Een groot deel van de Nederlandse bevolking is inmiddels gevaccineerd tegen het Covid-19 virus. De opleving in juli van dat virus is weer afgevlakt. De regering heeft nieuwe maatregelen afgekondigd. Het lijkt erop, dat we zonder de anderhalve meer verder kunnen. Met daarbij de hoop, dat dit seizoen wel afgemaakt kan worden. Traditioneel ook dit jaar in de week voor de start van de competitie weer een persoonlijke voorbeschouwing op het nieuwe seizoen.


Door Siemon Aikema

Dezelfde veertien ploegen als vorig jaar strijden om de titel in 1E. En dat is niet zo verwonderlijk, omdat het vorig seizoen al na vier wedstrijdronden moest worden afgebroken. Het maakt de voorspeling hoe het dit jaar zal lopen in de competitie natuurlijk wel hachelijk. Je hebt geen vergelijkingsmateriaal met het vorig seizoen. Je kent niet altijd de kracht van de versterkingen. Toch maar weer een poging wagen.

Ook dit jaar begin ik met FC Burgum. De ploeg van trainer Henk Konings had zich vorig seizoen versterkt met spelers als Robert Stelpstra, Kees Noordman en Rienk de Haas. Ook dit jaar zijn er weer nieuwe gezichten. Thomas Pruis uit het tweede en Lars Douma uit de jeugd zijn toegevoegd aan de selectie. Daarnaast zijn er twee nieuwe keepers namelijk Jorit Drijfhout en Jorit van der Meulen. Vertrokken zijn Almar Kleefsma (gaat naar het buitenland) en Patrick van der Velde (lager elftal). Ook Robert van der Laan en Romke Bos zijn gestopt met voetballen bij Burgum 1 We moeten afwachten wat de kracht van Burgum is maar ik denk dat ze mee kunnen doen in het linker rijtje.

WHC
was vorig seizoen de tweede nieuweling in deze klasse. Vorig jaar schreven we dat het team van Richard Karrebelt wellicht via de in veler ogen gemakkelijker klasse weer een gooi wil doen naar een plek in de hoofdklasse. Spits Rinze van de Velde kwam vorig seizoen terug bij de club waar hij in de jeugd speelde en daarnaast waren er toen enkele nieuwelingen vanuit eigen gelederen. Nu zijn Jari Mooi (Alcides), Joost Krijns (Excelsior ‘31) en Sander Krijns (Scherpenzeel) nieuw binnen de club. Sylvan Vierhuizen, Dennis Akar en Dinand Burgmeijer zijn teruggekeerd bij de club na een periode bij betaalde voetbalclubs. Deze jonge talenten zijn toegevoegd aan de selectie. Vertrokken zijn Thijs Dekker (Genemuiden) Kevin Siemelink (IJsselstreek) Mitchel Dijkhof (VVOG) en Haico Epe (FC Horst. Het is moeilijk in te schatten waar WHC staat, volgens mij zijn ze er in ieder geval zeker niet op achteruit gegaan en heeft de ploeg de nodige ervaring. Een tegenstander om rekening mee te houden. Ik verwacht ze zeker wel in de top zes.

Bij Olde Veste ’54 stroomden vorig seizoen maar liefst negen spelers vanuit de beloften en de jeugd door naar de eerste selectie Daarnaast kwam dit seizoen Jason Huisman (Berkum) terug bij de club van zijn jeugd. Rein Werumeus Buning (Gorecht) en Roy ten Veen en Gerard Kloeken (Steenwijker Boys) hebben de club verlaten. Ruweal Heijmans is gestopt. Met de jonge selectie stonden de Steenwijkers in oktober 2020 op een keurige eerste plaats. Maar of ze ook nu weer mee gaan doen om de prijzen wachten we af. Ik schat de ploeg ergens in de middenmoot.

Blauw Wit ’34 hheft in Jordy de Hoedt (ONS Sneek), Thimo de Jong (Cambuur), en Kai van Rijswijk (Jubbega) drie nieuwelingen. Vorig seizoen was Rob Dijkstra al van Buitenpost overgekomen. Volgens onze gegevens zijn er ook een aantal selectieleden gestopt of vertrokken. Maar Blauw Wit, dat vorig seizoen slecht begon, heeft toch wel weer een selectie die mee moet kunnen strijden om de topplaatsen in 1E. Met Martijn Barto als heerser in de achterhoede blijft de ploeg van trainer Hollander een uitstekend team.

