In de seizoen-voorbeschouwing had ik voorspeld, dat het een spannend seizoen kon worden in de eerste klasse E. Daar sta ik nog steeds achter, ondanks enkele monsterscores op de openingsdag van afgelopen zaterdag. In zeven wedstrijden werd maar liefst 29 keer gescoord, waarvan Pelikaan S er acht op zijn naam schreef.

Door Siemon Aikema

Ook de komende tegenstander van Oranje Nassau, FC Burgum, kreeg er maar liefst vijf om de oren. In Wezep was WHC veel te sterk. De twitteraar van Burgum schreef na afloop in een tweet: een valse start. Helaas niet de start waarop we hoopten, @whcwezep1 was vandaag simpelweg een maatje te groot.” Om daarna te vervolgen met “Geen man over boord, op naar de volgende week, dan zijn er weer drie punten te verdienen! Dan gaan we het opnemen tegen @oranjenassau.” Bij Burgum hopen ze natuurlijk op betere tijden. En de Friezen zullen er alles aan willen doen om een nieuwe nederlaag te voorkomen.

FC Burgum speelde bijna een jaar geleden op zaterdag 10 oktober zijn laatste thuiswedstrijd in de competitie ook tegen Oranje Nassau. De Groningers wonnen destijds met 4-2. En nu staan beide ploegen weer tegenover elkaar. En ik denk, dat ON de tegenstander niet mag onderschatten ondanks, misschien beter gezegd vooral, door die grote nederlaag in Wezep. Want de ploeg van trainer Henk Konings heeft zeker kwaliteiten. In de voorbereiding verloor Burgum met 6-2 van ONS Sneek, speelde het gelijk tegen Drachtster Boys (3-3) en won het van Jubbega (4-3). In de drie bekerwedstrijden werd twee keer gewonnen van Jubbega (1-3) en Be Quick Dokkum (1-2). De eerste bekerwedstrijd tegen LAC Frisia werd met 0-1 verloren. Door deze resultaten stroomde het team van Konings door naar de eerste ronde van et bekertoernooi. Afgelopen zaterdag dus een slechte start. WHC overliep in de eerste helft de Bergumers. Bij rust stond het al 4-0. De tweede helft nam WHC wat gas terug en scoorde nog één keer. Ik denk dat de spelers en de technische staf wel een betere start voor ogen hadden. Burgum is toch een ploeg, waar we volgens velen rekening mee moeten houden. Het team had zich vorig seizoen al versterkt met routiniers als Robert Stelpstra, Rienk de Haas en Kees Noordman. Deze spelers brengen de nodige ervaring mee. Ik denk nog steeds, dat FC Burgum, ondanks de zeperd van afgelopen zaterdag in het linker rijtje mee kan doen. Maar het zal later wel blijken of ik hen niet te hoog heb ingeschat.

Voor Oranje Nassau eindigde de eerste competitiewedstrijd in een gelijkspel. Volgens onze verslaggever was die uitslag wel terecht. Toch mocht ON lange tijd hopen op drie punten nadat Ruendel Martina in de eerste helft zijn ploeg op voorsprong zette. Maar toen de thuisclub met tien man verder moest, ging het toch nog mis. VV Groningen wist in de slotfase toe te slaan, zodat er op het eind een 1-1 gelijkspel op het scorebord stond. Dat is, denk ik, gezien de kracht van de tegenstander, wel een mooie uitslag al zal niet iedereen daar zo over denken. De jongens van Heerlijn zullen zich opnieuw moeten opladen, nu voor de uitwedstrijd tegen Burgum.

Zaterdag reist de selectie dus af naar Burgum. Daar hebben veel oudere leden van ON nog mooie herinneringen aan. OP 17 mei 2003 speelde hun club daar een beslissingswedstrijd om het kampioenschap van 1E tegen ONS Sneek. Tegen de verwachting van velen in won ON destijds met 3-2 en promoveerde het team naar de hoofdklasse. De huidige selectie van Oranje Nassau zet overigens een mooie reeks neer. In officiële wedstrijden zijn de oranjehemden al elf keer ongeslagen waarvan er zeven werden gewonnen. Wat mij betreft blijft deze ongeslagen situatie nog een tijdje door gaan. En tegen Burgum zie ik daarvoor ook wel mogelijkheden. De selectie is sterk genoeg, ook als het een keertje tegenzit, gaan de koppies niet hangen. Een duidelijk voorbeeld was de wedstrijd tegen VKW. Ondanks de achterstand bij rust bleef de ploeg in de tweede helft erin geloven en voetbalde het gewoon door voor een beter resultaat. Met als uiteindelijke beloning een 2-1 zege. Het team is er in vergelijking met het vorig seizoen zeker niet minder op geworden. Wel hoop ik dat de ziekenboeg weer leeg gaat lopen, zodat de trainers voldoende keuzes hebben. Afgelopen zaterdag zaten er twee spelers bij de selectie die normaliter alleen als back-up fungeren.

Volgens mijn inschatting liggen bede ploegen elkaar wel. Burgum kruipt niet in de verdediging maar wil frank en vrij voetballen. Ook Oranje Nassau zoekt het doorgaans in aanvallend voetbal. En of er nu wel of niet spelers afwezig zijn, de staf kijkt altijd naar de aanwezigen en gebruikt afwezigheid van spelers nooit als excuus. Oranje Nassau wil graag uitgaan van eigen kracht. Met een sterke verdediging een creatief middenveld en een snelle aanval zal ook deze week de tegenstander worden bestreden. En hoewel de uitkomst nu nog ongewis is, verwacht ik persoonlijk, dat ON de eerste overwinning van dit seizoen zal boeken. Dat is eigenlijk ook wel nodig, wil het team de aansluiting met de top niet verliezen. Maar gemakkelijk zal het niet worden. Burgum heeft iets goed te maken!

Statistisch gezien zijn Burgum en ON in evenwicht. Burgum won als tweedeklasser in het voorjaar van 2019 in een oefenwedstrijd met 4-0. In de eerder gememoreerde wedstrijd van oktober vorig jaar was Oranje Nassau met 4-2 de sterkste.

De wedstrijd FC Burgum-Oranje Nassau begint zaterdag om 15.00 uur op sportpark Het Koningsland, Elingsloane 67 9251 MN Burgum. Vorig jaar waren toeschouwers niet welkom bij de ontmoeting tussen de twee clubs, nu mogen ze wel komen. De aanwezigen zullen zien/horen, dat scheidsrechter Robin Brinkman uit Drachten de wedstrijd in gang zet. Zijn assistenten zaterdag zijn de heren Kevin Tardy en Hessel Soldaat. Wie niet naar Burgum reist kan via het twitteraccount van Oranje Nassau en/of Burgum het verloop van deze wedstrijd volgen.

KNVB info ON1