Oranje Nassau deed zijn plicht en versloeg het vooraf sterker ingeschatte Burgum. Welliswaar bleek Burgum zwaar gehavend door blessures, ook ON was door schorsingen haar spitsen Caremans en Wiersma kwijt en zijn er ook de nodige blessures in de selectie. Toch stonden er weer 22 man in het veld die ons weer een aangename voetbalmiddag voorschotelden. Voor de meegereisde Groningers natuurlijk leuker dan voor de 200 Friezen.

Door Bert Postma

Scheidsrechter Robin Brinkman uit Drachten was aangewezene om op het prachtige sportcomplex Het Koningsland, van FC Burgum het eerste signaal te geven. Burgum mocht aftrappen en was vast van plan om de forse nederlaag van de vorige week bij WHC te doen vergeten door een goed resultaat tegen ON. ON daarentegen, ook niet geheel tevreden over het resultaat van zeven dagen geleden, was vast van plan de huid duur te verkopen. Ruendel Martina gaf hier in de tweede minuut blijk van en kopte rakelings langs het doel van Arjen Tolman. Drie minuten later kreeg ON de volgende kans op succes. Youri Schuur omspeelde Tolman maar ook deze bal ging nog langs de verkeerde kant van de paal. In de 9e minuut had de weer razendsnelle Tim Deelen de volgende kans. De lat lag iets te laag. Weer twee minuten later de volgende kans. Alleen deze was voor Burgum. Ook hier stond het vizier te hoog gericht. In de 11e minuut kon Wallid Barhouss van ON het geklungel van de voorwaartsen niet langer aanzien en opende met een prachtig schot de score. Hij passeerde echter hiermee zijn eigen doelman Erwin Heidekamp kansloos .Burgum vierde uitgebreid “hun” eerste seizoens treffer. 1 – 0 . Het veel sterkere ON zat niet bij de pakken neer en ging verder waar ze mee bezig was. Bij vlagen prachtig combinatie voetbal, wat alleen nog even afwerking nodig had. Dat kwam er al in de 19e minuut toen Youri Schuur enkele verdedigers uitspeelde en beheerst met buitenkant rechts doelman Tolman op het verkeerde been zette. 1 – 1. Twee minuten later leek Ruendel Martina de score te verdubbelen, maar zijn knal spatte via de vingertoppen van Tolman op de lat uiteen. In de 30e minuut pech bij Oranje Nassau en moest Paul Bergtop zich met een liesblessure laten vervangen door Joshua Richardson. Voor rust moest Erwin Heidekamp nog met een prima redding, Burgum van een onverdiende voorsprong afhouden en had ON zelf nog een dot van een kans in de 47e minuut.

In de tweede helft ging ON onverdroten voort met het onder druk zetten van de tegenstander en had het niemand voor het intikkertje na weer een snelle ontsnapping van Deelen. Je zag bij ON wat onrust verschijnen door het missen van de kansen en Burgum werd juist wat brutaler en rook kansen. In de 61e minuut was er zo’n mogelijkheid, voor Burgum helaas hoog over. Ard Veenhof was niet gediend van dat gedoe voor zijn doel en ging maar eens mee naar voren, toen daar een corner werd genomen. De Burgum-verdedigers kenden deze figuur niet en schonken er geen aandacht aan. Veenhof vond dit prima en schoot geheel ongehinderd de 1 – 2 voorsprong tegen de touwen. Volgens onze statisticus Siemon Aikema een jubileum goal. Ard zijn 25e. Bij Burgum probeerde men de bakens te verzetten en trainer Henk Konings wisselde Jens Kerstholt voor good old Alex Bosma. In de 77e minuut opnieuw pech voor ON. Doelman Heidekamp moest zich ook met een liesblessure laten vervangen door Jelle Bouma. Een debuut op een spannend moment met de 1 – 2 stand, waardoor je nog een slotoffensief van de thuisclub kon verwachten. Bergum wisselde nog Lars Douma in voor Hendrik Elzinga. In de 86e minuut haalde trainer Heerlijn van ON nog David Voigt van de mat voor Dennis Molema. Het bleven spannende minuten, totdat Tim Deelen, ondanks kramp verschijnselen nog eenmaal het strafschopgebied van Burgum binnen snelde en daar onderuit werd gehaald. De uitstekende scheidsrechter Brinkman geassisteerd door Kevin Tardy en Hessel Soldaat, kon niet anders dan de bal op de stip leggen. Ruendel Martina schoot in de 89e minuut loep zuiver binnen. Oranje Nassau kon hierna de blessuretijd rustig uitspelen. Een volkomen verdiende overwinning, met de opmerking : Er mogen wat meer kansen benut worden. Aanstaande zaterdag kan dat gebeuren als ON thuis speelt tegen Balk. Aanvang 15.00 uur op sportpark Coendersborg.

Hier de link naar de foto's

KNVB info ON1