In de loop van dit seizoen is Caram Carneiro Alves aan de selectie van het eerste elftal toegevoegd. Eerst kon hij, net als de anderen nog geen groepstraining volgen. Inmiddels mag er met (het grootste deel van) de groep worden getraind. Daarom lijkt het mij nu tijd voor een uitgebreide kennismaking met deze jongeling die hopelijk in april of mei voor het eerst in wedstrijden van Oranje Nassau kan uitkomen.


Door Siemon Aikema

DSC 0403

 

Caram is bijna 21 jaar. Sinds vorig jaar woont hij in Groningen. Daar studeert hij aan de Rijksuniversiteit voor de bachelor Psychologie. Hij is niet, zoals eerder op onze site stond, van Spaanse afkomst, maar is van oorsprong Braziliaan. Het grootste deel van zijn leven heeft hij in Bremen gewoond. Caram is van plan in ieder geval tot de zomer van 2023 in Groningen te blijven.

Caram, wat was je laatste club voor Oranje Nassau en hoe lang speelde je daar?

Voordat ik bij Oranje Nassau kwam, speelde ik in de USA voor een college genaamd Lubbuck Christian University. Daarvoor speelde ik voor Werder Bremen.

Kun je ons iets vertellen over je voetbalcarrièr? Waar ben je begonnen, hoe oud was je toen. Bij welke clubs heb je gespeeld en hoelang?

Ik begon met voetballen toen ik 4 was. Dat was bij mijn buurtclub VFL 07 Bremen. Vervolgens verhuisde ik op 8-jarige leeftijd naar de jeugdopleiding van Werder Bremen Daar speelde tot ik 19 werd. Dus eigenlijk speelt mijn hele voetballeven zich af bij Werder Bremen.

Waar speel je het liefst in het team en heb je daar altijd gespeeld? Ben je rechts of linksbenig?

Mijn favoriete positie is ergens op het middenveld, op nr 6, nr 8 of nr 10 positie. Verder kan ik ook op andere posities spelen. Ik ben trouwens rechtsbenig.

Hoe komt een Braziliaanse Duitser terecht bij Oranje Nassau, en waarom heb je voor deze club gekozen?
Nadat ik voor mijn studie naar Groningen kwam, was ik op zoek naar een club met een goed kwaliteitsniveau en geweldige mensen binnen het team. Met Oranje Nassau vond ik beide. De presentatie van de club op internet sprak me aan, dus stuurde ik ze een e-mail. Ze reageerden erop en nodigden me uit voor een try-out.

Je traint al een tijdje bij de club en je hebt ook recent ervaring met teamtrainingen. Wat is jouw indruk van de selectie van Oranje Nassau. En wat is je eerste indruk van je nieuwe club?

Ik vind het geweldig! De club is professioneel gestructureerd, ik hou van de manier van trainingen. Je kunt zien dat onze coaches moeite doen om onze trainingen voor te bereiden. Het hele team was erg gastvrij en hoewel ik nauwelijks Nederlands spreek, word ik heel goed opgenomen in het team. Dat heeft me ik positieve zin verbaasd. Ik herinner me dat we bij mijn voormalige club mensen hadden die onze taal niet konden spreken, ze hadden het echt moeilijk om deel uit te maken van het team.

Je hebt ervaring met verschillende trainers. Wat vind jij van de aanpak van de trainers van Oranje Nassau?

Die aanpak vin ik fantastisch. Twee van mijn voormalige coaches zijn nu coaches van Bundesliga-teams (Florian Kohfeld van Werder Bremen en Marco Grote van Vfl Onsnabruck De laatste is overigens vorige maand ontslagen bij zijn club). De oefeningen die we doen met Oranje Nassau lijken super op de trainingen die ik met deze coaches had.

Je had het er net al over dat je onze taal nog niet spreekt. Is dat een probleem? Begrijp je je teamgenoten? En begrijp je de instructies van de trainers?

Gelukkig is het Nederlands vergelijkbaar met Duits en Engels, dat maakt het voor mij makkelijker. Maar als ik iets niet begrijp, vertalen teamgenoten het voor mij. Of de coaches vertellen me in het Engels wat ik moet doen.

De competitie is in Nederland afgebroken. Gelukkig zal Oranje Nassau een minicompetitie opzetten met een paar andere clubs als de omstandigheden het toelaten. Wat verwacht je van de komende periode van, hopelijk, eind april – begin juni?

Ik kijk ernaar uit om eindelijk weer te spelen en te zien hoe het team in deze competitie is. Ik kan ook niet wachten om te rennen tot ik weer instort en om alles te geven wat ik heb om een wedstrijd te winnen. Het is ook geweldig dat we gaan spelen tegen teams die in competities boven ons staan, omdat ik de voorkeur geef aan sterke tegenstanders in plaats van zwakke.

Wil je tot slot nog iets zeggen tegen de supporters van Oranje Nassau?

Ik kijk ernaar uit om jullie te zien op een wedstrijddag en hoop dat we zoveel mogelijk wedstrijden voor jullie kunnen winnen!

Caram bedankt voor het interview. Ik hoop je de komende tijd te zien schitteren op de velden van onder andere Coendersborg 

Verdien €50