Zaterdag begint de competitie in 1E eindelijk weer. Het is de eerste ronde na de afgebroken competitie van vorig seizoen. Bijna een jaar geleden sloot Oranje Nassau de competitie af met een mooie zege op FC Burgum. En deze competitie begint met de derby tegen vv Groningen.

Door Siemon Aikema

Groningen is één van de ploegen, die gerekend worden tot de kanshebbers van de competitie. Voorzitter Robert Bollegraaf somde in het nieuwe voetbalmagazine Voetbal Groningen een aantal nieuwelingen op, die dit seizoen op Sportpark Het Noorden komen spelen: De gebroeders van Arkel van Be Quick 1887, Max de Boom van ONS Sneek, topscorer Robin van der Tuin van Roden en Rigilio Holder van Waskemeer. Inmiddels behoren bijvoorbeeld Bryan Indy (Pelikaan S) en Lars van der Sluis (Oranje Nassau) ook in dat rijtje. En dan ben ik volgens mij nog niet eens volledig. Ergens in dat interview met Merijn Slager zegt Bollegraaf dan ook, dat het duidelijk mag zijn, dat Groningen voor het kampioenschap gaat. De club heeft de ambitie om niet alleen het best voetballende team van Groningen te hebben, maar ook de gezelligste vereniging van de provincie te worden. Hoe ver Groningen is, moet zaterdagmiddag blijken in de derby tegen Oranje Nassau, een club die ook de ambitie heeft om in de hoofdklasse te spelen. Al spreekt trainer Erwin Heerlijn zich minder stellig uit dan Bollegraaf.

In de voorbereiding won Groningen het eigen toernooi onder andere door een overwinning op Groen Geel (2-1) en VVK (5-0). In de oefenwedstrijden tegen de hoofdklassers ONS Sneek en Be Quick 1887 werd wel ruim verloren (0- 5 en 2-5). Maar toen waren de tegenstanders verder in de voorbereiding. In de poulefase van de beker won Groningen drie keer. Tegen GVAV-Rapiditas werd het, na een 2-0 achterstand, 2-3 en Gruno moest met een 2-0 nederlaag naar huis. In Marum werd de plaatselijke trots met 2-1 verslagen. Uit deze resultaten is moeilijk de sterkte van Groningen te distilleren. Feit is nog wel, dat vv Groningen op 9 oktober vorig jaar met negen punten uit drie wedstrijden op een mooie tweede plaats stond, net boven Oranje Nassau met acht uit vier. Maar dit is een nieuwe ronde met nieuwe kansen.

De beide ploegen hebben de afgelopen jaren enkele keren tegen elkaar gespeeld. Op Coendersborg kwamen ze elkaar in totaal vijf keer tegen, drie competitiewedstrijden, een bekerontmoeting en een oefenwedstrijd. In alle gevallen won Oranje Nassau. Ook op sportpark Het Noorden verloor Oranje Nassau nog nooit. Als je dit allemaal op een rijtje zet, lijkt het erop, dat Groningen Oranje Nassau wel ligt. Maar dat wil ik toch wel tegenspreken, want ON heeft ondanks al die overwinningen vaak ook wel moeite gehad me de komende tegenstander. En deze zeges zeggen zeker niets over de kracht van de huidige selectie.

Oranje Nassau heeft zich niet zo spectaculair versterkt. Het grootste deel van de ploeg is gebleven. Alleen Josha Ottens en Lars van der Sluis zijn vertrokken. Ik denk, dat het team met de komst van Rick Boyer en de terugkeer van Ruendel Martina (beiden kwamen over van ONS Sneek) er zeker niet slechter op geworden is. En Jelle Bouma (ONR Roden) zal moeten fungeren als stand-in voor eerste doelman Erwin Heidekamp. De oefenfase begon niet overtuigend met een moeizaam gelijkspel tegen NEC- Delfzijl. Nederlagen tegen Be Quick 1887 en ACV, die beiden veel verder waren in de voorbereiding, waren, denk ik, van te voren al wel ingecalculeerd door de technische staf. In de met 5-1 gewonnen wedstrijd tegen Velocitas 1897 was al iets te zien van het voetbal dat de staf voor ogen heeft. Voor de beker werd drie keer gewonnen, namelijk van ASVB (0-2), SV Bedum (3-0) en VKW (1-2). Opvallend detail is dat ON in al deze wedstrijden een strafschop kreeg waarvan er twee werden verzilverd. Wellicht heeft dat te maken met de snelheid en balvaardigheid van enkele aanvallers.

Trainer Erwin Heerlijn heeft de afgelopen weken heel geleidelijk toegewerkt naar de start van deze competitie. Zijn doel was meer om de hele selectie wedstrijdfit te krijgen en minder te letten op het resultaat. Daarom hebben alle spelers ook de kans gekregen om minuten te maken. En ook daarom werden sommige oefenwedstrijden niet voor de volle twee keer drie kwartier gespeeld. Gevraagd naar de wedstrijd van afgelopen zaterdag merkte Erwin onder andere op dat Oranje Nassau niet het favoriete spel op de mat kon leggen. Bij vlagen speelde de ploeg volwassen en dat is volgens hem ook wel eens anders geweest. Toen het nog elf tegen elf was kreeg VKW wel enige kansen. Maar Heerlijn vindt het knap, dat Oranje Nassau met tien man de 1-2 scoorde en daarna ook overeind bleef. “Een terechte overwinning” was zijn eindconclusie. De selectie en de staf kijken volgens de trainer erg uit naar de wedstrijd van zaterdag tegen Groningen. VVG heeft zich in alle linies versterkt en de trainer heeft veel keus volgens onze trainer. In het team van de tegenstander zit kwaliteit in elke linie. Vorig jaar had Groningen ook een goede start zo merkte hij nog op. Volgens hem moet VVG meedraaien in de top. En hij verwacht dat de ambitie stiekem nog iets hoger ligt. Heerlijn verwacht een leuke, open wedstrijd tussen twee ploegen die allebei willen aanvallen. Veel spelers kennen elkaar en dat is ook leuk. Heerlijn is tenslotte benieuwd hoe Oranje Nassau er voor zal staan in deze wedstrijd. En daarmee besluiten we deze voorbeschouwing.

Zaterdag zijn alle ingrediënten aanwezig voor een mooie wedstrijd tussen twee aanvallende ploegen. Alle reden dus voor de echte voetballiefhebber om die middag naar Sportpark Coendersborg te komen. De wedstrijd staat onder leiding van Winschoter Gerlof Gils, geen onbekende in de eerste klasse. Ook zijn assistenten komen niet voor het eerst op Coendersborg. De KNVB heeft Yaron Quincy Heeren en Marten Brouwer aangewezen als assistenten voor deze topper. De wedstrijd begint, zoals alle thuiswedstrijden van Oranje Nassau om 15.00 uur.

KNVB info ON1