Thomas Careman kan twee dingen goed, tegen de scheids kletsen en scoren. Voor het eerste kreeg hij geel van leidsman Gerlof Gils, voor het tweede 4 keer applaus en een mooie overwinning.

Door Bert Postma

Met enig ontzag voor de tegenstander van vandaag reisde Oranje Nassau naar het Friese Burgum. Trainer Henk Koning heeft zijn elftal goed op de rails staan en vandaag op het nieuwe kunstgrasveld met inbegrip van het werkelijk schitterende clubhuis met kleedkamers moest de koppositie verstevigd worden. Door alle coronaregels en het niet altijd even strikte handhaven hiervan, waren er toch nog een kleine 50 toeschouwers, die een plekje in de kofferbak van hun auto hadden gevonden op de nog gedeeltelijk aan te leggen parkeerplaats. Ondanks de af en toe inktzwarte luchten, bleef het droog tijdens de wedstrijd en was het af en toe genieten op de groene (kunst)grasmat. Burgum nam het heft in handen en het eerste kwartier kon ON eigenlijk alleen achter de feiten aanlopen. In de 5e minuut werd een corner namens Burgum hoog over geschoten. In de 7e minuut schoot Robert Stelpstra ook hoog over en over rechts was de snelle Justus Boomsma meermalen de ON verdediging de baas. Na een kwartier had Erwin Heidekamp, doelman van ON, al een 5 keer moeten ingrijpen, terwijl zijn collega van Burgum, Arjen Tolman nog geen bal beroerd had. In de 15e minuut was het middenvelder Youri Schuur, die namens ON over schoot. ON leek na deze poging wat meer lef te krijgen en dwong daardoor de Burgum keeper tot een knappe redding. Thomas Careman vond dat er nog wat peper in het geheel kon en liet scheidsrechter Gerlof Gils iets te luid weten dat hij anders over de spelregels dacht. Gils liet deze middag weer eens zien dat hij graag in de geest van Bas Nijhuis fluit. Mijn regels zijn de echte regels. Dus had Careman zijn gele kaart te pakken. In de 25e minuut was Oranje Nassau niet bij de les en liet Boomsma weer eens ontsnappen over rechts. Boomsma had de perfecte voorzet in huis en Robert Stelpstra kon knap de 1 – 0 binnen koppen. Het was Gils ontgaan dat aan de aanval een overtreding vooraf ging. Burgum kon slechts vijf minuten genieten van haar voorsprong. Careman kreeg het op zijn heupen en hoe precies is me ontgaan, maar door zijn toedoen verdween de bal hoog in het doel. Tevergeefs probeerden doelman en een verdediger het onheil nog te voorkomen, maar de ON spits mocht de zevende op zijn lijst bijschrijven. Het spel golfde op en neer totdat een twijfelachtige rode kaart voor Burgum roet in het eten gooide. In de 40e minuut werd Erwin van der Meulen door Gils beschuldigd van het neerhalen van de lichtvoetige Dennis Molema en daarmee een kansrijke aanval onderbroken. Vrije trap en rood voor v.d.Meulen. Voor vriend en vijand een wel heel zware straf. Deze kaart bleek een zware wissel te leggen op het vervolg van de wedstrijd. Nog voor rust moest Tolman vol aan de bak om ON van een voorsprong bij rust af te houden.

Trainer Koning moest in de rust de nodige aanpassingen doen, maar kon niet meer het niveau terug halen van voor de pauze. Thomas Careman liet zijn eerste waarschuwing los door in de 48e minuut een voorzet tegen de binnenkant van de paal te koppen. Toch was het Bergum dat verrassend weer de leiding nam. Thijs Gerlofs scheen hands gemaakt te hebben in het strafschop gebied en Gils wees onverbiddelijk naar de stip. Gerlofs mocht blijven staan en Robert Terpstra zijn tweede doelpunt van de middag scoren. 2 – 1. Bij ON geen paniek want de gasten waren de tweede helft heer en meester over de 10 van Burgum. Bij ON kwamen Ard Veenhof en Tim Deelen in het veld voor Josha Ottens Frederik Specken.

In de 74e zag Gils een overtreding in het Friese strafschopgebied en mocht Careman na gaan denken in welke hoek hij nu eens weer zou scoren. 2 -2. Burgum moest verder terug en in de 83e minuut toestaan dat Careman voor de eerste keer Oranje Nassau op voorsprong schoot. Diagonaal en hard, onhoudbaar voor Arjen Tolman. In die 83e minuut werd Dennis Molema bedankt voor de vele kilmeters en mocht Fokko Kronemeijer het karwei afmaken. Bij Burgum de laatste stuiptrekking, Harmen Vlietstra mocht gaan rusten, Rienk de Haas nog een kleine 10 minuten zijn best doen. Wie anders dan Thomas Careman schoot na een schitterende aanval alle hoop uit het zich kranig verwerende 10 tal. Deze keer zat het Burgum niet mee, de vorige week was ON het haasje door een dubieuze beslissing. Volgende week wacht ON weer een uitwedstrijd. Dan moet het iets verder Friesland in. Balk is dan de opponent. We wachten met spanning de persconferentie van dinsdag af en zijn daar niet erg gerust op..

Hier nog de foto's.

Verdien €50

KNVB info ON1