Het voetbalseizoen van 1E staat weer op punt van beginnen. Zaterdag de eerste ronde. Daarom ook dit jaar een voorbeschouwing op het nieuwe seizoen. Aan het eind van de rit kan iedereen pas constateren, of ik een beetje gelijk heb gekregen.

Door Siemon Aikema

Van de veertien ploegen die in 1E strijden om het kampioenschap zijn er traditiegetrouw weinig nieuwelingen. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het afgebroken seizoen van vorig jaar. Noordscheschut is uit deze klasse verdwenen, daarvoor in de plaats is FC Burgum gekomen. Daarnaast is SVI naar 1D gegaan en komt WHC, naar wat ik gehoord heb op eigen verzoek, dit jaar uit in 1E

Laat ik maar beginnen met de debutant. F(usie) C(lub) Burgum is een jaar geleden ontstaan uit een fusie tussen zondag-eersteklasser Burgum en zaterdag tweedeklasser BCV. Omdat de club voor de zaterdag koos, is het toen in die tweede klasse begonnen. En met succes, in zeventien wedstrijden werden erdoor de ploeg van Henk Konings 44 punten gehaald. Het was aanvankelijk dan ook een teleurstelling dat de competitie werd afgebroken. Al in de maand maart had Burgum zich verzekerd van de komst van spits Robert Stelpstra. Deze aanvaller komt na vijf seizoenen Harkemase Boys terug op het oude nest (Vroeger speelde hij voor BCV). Een welkome versterking. Ook Kees Noordman komt weer in Bergum voetballen. Hij komt over van SZW Sneek. Rienk de Haas kwam over van Broekster Boys terwijl Abe Koopman vertrok naar de club uit Damwoude. Mijn inschatting is dat de ploeg van trainer Henk Konings zich wel kan handhaven in deze klasse. Een middenmootpositie behoort zeker tot de mogelijkheden en wellicht nog meer. Trainer Heerlijn van Oranje Nassau noemde deze ploeg een team om rekening mee te houden.

WHC is een ploeg met een rijk verleden. In dat verleden speelde de ploeg uit Wezep vaak op hoofdklasse-niveau. Van 1997 t/m 2015 zelfs 18 seizoenen onafgebroken. Na drie seizoenen eerste klasse promoveerden de Wezepers weer naar de hoofdklasse, maar dat verblijf duurde maar 1 jaar. Afgelopen seizoen stond de ploeg op een vierde plek, op ruime afstand van de drie koplopers. Wellicht wil het team van de nieuwe trainer Richard Karrebelt (ex Urk) via de in veler ogen gemakkelijker klasse weer een gooi doen naar een plek in die hoofdklasse. Voor zover ik kon nagaan zijn er weinig veranderingen. Spits Rinze van de Velde komt terug bij de club waar hij in de jeugd speelde, na 5 jaar VSCO. Vanuit de jeugd stroomt Marc van ’t Ende in en vanuit de tweede selectie komen Luke Roodenburg en Damian van de Rozenberg. Patrick Maneschijn (CSV Apeldoorn), Maxim van der Meer (SDZ) en Robert Schonewille (Berkum) zijn vertrokken. Velen zullen WHC beschouwen als kampioenskandidaat nummer 1. Zelf schat ik in dat de Wezepers op een positie in de top 4 zullen eindigen.

Olde Veste ’54 zet dit seizoen in op de jeugd. Opnieuw stroomden negen spelers vanuit de beloften en de jeugd door naar de eerste selectie. Vijf spelers zijn er dit seizoen niet meer bij waaronder Toefik Faraouni (ACV), Joy Okenge (Alcides) en Luuk Dorland (Olympia ’28). Olde Veste laat zich meestal moeilijk voorspellen. De nieuwe trainer Dick Krommenhoek zal er een eenheid van moeten maken. En als dat gaat lukken, dan houd ik het erop, dat ze ergens in de middenmoot zullen eindigen.