Broekster Boys zet duidelijk in op de eigen jeugd. Maar liefst 9 jeugdspelers werden toegevoegd aan de selectie van Patrick Zwart. Vorig jaar waren keeper Sander de Boer en Abe Koopmans de nieuwelingen. Dit seizoen komt keeper Riemer Hoekstra over van Oostergo. Broekster Boys blijft door hun inzet en passie een moeilijk te bespelen tegenstander voor veel ploegen. Toch komt de ploeg uit Damwoude volgens mij wel kwaliteit en ervaring tekort. Voor de mannen van Patrick Zwart wordt het volgens mij een moeilijk seizoen.

vv Balk mist dit seizoen in ieder geval aanvoerder Hessel Altenburg (40). Aan de van Oeverzwaluwen overgekomen Andries Zijlstra mogelijk de taak om Altenburg te doen vergeten. Of zal reservekeeper Johan Berger (32) zijn kans pakken dit seizoen? Ook Pistis Nzoko (werk) is er niet meer bij. Voor zover wij kunnen nagaan zijn er een drietal spelers uit eigen gelederen toegevoegd aan de selectie. Voor veel ploegen zal Balk weer een lastige tegenstander zijn zo schat Ik in. Toch verwacht ik dat een plaats in de bovenste rayonnen van het rechter rijtje het hoogst haalbare is. Opvallend is, dat vv Balk de poulefase van de beker niet heeft overleefd, ondanks dat ze alleen tegen tweedeklassers speelden.

Leeuwarder Zwaluwen is de enige ploeg met een nieuwe trainer. Hans de Jong is overgekomen van SZW Sneek. Vorig seizoen zijn er een groot aantal jeugdspelers toegevoegd aan de selectie. Daarnaast kwamen Joost Jesse Visser en Andre Landman toen naar de club. Dit seizoen zijn daar Yoran Bijlsma (SWZ Sneek) Ilias Bourakba (LAC Frisia), Rick van Loon, Mick en Jeffrey Reitsma (FVC) en Edwin Schaafsma (Stiens) bij gekomen. Het lijkt erop, dat de ploeg zich heeft versterkt. Maar in de top 6 zie ik persoonlijk hen niet eindigen ook al was hun bekerreeks goed te noemen en hebben ze veel gescoord. Ook voor hen schat ik een plaats in het rechterrijtje in.

Zeerobben zal onder trainer Berry Zandink proberen weer een goed seizoen te draaien. Vorig seizoen kwam keeper Jouke Bosje nieuw bij de club. De andere nieuwelingen van dat jaar, Cutrick Gonzales en Gustavo van der Veen zijn beiden voor zover wij weten gestopt, in ieder geval zitten ze niet meer bij de selectie. Dit jaar is keeper Jacob de Vries weer terug uit Workum. Vooral als achtervang, als we het goed hebben begrepen. Maar hij speelde wel alle drie de bekerwedstrijden in de basis. Vertrokken zijn Pieter Westra(gestopt), Jan Dommerholt (SWZ Sneek) en Tom Oosterban (Sc Bolsward) Koen en Godet Adema zijn minder actief in de selectie ivm studie elders. Nieuw zijn Rohan Hein Joostema (Minnertsga), Matts Bruining (SWZ Sneek) en Finn Oosterdijk (Akkrum). Persoonlijk denk ik dat de ploeg van Zandink geen rol van betekenis gaat spelen als het gaat om de bovenste plaatsen. Maar misschien kunnen ze ons dit seizoen positief verrassen.

Bij Drachtster Boys zijn er opnieuw vanuit de jeugd drie talenten doorgestroomd naar de eerste selectie. Daarmee zetten de Drachtsters de ingeslagen weg verder door. Spits Rob Schokker is naar Buitenpost vertrokken. Ook Jolt Postma (Be Quick o21), Marco Haitjema en Thymo de Vries zitten niet meer bij de eerste selectie. Een hele aderlating lijkt me. Ik denk dan ook dat de ploeg van Omar Jager geen gooi zal doen naar de bovenste plaatsten. Maar het team zal zich wel kunnen handhaven is mijn inschatting. Van Drachten kwamen de jeugdspelers Chris Klooster en Chris Tuinstra over.

Winsum had vorig seizoen als nieuwelingen Stan Buikema, Ronan Hofma en Max Heynen. Ook enkele spelers uit de tweede selectie waren doorgestroomd. Heynen is alweer vertrokken en komt dit seizoen uit voor DZOH. Niels van Dalen (Sc Stadspark za) en David Albert Villalta (Zuidhorn) zijn er ook niet meer bij. Uit de eigen jeugd zijn Tijs Mulder (eerder jeugd FC Groningen) en Stan Verhoeven bij de selectie gekomen. Enige nieuweling is Marco Vincente een Portugese keeper, die studeert in Groningen. Hij is in de bekerwedstrijden nog niet in actie gekomen. De Winsumers zullen m.i. niet meedoen om de titel, maar een plaats in de middenmoot moet er wel inzitten.

