Het was zaterdag iddag in Westerbork een wedsrijd waarin nog wel wat belangen waren. Oranje Nassau moest niet met drie doelpunten verschil verliezen, terwijl VKW juist met die dre doelpunten verschil moest winnen. Een werled van verschil dus.


Door Siemon Aikema

De Westerborkers deden hun naam eer aan. Vlug waren ze en krachtig ook. In de eertse helft wisten ze Oranje Nassau in de verdediging te drukken. ON had moeite om tot goede aanvallen te komen. Toch kwamen er aan beide kanten kansen. Zo kopte Ard Veenhof bijna raak en moest Ruendel Martina een aantal keren kennis naken met de harde verdedigers van de thuisclub. De aanvallers van VKW stelden doelman Erwin Heidekamp ook enkele keren op de proef, maar hij wist nog stand te houden. De 1-0 hing dan wel niet echt in de lucht maar kwam er uiteindelijk wel. Aanvoerder Durk de Jong trapte een vrije bal in één keer op de goal. Volgens de ON-verdediging werd hierbij door VKW in de muur van ON danig geduwd. Maar de scheidsrechter keurde dit goed. Bijna werd het voor de rust nog 1-1. Een vrije bal vlak voor het doel werd vlak voor rust ook in één keer ingeschoten. Maar nu constateerde de leidsman dat Paul Bergtop onterecht in de muur van de tegenstander stond. Dus keurde hij deze goal af.

Na de rust was er aanvankelijk het zelfde spelbeeld. Een aanvallend VWK en een afwachtend ON. Toch kantelde langzaam de wedstrijd en kreeg Oranje Nassau meer grip op het spel. Na een kwartier in die tweede helft wist Tim Deelen door te dringen in het strafschopgebied. De verdediging kon hem alleen met een overtreding stoppen. Dus kreeg Oranje Nassau een penalty. Rick Wiersma schoot hem onberispelijk binnen. 1-1. Die goal was het teken voor nog meer mooie aanvallen van de Groningers. VKW leek de moed te laten zakken en de voorwaartsen van ON kwamen steeds meer in het spel voor. In de 71e minuut ging Thomas Careman met rood van het veld. Oranje Nassau speelde nu wel fel op de bal. En alhoewel Erwin Heidekamp enkele keren handelend moest optreden slaagde de thuisclub er niet in de man-meersituatie uit te buiten. ON daarentegen kwam wel tot een doelpunt. Een afgeslagen corner werd opgepikt door Rick Wiersma, die met een keihard schot keeper Martijn Mulder het nakijken gaf. VKW probeerde nog om tenminste tot een gelijkspel te komen, maar dat lukte niet.

Conclusie van mijn kant: Oranje Nassau had voor de rust moeite om onder de druk van VKW uit te komen. Na rust werd er beter gespeeld en dat betaalde zich uit. Samen met ASVB gaat Oranje Nassau naar de volgende bekerronde.

Van deze wedstrijd zijn er geen foto's. Zaterdag begint de competitie. Dan speelt ON thuis de derby tegen vv Groningen en is onze fotograaf weer aanwezig. 

KNVB info ON1