Zaterdag om 17.00 uur is het sportpark De Perkenslag in Westerbork the place to be. Daar treedt Oranje Nassau in de laatste wedstrijd in de poulefase van de districksbeker aan tegen VKW (Vlugheid en Kracht Westerbork). Oranje Nassau heeft daar grote kans om de volgende ronde te bereiken. Daarover verderop meer. 

Door Siemon Aikema

Voor het vierde seizoen op rij speelt VKW in de eerste klasse F van het zondagvoetbal. Het eerste seizoen was daarvan het succesvolste. Als promovendus pakte het team de derde plaats, goed voor een plek in de nacompetitie. Uiteindelijk mocht de ploeg uit Westerbork een extra wedstrijd spelen tegen Leonidas om alsnog promotie te bewerkstelligen naar de hoofdklasse. Opmerkelijke feit uit deze wedstrijd was wel, dat spits en topscorer Anjo Willems een concert van Phil Collins verkoos boven het spelen van dat promotieduel. VKW verloor destijds deze beslissingswedstrijd met 1-0, maar velen zullen zich hebben afgevraagd wat als …….? In het afgebroken seizoen 19/20 stond de ploeg van trainer Karlo Meppelink op een vijfde plaats. Vorig seizoen kwam VKW tot vier wedstrijden met één overwinning. In de voorbereiding op dit seizoen werd op het Offereinstoernooi in Hoogeveen verloren van HZVV (6-0), Hoogeveen (7-0) en Pelikaan S (1-3). Tegen DZOH werd gelijkgespeeld (3-3) en van Spartaan 1920 gewonnen (3-2) In de bekercompetitie won VKW het eerste duel met SV Bedum (1-2) Afgelopen zondag werd thuis verloren van ASVB (0-1) De eerder genoemde Anjo Willems is topscorer aller tijden bij VKW. Willems, die al 15 jaar onderdeel is van de selectie van de Westerborkers, scoorde in die 15 seizoenen 225 competitiegoals. Anjo zal zaterdag er vermoedelijk nog niet weer bij zijn. In Bedum liep hij een ernstige blessure aan de arm op.

In het seizoen 07/08 speelden VKW en Oranje Nassau ook tegen elkaar in de beker. Oranje Nassau won destijds met 4-1 door doelpunten van Henri Bierling, Bart Ensing, Tim Huyink en Jorrit Sennema. Anjo Willems (wie anders) scoorde tegen. Ook kwam ik in de archieven nog een duel tussen beide ploegen tegen op het Protos zaalvoetbaltoernooi. Ook die wedstrijd in december 2010 werd door de Groningers gewonnen (3-5). Over de krachtsverhoudingen in de huidige tijd zeggen deze statisteken natuurlijk niet zo veel. Maar wellicht vindt de lezer het leuk om er kennis van te nemen.

Oranje Nassau staat er in de poule goed voor. Het team heeft twee wedstrijden gewonnen. Na de 2-0 overwinning op ASVB werd afgelopen zaterdag SV Bedum met 3-0 teruggewezen. Een verdiende overwinning voor de Stadjers, er viel niets op af te dingen. Of zoals coach Robbie Wentink twitterde: ”Terecht verloren van een sterk @oranjenassau van @EHeerlijn”. Daardoor gaan de oranjehemden fier aan kop in de poule. Toch zijn ze niet helemaal zeker van de eerste ronde in de beker. Zowel ASVB als VKW kunnen net als Oranje Nassau op zes punten komen. In dat geval is het doelsaldo beslissend. En aangezien VKW een saldo heeft van 0 en ON van +5 moet het wel vreemd lopen als Oranje Nassau de Westerborkers niet voorblijft. Een nederlaag met drie doelpunten verschil lijkt me niet erg reëel. Voordeel van de nederlaag van VKW is wel, dat zij in ieder geval moeten winnen om door te gaan. Ze zullen van af het begin waarschijnlijk proberen druk te zetten. Daar kunnen de voorwaartsen van Oranje Nassau dan mogelijk weer van profiteren.

Zoals eerder gemeld is ON een ploeg in opbouw. De staf heeft in mijn perspectief het beoogde basisteam voor de competitie nog niet laten starten in de afgelopen zes oefen- en bekerwedstrijden. Toch wordt het volgens mij langzamerhand wel duidelijk voor de trainers hoe er straks gespeeld zal worden. Door dubbele bezettingen van verschillende posities kan er per wedstrijd ook worden bekeken welke speler op welke positie het beste kan functioneren. Zelf heb ik al wel een favoriete opstelling in mijn hoofd. Maar ja ik ben geen trainer, dus die opstelling late we voorlopig maar even in ons hoofd zitten.

Zoals eerder gemeld begint de wedstrijd VKW-Oranje Nassau zaterdagmiddag om 17.00 uur. Wanneer je wilt afreizen naar Westerbork dan kun je in je navigatiesysteem het adres Perkenslag 1 in Westerbork intoetsen. Dan kom je ongetwijfeld aan op Sportpark De Perkenslag. Het arbitrale trio bestaat zaterdag uit scheidsrechter Allan Schram uit Leeuwarden en zijn assistenten Jos Klinkhamer uit Veendam en Johan Wesselink uit Veenoord. Schram fluit normaliter zijn wedstrijden in de zondagcompetitie en Klinkhamer en Wesselink zijn geen onbekenden voor Oranje Nassau. Zaterdagavond rond 19.00 uur zullen we weten welke twee ploegen de volgende ronde bereiken. Oranje Nassau, VKW en ASVB zijn alle drie nog kanshebbers. Of kan Bedum nog stunten door met een klinkende overwinning op ASVB toch nog de tweede ronde te bereiken? We gaan het afwachten.

KNVB info ON1