denk dat de nederlaag tegen vv Balk nog wel even nadreunt in de selectie van trainer Heerlijn. Een hele wedstrijd domineren tegen een vooral verdedigend Balk, vele kansen onbenut laten en dan in de 97e minuut uiteindelijk nog een goal om de oren krijgen. Dat komt hard aan. Maar lang kunnen ze daar niet bij stilstaan, want nu wacht zaterdag al weer de volgende wedstrijd.

Door Siemon Aikema.

De mannen van trainer Ommar Jager doen het in mijn ogen tot op heden niet slecht. De eerste wedstrijd werd weliswaar met 2-0 verloren van Broekster Boys. De beide andere wedstrijden leverden vier punten op: Een knap gelijkspel tegen WHC (3-3) en afgelopen zaterdag een overwinning in en tegen Winsum (1-4). De Boys zijn ondanks het vertrek van Oebele Schokker het scoren nog niet verleerd, gezien de zeven doelpunten in laatste twee wedstrijden. Sicco Brouwer scoorde afgelopen seizoenen al regelmatig en in dit seizoen heeft hij er in de beker vier keer gescoord en in de competitie twee keer. Emil Peters is de doelman, die al een paar jaar bij de boys speelt. Na het vertrek van Jouke Bosjes is hij weer de onbetwiste nummer 1. En natuurlijk speelt er ook nog een oude bekende bij Drachtster Boys. Joel Wagenaar is teruggekeerd van Oranje Nassau naar zijn oude club, Hij gaat daar zijn tweede seizoen in. De ervaren verdediger moet leiding geven aan jongere spelers in de selectie. In mijn voorbeschouwing op het seizoen schreef ik, dat Drachtster Boys niet mee zou doen om de bovenste plaatsen, maar zich wel zou kunnen handhaven. Dat laatste onderstreep ik nog steeds, in de komende weken zal moeten blijken of ik met het eerste het ook bij het rechte eind had. Te beginnen komende zaterdag. Bij een overwinning zullen de mannen van Jager een beetje aansluiting houden met de top, bij verlies zullen ze voorlopig in de middenmoot blijven. Dit zelfde geldt trouwens ook voor de mannen van Heerlijn.

Uit beide voorgaande zinnen kun je ook het belang van de wedstrijd zien, ik weet het, de competitie is nog lang. Maar een nieuwe nederlaag zal de equipe van Heerlijn verder terugwerpen op de ranglijst. De spelers, waaronder Ard Veenhof, die vorig seizoen de omgekeerde beweging maakte van Drachtster Boys naar ON, zullen ongetwijfeld het belang onderschrijven. Toch is het jammer, dat de ploeg door de vele afwezigen al enkele keren een beroep moest doen op enkele spelers die fungeren als back up. Heerlijn zal in ieder geval de afwezigen niet als excuus gebruiken, maar het zal zeker meespelen. Overigens is mijn indruk, dat de nederlaag van afgelopen zaterdag niets te maken had met afwezige spelers. Oranje Nassau heeft het nu eenmaal moeilijk tegen ploegen als Balk. En als het benutten van kansen niet zo goed verloopt, wordt het steeds moeilijker de overwinning te halen. En als de eigen ploeg dan niet scoort doet de verdedigende partij het vaak wel, net als afgelopen zaterdag. Oranje Nassau zal de volledige focus moeten leggen op deze ontmoeting. En wanneer de spitsen het vizier op scherp hebben staan, moet het wel lukken. Een vroeg doelpunt zou verlossend kunnen werken.

Toch durf ik niet met stelligheid beweren, dat Oranje Nassau de punten zaterdag meeneemt naar Groningen. Ondanks de aanwezigheid van veel scorend vermogen in de ploeg heeft ON dit seizoen in drie competitiewedstrijden maar vijf keer gescoord. Maar ik blijf wel moed houden. De kwaliteit is er zeker in de ploeg, al zullen anderen daar anders over denken. Wellicht is het een kwestie van geduld en moet de ploeg nog beter ‘op stoom’ komen. Voor zaterdag verwacht ik in ieder geval een open wedstrijd. Drachtster Boys is niet een ploeg die met minimaal zeven verdedigers voor de goal gaat liggen. De mannen van Jager zullen erop gebrand zij opnieuw een driepunter te pakken. En omdat Oranje Nassau de zelfde intenties heeft, kan er op het veld een aantrekkelijke wedstrijd komen. Laten we hopen dat dit ook echt gebeurt!

Kijken we naar de statistieken dan zien we dat Drachtster Boys en Oranje Nassau voor de competitie negentien keer tegen elkaar uitkwamen in Drachten. Drachtster Boys won negen keer, Oranje Nassau zes keer en vier keer was het een gelijkspel. Daarnaast speelde beide ploegen nog een keer voor de beker Die wedstrijd werd in Drachten door Oranje Nassau met 3-1 gewonnen. Zelf herinner ik me nog een wedstrijd voor de Amstel cup. In Westerbork werden in mei 2005 finalewedstrijden van de Amstel cup gespeeld. Oranje Nassau verloor toen de kruisfinales met 2-1. De laatste ontmoeting tussen beide clubs was op 23 november 2019. Op die dag won Oranje Nassau met 2-1. Josha Ottens scoorde na rust de 0-1, Ard Veenhof maakte in dienst van Drachtster boys gelijk, maar uiteindelijk besliste Rick Wiersma door een benutte strafschop in blessuretijd de wedstrijd.

De wedstrijd Drachtster Boys – Oranje Nassau wordt zaterdag gespeeld op Sportpark Drachtster Boys, Postlaan 5 in Drachten. De strijd begint om 14.30 uur. De KNVB heeft Dennis Smit aan gewezen als scheidsrechter. Er zijn door de bon nog geen grensrechters aangewezen. Daarom gaan we er voorlopig ook maar vanuit, dat de clubgrensrechters als lijnrechters zullen optreden. In dat geval zal Jan Remmers namens Oranje Nassau de vlag hanteren.

KNVB info ON1