Het was als op een kinderverjaardags feestje. De hele middag is de jarige het middelpunt van belangstelling en aan het eind krijgen de gasten een presentje mee. In dit geval was het presentje vele malen waardevoller dan de cadeau’s voor de jarige. Balk was in dit geval de gelukkige en er is niet vaak een doelpunt zo intens gevierd als zaterdagmiddag op sportpark Coendersborg. De gasten vertrokken snel huiswaarts met dit onverwachtse presentje en het zal nog lang onrustig zijn geweest in Balk

Door Bert Postma

Na de toss, verricht door pupil van de week Jitse Zwaga, die voetbalt bij SJO Coendersborg Jo9 2, bleek dat Balk af mocht trappen. Wat de van Friese afkomst Jitse de mannen van Balk toegefluisterd heeft blijft geheim maar het blijkt wel gewerkt.te hebben. Jitse heeft als favoriete club Fc Groningen en de speler Franky de Jong is zijn voorbeeld. Dat Jitse de bal al heel goed raken kan liet hij zien in de warming up met de ONers en bij de scorings poging was hij de enige die het genoegen had om doelman Andries Zijlstra deze middag te passeren. Vanaf de aftrap was Balk met een vlotte aanval gevaarlijk. Dus ON was gewaarschuwd, om de door twee zware nederlagen geplaagde Balk niet te onderschatten. Balk had er voor gekozen om met het hele team te verdedigen en zo te proberen een puntje mee te snoepen. Af en toe met een snelle counter eruit om wat lucht te happen, zonder eigenlijk de bedoeling te hebben om zelf te scoren. Doelman Jelle Bouma, voor het eerst in de basis, had dan ook een gemakkelijke wedstrijd voor de boeg.

Na veel kansen voor ONers en heel weinig voor Balkers en nog een gele kaart voor Johan Geertsma van Balk, die het nodig vond om Thomas Careman onderuit te schoppen, floot scheidsrechter Martin Baar voor een van ON teleurstellende eerste helft voor rust.

Nu zou het dan moeten gebeuren, richting kantine en dus de gehaktballen is het traditie dat ON gemakkelijker scoort. Net als fc. Groningen richting harde kern. Toch was het Jelle Bouma, die in de 49e minuut met snel uitkomen, Balk van scoren af moest houden .Het liep niet lekker bij ON en trainer Erwin Heerlijn wisselde dan ook in de 55e minuut David Voigt voor Walid Barhouss. Het mannetjes putters voetbal van Balk speelde ON net als altijd parten. Dit voetbal kostte terecht aan HayeBoersma de gele kaart na een forse overtreding op Ruendel Martina. Oranje Nassau kreeg in deze fase kans op kans, maar het lukte de ON spitsen niet om de steeds beter in de wedstrijd groeiende doelman Zijlstra te passeren. In de 65e minuut kwam Rhobin Brander voor Tim Deelen binnen de lijnen. Brander ging echter mee in het festijn van gemiste kansen. Zelfs een vanaf een meter voor het doel ingekopte bal werd door een langs vliegende Zijlstra nog uit het doel geranseld. Bij Balk kwamen Mark Jan Groenewold en Mart Jager in het veld voor Timo Osinga en Haye Boersma. In de 74e minuut bijna een fataal foutje van Jelle Bouma, die de bal iets te ver voor zich uit speelde. Hij kon zelf corrigeren.

ON raakte wat gefrustreerd vanwege het wegblijven van de toch wel verwachte doelpunten en dat kostte Thomas Careman een onnodige mekker kaart. Na nog de nodige wissels bij Balk en het voortdurend tijdrekken van steeds weer blijven liggende spelers besloot scheidsrechter Baar om fors tijd bij te trekken. Tijd waar veel Balkers een probleem mee hadden, maar waar ze in de 98e minuut dolgelukkig mee werden. Toen door slap verdedigen op het middenveld van ON Jippe Zeldenrust in balbezit kwam en hij Jelle Bouma een eindje voor zijn doel zag staan, kreeg hij het voor elkaar om met een bijzonder fraaie boogbal van grote afstand de lange ON doelman te passeren. Zeldenrust zal zelden zoveel onrust over zich heen gehad hebben. Deze nederlaag past in het rijtje bijna onmogelijk maar waar en ON zal de komende week veel werk moeten verrichten om over de schrik heen te komen. Het frustrerende aan deze nederlaag is, dat door het tijdrekken van Balk, zij hier uiteindelijk beloond worden.

ON zal dit mentale tikje moeten verwerken want a.s. zaterdag past de pittige uitwedstrijd tegen Drachster Boys.

De foto'svind je hier

KNVB info ON1