Op 15 december 2018 was de laatste ontmoeting tussen Balk en Oranje Nassau. Die middag werd het 3-3. En zoals Bert Postma schreef in zijn verslag, Oranje Nassau had het weer een keer moeilijk met de Friese tegenstander met hun tomeloze inzet en hun countervoetbal. Dat is wat we ook van vv Balk verwachten komende zaterdag.

Door Siemon Aikema

Zonder de tegenstander van zaterdag te kort te doen zal de verwachting bij de volgers van Oranje Nassau ongetwijfeld zijn, dat Oranje Nassau de punten in huis kan houden. De ploeg van trainer Jan Bruin is slecht aan de competitie begonnen. In de eerste wedstrijd gingen ze kansloos ten onder tegen kampioenskandidaat Pelikaan S. En afgelopen zaterdag zegevierde PKC ’83 met 3-1 in Balk. Het lijkt me ook niet zo verwonderlijk dat Balk niet zo goed presteert. Vorig seizoen begon Balk ook al slecht. In de vier wedstrijden die de ploeg toen speelde werd er geen punt binnengehaald. Daarbij komt, dat Balk dit seizoen volgens mij ook nog aan kracht heeft ingeboet door het stoppen van keeper Hessel Altenburg (nu keeperstrainer) en de spelers Pisties Nzoko (werk) en Schelte Reitsma, die er achter kwam dat hij vorig seizoen het voetbal niet miste en zag hoe hij door corona veel tijd overhield. Balk heeft daardoor zeker aan routine ingeleverd. Naast enkele eigen spelers werd keeper Andries Zijlstra (Oeverzwaluwen) aan de selectie toegevoegd. Zijlstra moet voorlopig genoegen nemen met een reserverol omdat Johan Berger (32) de plaats van Altenburg heeft ingenomen. Toch zal Balk zich ook nu niet gemakkelijk gewonnen geven. Met spelers als topscorer Johan Geertsma (13e seizoen), Johan Lyklama (10e seizoen en Bauke Lyklama (9e seizoen) heeft de ploeg nog steeds de nodige routine. Zaak dus voor Oranje Nassau om zaterdag bij de les te zijn.

Ik schreef al, dat Oranje Nassau vaak moeite heeft met Balk. In november 2019 bijvoorbeeld kon ON tegen Balk de eerste periode te pakken. Maar het team van Heerlijn kwam niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Ook thuis heeft ON het vaak moeilijk tegen Balk. Ook al hebben de Friezen op Coendersborg nog nooit gewonnen. In totaal speelden beide ploegen zeven keer tegen elkaar. Oranje Nassau won drie keer en vier keer werd het een gelijkspel. De laatste ontmoeting was dus in december 2018. De laatste overwinning voor ON dateer al weer uit het seizoen 15/16 (2-1)

Oranje Nassau is volgens mij van redelijk start gegaan in deze competitie. Een gelijkspel tegen één van de kanshebbers dit seizoen (vv Groningen) en afgelopen zaterdag een mooie overwinning op Burgum. Ondanks het gemis van de geschorste aanvallers Wiersma en Careman wist de formatie van Heerlijn een 3-1 zege mee te nemen naar Groningen. Bert Postma noemde het een gemakkelijke overwinning. Helaas moesten Paul Bergtop en Erwin Heidekamp met een blessure uitvallen. Of ze er zaterdag bij zijn blijft nog even de vraag. We hebben trainer Erwin Heerlijn gevraagd naar zijn kijk op de wedstrijd. Erwin vond het een verdiende overwinning. ON kwam wat ongelukkig op achterstand. Maar na een afgeslagen aanval wist Oranje Nassau direct goed druk te zetten waarbij Dave Bosgraaf de bal heroverde. Dave gaf daarna volgens Heerlijn een geweldige pass op Youri Schuur die hem goed afmaakte. Heerlijn gaf verder aan dat hij er heel tevreden over was dat ON, zoals hij het noemde, +10 kansen had gecreëerd. “Als je de eerste kansen er direct ingaan maak je er meer. Uiteindelijk maken we de 2-1 en de 3-1 uit een standaard-situatie, een corner en een penalty. Als je dan kijkt naar ons spel en ons veldoverwicht is het eigenlijk een beetje gek dat daar onze goals uit moeten komen. Daar hebben we zaterdag weer een kans voor om dat beter te doen.” Volgens de trainer was het erg belangrijk om de tweede wedstrijd te winnen na het eerste gelijkspel. Dan kun je in ieder geval bijblijven bij de top. Ook vertelde hij nog, dat Burgum zelf aangaf dat ze te zeer verzwakt zijn op dit moment aanvallend te voetballen en hoge druk te zetten. Maar volgens mij doet dat niets af aan de overwinning van Oranje Nassau.

Wat mogen we zaterdag van Oranje Nassau verwachten. Ook daar heb ik Erwin naar gevraagd. Hij heeft zin in zaterdag, de sfeer in de ploeg is goed, iedereen is blij dat we weer competitie spelen en volgens Erwin wordt het ook nog mooi weer. “We gaan er alles aan doen om het publiek te vermaken en een goed resultaat neer te zetten” zo besloot de trainer. Daar gaan we dan maar vanuit voor komende zaterdag. Volgens mij wordt het geen gemakkelijke wedstrijd, maar als iedereen goed bij de les is, Oranje Nassau weer veel kansen weet te creëren en die kansen ook nog worden benut, heb ik er alle vertrouwen in dat er een goed resultaat wordt neergezet. Het arbitrale trio dat alles in goede banen moet leiden bestaat zaterdag uit scheidsrechter Martin Baar, tegenwoordig uit Groningen, en zijn assistenten Martijn Brondijk uit Hoogezand en Ton Slag uit Rouveen. Om 15.00 uur wordt er afgetrapt op sportpark Coendersborg.

KNVB info ON1