Een nieuwe verzorgster en semi-nieuwe teammanger, een teruggekeerde aanvaller, een verdediger en een keeper. Datt zijn de nieuwelingen van dit seizoen. Ook dit jaar willen we de volgers van Oranje Nassau kennis laten maken met deze nieuwelingen in en bij de eerste selectie. Als eerste is Jelle Bouma aan de beurt. Deze keeper komt over van vv ONR en is al regelmatig op Coendersborg geweest. Hoe dat zit lees je verderop.

Door Siemon Aikema

Foto Jelle Bouma

Omdat huisfotograaf Bert Postma nog in de lappenmand zit, beterschap Bert, hebben we een oude foto van Jelle gebruikt.

Jelle is 20 jaar, hij woont met 2 andere studenten in de Oosterparkwijk in Groningen. Afgelopen jaar heeft hij het 3e jaar van de opleiding Built Environment met de major ruimtelijke ontwikkeling afgerond. Vanaf februari 2021 tot februari 2022 is hij actief bij de studievereniging van zijn opleiding. Hij is binnen het bestuur voorzitter en extern coördinator. Na de zomer gaat Jelle een half jaar werken bij zijn oude stagebedrijf Libau een adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed in Groningen en Drenthe. Vanaf februari 2022 begint hij dan met afstuderen. Naast voetbal houdt hij ook van basketbal. Hij heeft samen met zijn vader seizoenkaarten bij basketbalclub Donar.

En waarom was Jelle afgelopen seizoen dan al regelmatig op sportpark Coendersborg? Jelle is niet alleen keeper, maar ook onderdeel van KeepersschoolNoord. Vanuit deze organisatie gaf hij het afgeolpen seizoen keeperstraining aan de jeugdkeepers van SJO Coendersborg. Ook komend seizoen gaat hij daar mee door.

Jelle is heb een aantal vragen voor je. Kun je allereerst iets vertellen over je voetbalcarrière?

In 2006 ben ik begonnen met voetballen op 5-jarige leeftijd. Nadat ik tegen mijn ouders gezegd had dat ik nog twijfelde tussen Ajax en het Nederlands elftal om te starten hebben mijn ouders besloten dat ik kon beginnen bij VV ONR. Dan had ik de oranje shirtjes in elk geval al. Ik heb mijn hele voetbalcarrière bij ONR gespeeld. Wel heb ik driemaal een uitstapje mogen maken naar de RVT (Regionale voetbaltrainingen) van de KNVB. Hier heb ik veel geleerd en heb ik in die tijd mooie stappen mogen maken. Ik heb van mijn 13e tot mijn 15e naast het veldvoetbal nog 3 seizoenen in de jeugd van Leekster Eagles in de zaal gespeeld.

Wat was voor jou een hoogtepunt in je huidige carrière?

Dat ik op 16-jarige leeftijd in het eerste van ONR mocht debuteren was wel een hoogtepunt. Ik was op dat moment nog keeper in de jeugd, maar na die wedstijd heb ik ook regelmatig ervaring mogen opdoen bij de eerste selectie. Op 17-jarige leeftijd heb ik toen ook de nacompetitie mogen spelen om degradatie te voorkomen. De degradatie voorkomen zat er helaas niet in, maar de ervaring van het spelen van zo een wedstrijd neem ik zeker mee.

Je hebt waarschijnlijk al wel een aantal trainers gehad. Welke trainer heeft de meeste invloed gehad op jou en waarom?

Die trainer is Erik Kloosterman. Hij is rond de D-jeugd mijn trainer geworden en op één jaar na is hij dat gebleven tot en met de senioren. Hij was naast het bezig zijn met het team ook veel bezig met mijn rol als keeper bij zijn tactiek. Daar heb ik op voetballend gebied veel van geleerd in die jaren. Daardoor gaf hij me de kansen om mezelf verder te ontwikkelen. De keeperstrainer waar ik het meest aan gehad heb is Mark Vissers. Toen ik 15 jaar was kwam hij bij de club en tot mijn vertrek naar ON is hij mijn keeperstrainer geweest. Ik heb van hem veel slimme dingen mogen leren voor tijdens de wedstrijden en trainingen. Met beiden heb ik ook gesproken over mijn overstap naar ON en hier heb ik ook zeker veel aan gehad.

