De velden ligger er verlaten bij. De kantine is leeg. Geen activiteiten in de komende weken. Nederland zit in een strenge lockdown en er kan (bijna) niet gesport worden. 2020 is in vele opzichten een triest jaar, ook als je kijkt naar de sportieve mogelijkheden.

Door Siemon Aikema

Toch probeer ik in een overzicht de prestaties van Oranje Nassau 1 in 2020 op een rij te zetten. Dat wordt een taak, die gemakkelijker is dan vorig jaar. Want wat werd er weinig gevoetbald! Van begin maart tot en met juli lag het voetbal helemaal stil. En nadat we weer waren begonnen was het in oktober alweer afgelopen. Nee 2020 wordt in de geschiedenis geen topjaar voor de club.

Laten we deze keer eens beginnen met de oefenwedstrijden. Het jaar begon met een drietal van deze wedstrijden. In Assen werd met 5-0 verloren van ACV, in Delfzijl met 7-0 gewonnen van NEC en in Sneek werd SWZ Sneek met 1-0 verslagen. Verderop in het seizoen 2019/2020 was er nog een oefenverlies in en tegen (FC) Burgum (4-0). In de aanloop naar het tot nu korte seizoen 2020/2021 werd er drie keer geoefend: In Hoogezand werd met 3-2 verloren, de opening van het kunstgrasveld op Coendersborg leverde een 1-2 nederlaag op tegen Be Quick 1887 en tegen ACV werd ook verloren, nu met 0-1. Na de start van de competitie werd er ook geoefend tegen Velocitas 1897 en nog een keer tegen Be Quick 1887. Beide duels op Coendersborg leverden een 1-1 gelijkspel op.
De totaal speelden de mannen van Heerlijn in 2020 negen oefenwedstrijden. Daarvan gingen er vijf verloren, werd er twee keer gewonnen en waren er ook twee gelijke spelen. Het doelsaldo, voor wie dat interessant vindt, was 13-17.

In de beker bleven de oranjehemden in 2020 ongeslagen. Begin 2020 was Oranje Nassau al uitgeschakeld voor de beker. In de poulefase van de beker 2020/2021 waren er forse overwinningen op Veendam 1897 en SC Stadspark (beiden 5-0). Tegen LTC werd er met 3-3 gelijkgespeeld. Twee overwinningen en één gelijkspel leverden een doelsaldo op van 13- 3.

Ook werd er nog, je zou het bijna vergeten, in competitieverband gevoetbald. Tot en met 7 maart speelde ON vijf wedstrijden. Daarvan werden er twee gewonnen, twee verloren en was er één gelijkspel. In het seizoen 20/21 werd er vier keer gespeeld. Het team sloot met twee overwinningen en twee gelijke spelen dit deel van de competitie noodgedwongen af. Het doelsaldo van 2020 in competitieverband leverde een positieve balans op van 21-11.

Kijken we naar het hele jaar dan zijn er in 2020 slechts 21 wedstrijden gespeeld, waarvan er twee zonder publiek. Oranje Nassau won acht keer, verloor zeven keer en sloot zes keer af met een gelijkspel. In totaal scoorde de formatie van Heerlijn 47 keer, 31 keer moesten ze een tegengoal toestaan.

We kijken nog even naar de topscorerlijst van 2020. Wie Oranje Nassau dit seizoen heeft gevolgd, zal er niet verbaasd van opkijken dat Thomas Careman hoog op de scorelijst staat. Thomas maakte zelfs de meeste doelpunten van 2020 namelijk 12. Goede tweede is aanvoerder Rhobin Brander met 9 doelpunten, gevolgd door Dennis Molema met 7 goals. Overigens staat Thomas in het klassement van topscorers van 1E ruim aan kop met 10 doelpunten, ver voor Tyson Dos Santos de ex-ON-er die tegenwoordig bij vv Groningen speelt. Tyson scoorde vier keer.

Hoe nu verder in 2021? Wie het weet mag het zeggen. De competitie afmaken lijkt me een utopie. De KNVB zal, nadat het kabinet weer meer ruimte voor het amateurvoetbal toelaat, moeten beslissen wat het vervolg zal zijn. Gesproken wordt van een regionale indeling met zeven teams. Of het spelen van een halve competitie. Als we een regionale indeling krijgen, zouden in ieder geval Groningen, Pelikaan S, PKC en Winsum bij Oranje Nassau in de poule komen. Het lijkt logisch, dat alle Friese clubs, dat zijn er zeven, tegen elkaar gaan spelen. In dat geval komen Olde Veste ’54 en WHC nog bij de Groninger ploegen. Als dat de indeling wordt, dan zitten vijf ploegen uit het rechterrijtje van de huidige stand in één poule. En dan hebben we Pelikaan S, die slechts twee wedstrijden heeft gespeeld en virtueel nog in het rechterrijtje kan komen nog niet meegerekend. We zullen moeten afwachten of, wanneer en hoe de competitie kan worden gestart.

Tot slot wens ik alle sportvrienden goede kerstdagen en ook een sportief gezien mooi 2021. Blijf gezond en let een beetje op elkaar. Het is afwachten wat dat nieuwe jaar ons zal brengen. Hopelijk zal er binnen niet al te lange tijd weer werk voor mij te doen zijn, omdat de voorbeschouwingen geschreven moeten worden. Ik mis die wekelijkse bezigheid bijna net zo veel als het volgend van de wedstrijden.

Verdien €50