ON is in de beker gekoppeld aan o.a. sv Bedum. Min of meer een zustervereniging en provinciegenoot. Op verschillende fronten en klassen al meermalen onze tegenstander. Ik kan mij uit mijn eigen jeugdtijd nog goed herinneren de wedstrijden CVVB a1 - ONa1. Vroeger was het een beetje, de kakkers en watjes tegen de boeren kerels, ongeveer 60 jaar geleden. En nog steeds zit dat er nog wel een beetje in. Stad tegen ommeland. Sv Bedum nu een klasse lager, spuugt in de handen, stroopt de mouwen op en gaan met die banaan.

Door bert postma

Het chagrijn zat hem in de eerste minuten van de wedstrijd. Goed en wel mijn plekje gevonden langs de lijn en scheidsrechter Patrick Souhuwat geeft het startsignaal. Het was tevens het signaal om de hemelsluizen te openen, zodat ik tien minuten later kleddernat de tribune kon beklimmen. Geweldig zo’n automatisch beregenings systeem voor het kunstgras, maar niet voor mijn kladbloc en fotomateriaal. Maar goed de klok begon ook te laat te lopen dus ik had nog niets gemist.

Oranje Nassau beheerste het eerste kwartier en speelde de bal lekker rond en het jonge Bedum voetbalde lekker mee en probeerde bij balbezit met snelle tegenstoten in de buurt van Erwin Heidekamp te komen. Beide voorhoedes konden echter het doel nog niet vinden, totdat scheidsrechter Souhuwat in de 16e minuut een overtreding waarnam binnen de beruchte lijnen van het Bedumer strafschopgebied. Rick Wiersma mocht de bal op de stip en ON beheerst naar de voorsprong schieten. 1 – 0. Vijf minuten later leek Thomas Careman te scoren, maar zijn schot werd op briljante wijze door doelman Jos Broekmans van Bedum onder de lat weggetikt. De eerste helft verliep verder rustig. ON had zoals het werd verwacht het betere van het spel, Bedum onder leiding van trainer Robbie Wentink probeerde het spel van ON te ontregelen met snelle counters en hier en daar een overtredingtje. In de 45e minuut nog een naar moment voor Bedumer Luc Kuiper, die bij een luchtduel in botsing kwam met doelman Heidekamp. Kuiper verloor het duel uiteraard, maar vervelender was het dat hij zo geraakt werd, dat hij zich moest laten vervangen. Dat bracht de wisselplannen van Robbie Wentink zodanig in de war dat er later wat misverstanden ontstonden over de wissel regels. Als ik het goed heb, je mag 5 spelers wisselen in 3 wisselmomenten. Als je echter IN de rust wisselt, wordt deze niet meegeteld. Later op de avond voor de buis hoorde ik de verslaggever bij een Eredivisiewedstrijd de wissel in de rust meetellen en hij had het over de 4e en dus foute wissel. Hij zat dus zelf fout. Voor Luc Kuiper kwam een minuut voor rust Mark Kruizinga in het veld. Een wisselmoment dus.

Na rust kwam Ruendel Martina voor Tim Deelen in het veld. Deelen had zijn kilometers wel weer gemaakt. Keeper Broekmans van Bedum bleek in goede vorm en voor Thomas Caremans 57e en Ruendel Martina 61e minuut een sta in de weg. In de 63e minuut wisselde trainer Erwin Heerlijn bij ON Walid Barhouss en Paul Bergtop voor Joshua Richardson en Rick Boyer. Bij Oranje Nassau schakelde men een tandje bij en Bedum moest daar door even wat krachtiger optreden, wat oud ONer Roy Mertens op een gele kaart kwam te staan in de 65e minuut. Even later deed zijn collega Stef Klugkist hetzelfde binnen de zestien, dus geel met als bonus een strafschop. Voor Rick Wiersma geen enkel probleem, gewoon hard door het midden. 2 – 0. Heerlijn vond het wel genoeg voor Rick en wisselde hem gelijk voor Youri Schuur. ON leek de wedstrijd rustig uit te spelen met achterin een stuk rust om van te genieten. Een sterk middenveld met veel creatieve spelers en een voorhoede die nog wat aan elkaar wennen moet, maar dan ook levensgevaarlijk kan worden. Nog een bekerpot en dan het grote werk. O, ja in deze wedstrijd kwam in de 73e minuut David Voigt nog in het veld voor Dave Bosgraaf en bij Bedum, Ezra Belga voor Timo Laninga..En dat Ruendel Martina op fraaie wijze de eindstand op 3 – 0 bracht mag zeker niet onvermeld blijven. En vlak voor het eindsignaal begon het weer te regenen. Twee keer nat, maar toch een heerlijk voetbal middagje gehad.

Hier staan ook nog de foto's van zaterdagmiddag

KNVB info ON1