ON startte de competitie met een schitterend zevenklapper op de Leeuwarder Zwaluwen. Absoluut geen geflatteerde overwinning wan t met een beetje nauwkeurigheid en iets meer op het buitenspel letten had gemakkelijk dubbele cijfers op kunnen leveren. Moet gezegd worden dat na rust 2 – 1 de Zwaluwen volledig in elkaar klapten. ON kon vandaag wel eens gewonnen hebben van het lelijk eendje van de eerste klasse E

.Door Bert Postma

Oranje Nassau mocht de nieuwe competitie op haar nieuwe kunstgrasmat zelf in gang zetten en deed dat voortvarend. Alleen leverde dit ook meteen het eerste buitenspel geval op. Vooral de snelheid van Tim Deelen geeft nog wel eens problemen, Hij zal zijn looplijnen iets moeten aanpassen of zijn maatjes moeten hem iets ieder aan moeten spelen. Het is jammer dat zoveel mooie aanvallen verloren gaan door vlaggende assistenten. Ook krijg ik af en toe de indruk dat deze mannen de snelheid van bepaalde spelers nog helemaal goed kunnen volgen.

Maar goed, in de derde minuut kon Dennis Molema zijn hoofd net niet goed achter de bal krijgen om een rebound in te koppen. Het duurde tot in de 15e minuut dat Erwin Heidekamp het eerste schotje van Friese zijde kreeg te verwerken. Het was de overigens gevaarlijke Arton Musliu die het produceerde. Oranje Nassau vond het tijd worden om het 100 man koppige publiek eens te verwennen en het was aanvoerder Rhobin Brander zelf die de te vroeg uitkomende doelman Waterlander met een fraaie lob verschalkte. 1 – 0. Er kwam een Leeuwarder reactie en die leverde de eerst gele kaart op bam arbiter Robin Brinkman uit Drachten. In de 26e minuut miste Arton Muslui een fraaie kans op de gelijkmaker. Rakelings langs de paal. Even was er lichte druk van de Zwaluwen, maar dit was van korte duur. ON verdedigde even te slap en dat leverde een grote kans op voor Nick Mosselman, maar ook hij moet de juiste richting nog even vinden. In de 31e minuut moest Heidekamp de 16 uit en met het hoofd redding brengen. ON kon even later bijna na fout uitverdedigen de 2 – 0 aantekenen, maar een minuut later kon Jeton Musliu bijna profiteren van een misverstand in de ON verdediging. In de 38e minuut gebeurde het dan toch. Na weer slordig verdedigen kon Arton Muslui de ON doelman met een lobje verschalken. 1 – 1. Een doelpunt waar de ON-trainers niet blij mee zullen zijn geweest. Het was geheel in de lijn der verwachting dat het ON kanon Careman binnen een minuut het ON publiek weer geruststelde. 2 – 1. Thomas kon van dichtbij Karsten Waterlander het nakijken geven. Toch was het Leeuwarder Zwaluwen dat in de laatste minuten voor rust nog twee goede mogelijkheden kreeg op de gelijkmaker.

Na rust ging bij ON het gas erop en werd er (zoals dat tegenwoordig heet, wat hogerop gespeeld) ON liet de gasten uit Friesland alle hoeken van het fraai veld zien. Toen er enige aarzeling in de defensie optrad was het Tim Deelen die dat direct afstrafte en 3 – 1 op het scorebord liet aantekenen. Een minuut later liet Deelen een kans op een herhaling lopen. Careman vond dat dat beter kon en liet zijn tweede aantekenen. Een intikker, op aangeven van Rhobin Brander. 4 – 1.

In de 61e minuut werd Josja Ottens vervangen door Paul Bergtop.
Het arme Leeuwarder Zwaluwen werd nu een speelbal voor de Groningers en het was in de 64e minuut dat Thomas de 5 – 1 binnen schoot na een fraaie aanvals opzet van Frederik Specken.. Zijn eerste hattrick van dit seizoen. Er zullen denk ik meer volgen. Specken werd even later gewisseld voor Dave Bosgraaf. Bij de Zwaluwen kwam Noah Zeeman voor Sil Postma.

In de 73e minuut was ON dichtbij de zesde treffer toen Careman steenhard uit een corner vlak onder de lat richtte, maar doelman Waterlander subliem redde. In de 75e minuut was er geel voor Zwaluw Masai van der Weg. In de 77e minuut werd bij ON captain Brander geruild voor David Voigd. In de 79e Jelmer Mulder voor Joost Jesse Visser. Leeuwarder Zwaluwen veerde nog een keer op en Erwin Heidekamp moest zich nog een keer strekken om een tweede tegen goal te voorkomen. Leuk was het dat dat oud ON-er Zeb Tjie a Njiem nog een 10 minuten in het blauw mocht optreden. Scoren zat er voor hem ook niet meer in. Dat was er nog wel voor Dennis die de eindstand op 6 – 1 leek te brengen in de 86e minuut. Toch was er nog een leuke blessure tijd waarin Thomas Careman de 7 – 1 op eiste waar anderen er van overtuigd waren dat dit doelpunt onder de eigen doelpunten gerekend moet worden. We gunnen hem Thomas.

Hier nog de foto's  

Verdien €50

KNVB info ON1