Wat zijn je sterke kanten als voetballer en heb je ook kanten die je nog zou kunnen verbeteren?

Momenteel merk ik dat ik nog moet wennen aan het niveau, maar dit gaat me steeds beter af. Het tempo ligt een stuk hoger en spelers zijn een stuk technischer en slimmer dan ik gewend ben. Dit is de uitdaging die ik leuk vind, maar wat ook meer vraagt van mezelf.

Of je favoriete positie in het team hoeven we natuurlijk niet te twijfelen. Maar ben je links/of rechtsbenig?

Dat klopt qua positie. Vanaf de jongste jeugd ben ik al keeper. Ik ben rechtsbenig.

Waarom heb je besloten om bij Oranje Nassau te gaan voetballen?

Ik heb deze stap gemaakt om mezelf te ontwikkelen en om te kijken waar mijn plafond ligt als keeper. Ik heb jaren bij ONR gespeeld en daar veel plezier gehad, maar voor mezelf heb ik een doel gesteld om ooit ergens eerste keeper te worden in eerste/ tweede klasse. Vandaar dat ik deze kans gepakt hebt en mezelf wil gaan ontwikkelen.

Hoe ben je bij Oranje Nassau ontvangen? En wat is je eerste indruk van de club?

Mijn eerste indruk is zeer positief. De stap van een dorpse club naar een stadse club kan soms best groot zijn, maar dit heb ik bij ON niet zo ervaren. Ik vind het een erg toegankelijke club en heb al meerdere mensen binnen de club kort gesproken. De spelersgroep staat ook open voor het ontvangen van nieuwe spelers en hierdoor heb ik me snel goed gevoeld in de groep.

Wat vind je van de huidige eerste selectie?

Zoals net al aangegeven vind ik de sfeer binnen de groep goed. Tijdens de trainingen wordt er scherp getraind en zijn we kritisch naar elkaar. Na de tijd en tussen de oefeningen door wordt er ook genoeg geouwehoerd.

Wat is je indruk van de trainers van Oranje Nassau?

Mijn eerste indruk is positief. Ze weten waar ze het over hebben en geven ook de ruimte aan de groep voor input en hun meningen. Wat ik leuk vind om te zien is dat oefeningen die we bij ONR vaak deden met Erik Kloosterman hier terugkomen alleen dan met een uitbreiding.

Heb je persoonlijke doelen voor dit seizoen?

Komend seizoen wil ik me voornamelijk hard gaan ontwikkelen als keeper. Ik wil zoveel mogelijk wedstrijden gaan spelen, maar ook realistisch blijven.

Waarschijnlijk heb je ook wel bepaalde verwachtingen van dit seizoen? Wat, denk je, zal ON dit seizoen kunnen bereiken. En waar baseer je dit op?

Gezien de groep en de prestaties van eerdere seizoenen verwacht ik dat ON bovenin mee zal gaan draaien komend seizoen. De groep is bijna volledig bij elkaar gebleven en ik denk dat de groep sterk genoeg is om mee te doen om de bovenste plekken.

Wil je tenslotte nog iets kwijt aan de volgers van Oranje Nassau?

Ik hoop komend seizoen zoveel mogelijk supporters langs de lijn te zien en te ontmoeten. Daarnaast zal ik er alles aandoen om de wedstrijden die ik speel de nul te houden en de drie punten te pakken! Hopelijk tot snel!

Jelle bedankt voor je medewerking aan dit interview. Ik wens je een mooie tijd toe bij Oranje Nassau.

Verdien €50