Het zal een rare gewaarwording worden. Door de coronamaatregelen die de regering maandagavond afkondigde, mogen er geen toeschouwers aanwezig zijn bij Oranje Nassau – Winsum. Dat wordt even wennen. En ik denk persoonlijk, dat het wel eens wat langer kan duren dan de drie aangekondigde wedstrijden.

Door Siemon Aikema

Voor vv Winsum was de start van de competitie minder fraai dan het afgelopen seizoen. Toen stond Winsum na twee wedstrijden op zes punten en werd ook de derde ontmoeting gewonnen. Pas in de vierde ronde was er een gelijkspel tegen de tegenstander van zaterdagmiddag Oranje Nassau. De beide wedstrijden in de huidige competitie werden pas in de laatste minuten beslist. In de eerste ronde wist Broekster Boys in blessuretijd via een strafschop gelijk te maken. Afgelopen zaterdag werd keeper Wouter Meijer, na hands, ook in blessuretijd met rood van het veld gestuurd. Zijn vervanger, Gaby Hemsens is vervolgens kansloos op de vrije trap van Arton Musliu. En dat leverde een 3-2 nederlaag op in Leeuwarden bij de Zwaluwen. Hoeveel pech kun je hebben. Of zoals aanvaller Rick Schaaphok van Winsum het in een tweet vertolkte: “2x op rij in de laatste minuut wat puntjes weggegeven. Zeldzaam triest kunnen we rustig zeggen.”

In plaats van vier of mogelijk 6 punten heeft de ploeg van Bert Vos nu dus slechts één puntje uit twee wedstrijden. Het is dan ook wel te verwachten, dat de Winsumers komende zaterdag op jacht gaan naar de punten. Als was het alleen al om dat onaangename gevoel van de laatste twee wedstijden weg te spelen. In de beker ging het met Winsum nog wel naar wens. Overwinningen op Gruno (0-1) en NEC Delfzijl (1-3) en een gelijkspel tegen Gomos waren genoeg om de poulefase te overleven. Winsum blijft overigens voor Oranje Nassau een ploeg om moeilijk te bespelen. Ook al lijken ze na het vertrek van Rogier Krohne aanvallend wel wat aan kracht te hebben ingeleverd. Daarnaast zal doelman Wouter Meijer ontbreken, omdat een rode kaart automatisch een schorsing oplevert van één wedstrijd. En gezien de overtreding zal het daar ook wel bij blijven. Volgens onze informatie zal Marcel Pannekoek na zijn schorsing de verdediging weer leiden.

Afgelopen zaterdag mocht Oranje Nassau, als we het verslag van de kant van Broekster Boys mogen geloven de handen dichtknijpen, dat het nog een punt meenam uit Damwoude. Trainer Patrick Zwart had een iets andere mening. Hij zei na afloop dat Oranje Nassau over een goed team beschikt, maar dat Broekster Boys in deze wedstrijd gelijkwaardig was aan hun tegenstander. Ik heb Erwin Heerlijn gevraagd wat hij van deze beweringen vond. Hij zei dat hij zich beter kon vinden in de reactie van Zwart. Broekster Boys heeft het in zijn ogen ook goed gedaan. De eerste fase was ON veel beter volgens Heerlijn. “Toen had het ook 0-2 of 0-3 kunnen staan. Daarna nam Broekster Boys het wel helemaal over.” Volgens de trainer streden ze met veel inzet en passie, maar ook voetballend kwam Broekster Boys er enkele keren heel goed uit. De 2-1 voorsprong in de 65e minuut was op dat moment ook wel verdiend. Doordat Broekster Boys toen wat meer de focus had op het verdedigen van de voorsprong, kwam ON beter in hun spel. De wissels pakten goed uit. Na de gelijkmaker van Thomas heeft Oranje Nassau volgens Erwin nog twee heel grote kansen gehad. Toch verwacht hij, als Broekster Boys dit spel kan volhouden, dat het team van Zwart het heel veel ploegen thuis heel moeilijk zal maken

Bij Oranje Nassau lig de focus inmiddels alweer op komende zaterdag met de wedstrijd tegen Winsum. Heerlijn noemt dat een tikkeltje speciaal, zeker met Bert os als trainer daar. Hij verwacht een getergd team van Winsum dat het Oranje Nassau wederom moeilijk wil maken. Hij verwacht een mooie wedstrijd met twee ploegen, die beiden eigenlijk moeten winnen. “Zin in, nu alweer” zo besloot Erwin Heerlijn zijn verhaal. Wat moet ik daar dan nog aan toevoegen? Dat ik het met Heerlijn eens ben, dat Oranje Nassau moet winnen zaterdag om bovenin mee te blijven doen. Dat zal, denk ik, zeker niet gemakkelijk worden. De kwaliteit is er, de wil zeker ook. Maar tussen willen en kunnen enerzijds zit ook het doen. We zullen moeten afwachten, wat deze wedstrijd zal brengen. Wat ik hoop, en wellicht ook wel een beetje verwacht, is een overwinning voor de thuisclub. Ik vind het jammer, dat ik niet met eigen ogen kan zien wat er zaterdagmiddag op Coendersborg gebeurt. Maar we moeten het er mee doen! Het arbitrale trio van de wedstrijd van a.s. zaterdag bestaat uit scheidsrechter Martin Baar uit Scheemda en zijn assistenten Willem Renkema uit Drogeham en Jos Klinkhamer uit Veendam.

O ja nog even traditioneel de statistieken: Winsum en Oranje Nassau komen voor de derde keer in de geschiedenis tegen elkaar uit op Coendersborg. In mei 2018 verloor Oranje Nassau met 3-0 o.a. door twee doelpunten van de eerder genoemde Rick Schaaphok. In maart 2019 was Oranje Nassau oppermachtig en won met 4-0, onder andere door twee doelpunten van David Voigt. Vorig seizoen werd de match niet gespeeld wegens het afbreken van de competitie.

Verdien €50