´╗┐´╗┐Coronamaatregelen CVV Oranje Nassau

coronamaatregelenBeste voetbalvrienden,

We hebben al een tijdje te kampen met een Corona crisis. Gelukkig mogen we weer sporten en recreëren met elkaar. Jullie zijn dus weer hartelijk welkom op sportpark Coendersborg. Maar hiervoor moeten we de volgende regels wel in acht nemen:

  • Als je ziek bent of je ziek voelt, blijf dan thuis;
  • Houd (behoudens het sporten) 1,5 meter afstand van elkaar, dus ook in en rondom het clubhuis en ook rondom de velden!
  • Was je handen regelmatig grondig maar minimaal bij binnenkomst van de kantine en na een toiletbezoek;
  • Volg de pijlen in het clubhuis.

Ook willen we iedereen verzoeken om elkaar aan te spreken als de regels van het RIVM niet worden opgevolgd. Het virus onder controle krijgen moet een doelstelling zijn van ons allemaal!

Het is na drie speelronden al spannend in de eerste klasse E. Waar de één voldoet aan de verwachting, valt de ander tot nu toe nog een beetje tegen. Ook zijn er ploegen die beter presteren dan ik vooraf had voorspeld. De verschillen zijn klein en volgende week kan alles weer anders zijn. FC Burgum heeft tot nu toe gedaan wat het moet doen, namelijk winnen.

Door Siemon Aikema

FC Burgum is één van de twee nieuwe ploegen in deze klasse. In 2019 is de fusieclub ontstaan uit de twee plaatselijke ploegen Bergum en BCV. Bergum speelde vanaf 2007 in de eerste klasse zondag, met uitzondering van één seizoen. In de geschiedenis vond ik twee wedstrijden tussen beide clubs: een oefenwedstrijd in augustus 2002 in Burgum (2-2) en een bekerwedstrijd in augustus 2013 in Groningen (4-1) Rhobin Brander, Thomas Careman, Frederick Specken en Ard Veenhof maakten in dat jaar ook (al) deel uit van de selectie van Oranje Nassau. Trouwens, ON-speler David Voigt zat toen bij de selectie van Bergum, waar David 5 seizoenen voor uit kwam. Met BCV heeft ON een iets langere geschiedenis. Beide ploegen kwamen zeven keer tegen elkaar uit in Burgum. BCV won drie keer, ON twee keer en er werd ook twee keer gelijk gespeeld. Burgum en Oranje Nassau hebben uiteraard geen lange geschiedenis. Alleen in februari 20202 kwamen beide ploegen elkaar tegen in een oefenwedstrijd. Burgum won toen met 4-0 van de ploeg van Heerlijn. Oranje Nassau is dus gewaarschuwd!

FC Burgum is bezig met een fraaie reeks. Op 5 oktober 2019 was de laatste nederlaag in een officiële wedstrijd. Toen werd thuis tegen Marum met 1-3 verloren. In de volgende negentien wedstrijden werd er zeventien keer gewonnen en twee keer gelijkgespeeld. De grote vraag is of Oranje Nassau komende zaterdag een eind kan maken aan deze mooie reeks. Dat zal zeker niet meevallen. De ploeg van trainer Henk Konings, geen onbekende bij Oranje Nassau, had al een goed team maar heeft zich ook nog versterkt. Na vijf seizoenen gaan goaltjesdief Robert Stelpstra (ex Harkemase Boys, daarvoor BCV) en Kees Noordmans, (Ex SWZ Sneek, daarvoor Be Quick 1887 en Bergum) weer in Burgum spelen. Verder kwam, aanvaller Rienk de Haas over van Broekster Boys. Abe Koopmans volgde de omgekeerde weg, hij speelt nu voor de ploeg van Patrick Zwart. In de competitie heeft Burgum nog niet verloren. Beide wedstrijden (tegen Zeerobben en Balk) werden gewonnen, de confrontatie met Pelikaan S werd vanwege corona uitgesteld en wordt 20 oktober ingehaald. De Burgumers staan door deze overwinningen op een gedeelde tweede plaats samen met het verrassend goed presterende vv Groningen. Overigens overleefde FC Burgum eerder dit seizoen ook de poulefase van de beker door drie ruime overwinningen op tweedeklassers Peize (4-0), Drachten (0-5) en Zuidhorn (4-1).

Oranje Nassau staat na drie ronden op een vijfde plaats. Een overwinning en twee gelijke spelen leverden de selectie van Heerlijn de Haan en Van der Sluis vijf punten op. Afgelopen zaterdag werd er met 0-0 gelijk gespeeld tegen vv Winsum. Het was volgens verslaggever Bert Postma een bloedeloos gelijkspel. Het duel werd ontsierd door vele aangevochten beslissingen van de scheidsrechter. En hoewel Oranje Nassau een veldoverwicht had, werden er door de Stadjers volgens trainer Heerlijn te weinig echte kansen gecreëerd tegen een stugge ploeg. Zelf vond ik dat de spelopvatting van de Winsumers vooral was het voorkomen dat ON doelpunten zou maken en zelf via enkele slimme spitsen te scoren. Dat laatste lukte ook bijna twee keer. Maar Oranje Nassau had de pech, dat hen een zuivere strafschop werd onthouden in de tweede helft. De leidsman oordeelde, dat de overtreding buiten het 16-meter was, maar mijn waarneming was beslist anders. Tim Deelen werd ruim binnen het strafschopgebied gestuit. Bij Heerlijn was er teleurstelling over het resultaat Hij voegde daar aan toe: “maar ik ben absoluut tevreden over de energie die onze jongens erin hebben gelegd!”

Slaagt Oranje Nassau er zaterdag in om de ongeslagen reeks van Burgum te doorbreken? Bijna een jaar geleden lukte dat wel tegen Leeuwarder Zwaluwen, die toen 28 keer ongeslagen was. In een interview voorafgaand aan het seizoen noemde Heerlijn FC Burgum al als een ploeg waar je rekening mee moet houden. Nu zegt hij dat Burgum een heel andere tegenstander is als Winsum. “We wisten al dat ze goed zijn en hebben 6 uit 2. Dus ze bevestigen op dit moment wat ik al had verwacht!” Hij verwacht een meer open wedstrijd. En volgens de trainer gaan ze er alles aan doen om de punten mee te nemen uit Friesland. Dat lijkt me in ieder geval een goed streven. Maar dan zal Oranje Nassau wel goed bij de les moeten zijn en blijven. Burgum beschikt over een goede ploeg met veel talent en ervaring. Maar voetballende ploegen liggen de Coendersborg-bespelers in het algemeen beter. En ook Oranje Nassau heeft een goed team met voldoende individuele kwaliteiten. Ik ben in ieder geval benieuwd wat deze wedstrijd voor Oranje Nassau zal brengen. Eerlijk gezegd verwacht (hoop) ik (op) een positief resultaat.

Zaterdag begint de wedstrijd Burgum- Oranje Nassau om 15.00 uur. Ook bij deze wedstrijd is geen publiek welkom. Wie er wel zijn? Uiteraard het arbitrale trio. Scheidsrechter Gerlof Gils uit Winschoten hanteert de fluit. De mannen met de vlag langs de lijn zijn Willem Renkema (hij vrvangt Kevin Tardy) en Rick Cadogan. De wedstrijd van zaterdagmiddag is te volgen via een livestream van FC Burgum. https://www.youtube.com/watch?v=oUvm1PiSO7U&feature=youtu.be