De verwachtingen bij en over Pelikaan S, zijn hoog. Naast de nodige routine heeft de ploeg van Jan Schulting veel potentieel. Vorig seizoen kwamen er al zeven spelers bij, waaronder Luuk Kuipers en Shkodran Metaj. Dit seizoen kwamen onder andere Fabian Stevens en Luke Milar over van HZVV. Daarnaast komt keeper Stefan van de Lei over van FC Emmen Hij kan mogelijk de vertrokken Devon Harmsma (terug naar Omlandia) vervangen. Verder noteerden we nog de overkomst van Johnny de Vries (Staphorst), Omar Kavak (sc Genemuiden) en Ferry Stollenga (voorheen Be Quick 1887). Brian Inge is al weer vertrokken evenals Winand Quartel. Met het stoppen van Jos Hooiveld en John van Dalen heef het team van trainer Jan Schulting wel wat routine ingeleverd. Toch moet Pelikaan S met de huidige selectie een gooi doen naar de bovenste plaatsen. Voor mij is deze ploeg de voornaamste kampioenskandidaat. Een periode is het minste wat je van dit team kan verwachten.

Ik sluit ook dit jaar af met de drie stad-Groninger ploegen, Te beginnen met vv Groningen Dit team had zich vorig seizoen al behoorlijk versterkt met Tyson dos Santos, Ifeay Gorissen en Haaye Feenstra. Dit jaar noteerden we onder andere de overkomst van de gebroeders Van Arkel (Be Quick 1887), Robin van der Tuin, (Roden), Anne Jits Sybesma (Bedum), Lars van der Sluis (Oranje Nassau), Max de Boom (ONS Sneek) en Brian Indy. Mitchel van Kalsbeek (Gruno) en Erwin Oosterhof (Groninger Boys) zijn vertrokken. Ik verwacht zeker niet, dat Groningen dit seizoen in de onderste regionen zal eindigen. Een plaats in de middenmoot is wel het minste wat je van hen mag verwachten. Ik schat ze zelfs nog wat hoger in. Het zou me niet verbazen als Groningen dit seizoen een rol van betekenis zal spelen in 1E.

Voor PKC ’83 verwacht ik niet direct een plaats in de top van 1E Vorig seizoen kwamen de neven Petri Handrit en Vigan Hoxhaj en Kay Bootsma naar de club. Mitchell Schievels is inmiddels al weer vertrokken naar Waskemeer. Nieuw dit seizoen zijn o.a. Hein van Veen uit eigen jeugd, Jason Spanninga (GRC) en Kevin Bakels (Jubbega) Voorlopig houd ik het erop, dat PKC 83 dit jaar wellicht mee kan doen in de middenmoot. Maar wellicht kan de ploeg van Bennie de Jong en Harry Zwiers het dit jaar eens beter doen dan ik verwacht.

Oranje Nassau kende dit jaar weer niet veel wisseling en dat is wel eens anders geweest. Vorig seizoen kwamen routiniers Thomas Careman en Ard Veenhof terug bij de club. Ook Tim Deelen was toen nieuw. Dit jaar sluit Ruendel Martini (ONS Sneek) weer aan bij de selectie. Jelle Bouma moet keeper Lars van der Sluis(vertrokken aar vv Groningen) doen vergeten. Rick Boyer (ONS Sneek) is ook nieuw in de selectie. Caram Alves sloot in de loop van het vorig seizoen al aan.Naast  Lars van der Sluis zin ook Josha Ottens (Buitenpost) en Sonson Lyklama (Jubbega) vertrokken. De verwachtingen zullen bij de volgers op Coendersborg wel weer hoog gespannen zijn. Want Oranje Nassau is er zeker niet minder op geworden. Vorig seizoen verwachtte ik al een toppositie in 1E. Dat is dit jaar niet anders. Een periodetitel moet er wel inzitten. En heel voorzichtig hopen op een kampioenschap, maar de concurrentie is dit jaar ontzettend zwaar.

Laten we samen hopen op een mooi gezond en sportief seizoen. Dan zullen we aan het eind zien wat mijn voorspellingen waard waren. Ik zie in ieder geval uit aar de start van de competitie.

Verdien €50