Zaterdagmiddag weer een wedstrijd op de gewone tijd. Na de ‘vijf uur ’wedstrijd in Blijham speelt Oranje Nassau zaterdagmiddag om 15.00 uur een thuiswedstrijd tegen tweedeklasser sv Bedum. Kunnen de stad-Groningers dan opnieuw een zege boeken? 

Door Siemon Aikema

Uit de voorbeschouwing op de wedstrijd Oranje Nassau – Bedum in april 2019 citeer ik de volgende zinnen: “Sinds die tijd (het begin van de fusieclub sv Bedum) hebben beide ploegen elkaar drie keer ontmoet op Coendersborg. Twee keer won Oranje Nassau en er werd ook een keer gelijkgespeeld. De laatste ontmoeting was in de kampioenswedstrijd van Oranje Nassau in het seizoen15/16. ON won met 3-0 door twee doelpunten van Ezra Schrijver en eentje van Kassim Bizimana. De tegenstelling was groot die middag: ON vierde het kampioenschap en voor Bedum betekende de nederlaag de degradatie. Zo groot zal de tegenstelling zaterdag zeker niet zijn.” Inmiddels weten we dat erin april 2019 een gelijkspel viel te noteren op Coendersborg. Daardoor leverden de onderlinge ontmoetingen twee overwinningen op voor Oranje Nassau en twee gelijke spelen.

SV Bedum speelt sinds het seizoen 2019/2020 weer in de tweede klasse. In het eerste seizoen stond de ploeg van de nieuwe trainer Robbie Wentink op een dertiende plek. Die plek was ook bereikt na drie wedstrijden in het afgelopen seizoen. Dit jaar zal het team ongetwijfeld een beter resultaat willen halen in een sterke competitie met ploegen als Gorecht, Gramsbergen, LTC en Achilles 1894. De Bedumers speelden een viertal oefenwedstrijden. Van de zondagafdeling van Sc Stadspark, PKC en het zaterdagteam van Be Quick 1887 werd er gewonnen met respectievelijk 4-0, 2-3, en 2-0. VEV’67 bracht de ploeg van Wentink de enige nederlaag toe (3-0). Afgelopen zaterdag speelden de roodwitten thuis de bekerwedstrijd tegen VKW. Dat werd een 1-2 nederlaag. Wil Bedum nog een kans maken om door te gaan in de beker dan is eigenlijk een overwinning nodig tegen Oranje Nassau. Over de selectie nog het volgende: Maikel Hoorneman die vorig jaar overkwam van Winsum speelt inmiddels bij onze buurman Amicitia VMC. Roy Mertens en Richard de Boer hebben een verleden bij Oranje Nassau en zullen graag willen schitteren op Coendersborg. Soeratmin Venema lijkt gestopt, want hij zit niet meer bij de selectie die op Voetbal Noord staat. De enige nieuwe speler is de 19-jarige Twan Ahlers.

Bij Oranje Nassau komt Rick Wiersma uit Bedum. Hij heeft in de jeugd gespeeld voor CVVB. De ploeg van Heerlijn is de bekercompetitie begonnen met een verdiende 2-0 overwinning op ASVB. Ondanks dat noemde analist Beuvink van Noord Sport wel enkele kritische punten. Daarbij ging hij onder andere in op de nabeschouwing van Erwin Heerlijn. Heerlijn constateerde, dat Oranje Nassau hoog druk zette, waardoor volgens de trainer ook kansen ontstonden voor de tegenpartij. Beuvink was kritisch over deze in zijn ogen nieuwe tactiek van Oranje Nassau. Ondanks deze kritische kanttekeningen wil Oranje Nassau graag een vervolg geven aan de succesvolle start. We mogen niet vergeten, dat de oranjehemden nog steeds in de opbouwfase zitten. Daarom kun je, zeker na zo’n lange tijd van competitie loze weken, nog geen optimale ploeg verwachten. Ook al wil de (kritische) volger van de ploeg dat natuurlijk wel. Een overwinning op de Bedumers zal bijna zeker een plaats in de volgende ronde opleveren. Maar Bedum is niet een ploeg waar je als Oranje Nassau zo even overheen loopt. Ik hoef alleen maar te herinneren aan de eerder genoemde wedstrijd in april 2019. ON was veruit favoriet, maar kwam wel met 0-2 achter. Uiteindelijk wist ON nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Dat kan zaterdag natuurlijk wel heel anders zijn. Maar twee seizoenen geleden wist trainer Wentink met Gorecht in een bekerontmoeting aan het begin van het seizoen ook een overwinning weg te slepen bij Oranje Nassau. Ik ben benieuwd wat de trainer nu in petto heeft. Ondanks alle sombere woorden hierboven, denk ik persoonlijk dat Oranje Nassau zaterdag toch met een overwinning kan afsluiten. Het is natuurlijk afwachten welke spelers mogen/kunnen starten. Is Paul Bergtop voldoende hersteld en kan Ruendel Martina nu wel spelen? Zaterdagmiddag zullen we het weten. En anders zijn er wel andere spelers, die de genoemde mannen kunnen vervangen. Oranje Nassau is het aan haar stand verplicht om ook tegen Bedum de volle winst te pakken. Laten we hopen dat dit ook lukt!

Om 15.00 uur fluit scheidsrechter Pascal Souhuwat Hij zal in ieder geval geassisteerd worden door Jan Remmers van Oranje Nassau. Hopelijk weten velen zaterdag de weg naar Sprotpark Coendersborg te vinden.

KNVB info ON1