Blauw Wit ’34 debuteerde vorig jaar op dit niveau. De Leeuwarders deden het uitstekend met een tweede plek. En hoewel het tweede jaar vaak moeizamer verloopt, zo leert de ervaring, verwacht ik dat het team van Bert Hollander ook dit jaar weer in het linker rijtje zal opereren. Met de komst van Rob Dijkstra van Buitenpost is de selectie er niet slechter op geworden. Blauw Wit heeft voorin snelle jongens die gemakkelijk scoren. En in de achterhoede heerst Martijn Barto als geen ander. Het zou me niet verbazen, wanneer Blauw Wit ’34 weer mee gaat doen om de bovenste plaatsen. Ook hier dus een plek in de top 4!

Voor Broekster Boys was het waarschijnlijk een onaangename verrassing dat keeper Sybren Terlouw plotseling vertrok naar ONS Sneek. Aan keeper Sander de Boer de ondankbare taak om Terlouw te doen vergeten. Ook Frits Dantuma (Flevo Boys), Rienk de Haas (Burgum) en Juryan Dantuma (de Walden) zullen gemist worden. Kars Huizenga stopt. De jonge Dela en Jonathan Sabuni gaan respectievelijk naar Sc Cambuur en Friese Boys. Naast Sander de Boer is Abe Koopmans de andere nieuweling. In mijn beleving zal het team van trainer Patrick Zwart weer een moeilijk seizoen tegemoet gaan. Ik denk dat ze ergens onderin het rechter rijtje eindigen.

Ook vv Balk mist een drietal ervaren spelers dit seizoen. Maar volgens onze informatie blijft aanvoerder Hessel Altenburg  (39 jaar inmiddels) nog wel een seizoen. De selectie van Jan Bruin is aangevuld met een drietal jeugdspelers. Ik denk, dat deze Friese ploeg de prestatie van het afgebroken seizoen, kampioen van het rechter rijtje, wel wil evenaren. Ook dit seizoen zal menig club aanlopen tegen de vechtlust van het team. Toch schat ik de ploeg niet hoger in dan het rechter rijtje.

Volgens trainer Carlo Rierdijk zet Leeuwarder Zwaluwen komend seizoen fors in op eigen jeugd. “We willen”, zo vertelde Rietdijk, “zo veel mogelijk eigen jongens in het eerste laten spelen”. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat de vertrekkers vooral vervangen zijn door spelers uit de jeugd en/of het tweede team. Twee ‘verloren zonen’ zijn ook teruggekeerd: Joost Jesse Visser en Andre Landman. Mijn inschatting is, dat Leeuwarder Zwaluwen het dit jaar niet gemakkelijk gaat krijgen. Een plaats in het rechter rijtje zal waarschijnlijk het hoogst haalbare zijn. Maar ik laat me bij deze club graag verrassen. Jonge ploegen zijn natuurlijk niet bij voorbaat minder dan ervaren teams.

Zeerobben zag niet alleen trainer Postma vertrekken. Ook Yander Zandbergen ging naar Flevo Boys. Good old Jacob de Vries verkaste naar Workum, maar in Jouke Bosje (Drachtster Boys) werd een goede vervanger gevonden. Higor da Silva Julian Zeinstra en Theo Nota vertrokken ook bij de Harlingers. Routinier Cutrick Gonzales en Gustavo van der Veen zijn de andere nieuwelingen. Ondanks de routine van Gonzales verwacht ik niet dat Zeerobben mee zal draaien in de top. Al lijkt ex- ON’er David van der Pol in de beker het net regelmatig te laten bollen. Wellicht kan het team van trainer Berry Zandink ons dit seizoen positief verrassen.

Volgens mij lijkt Drachtster Boys er na een seizoen dat men daar snel wil vergeten er niet sterker op geworden. Opnieuw zijn vanuit de jeugd enkele talenten doorgestroomd naar de eerste selectie. Maar het vertrek van Jouke Bosje, Robin Zuidema Said Hassan, Ard Veenhof en Eric Lourens is niet gemakkelijk op te lossen. Het wordt dus een hele uitdaging voor de nieuwe trainer Ommar Jager. Joel Wagenaar (Oranje Nassau) zal dan ook wel een welkome versterking zijn voor deze jonge selectie. Ik schat in, dat Drachtster Boys geen rol van betekenis zal spelen dit seizoen. Ze verkeren in een opbouwfase en zullen zich waarschijnlijk wel handhaven in deze klasse. Hoewel, de voorzitter, zo lazen ik ergens, wil dat de Friezen een stabiele hoofdklasser worden.

Bij Winsum heeft routinier Rogier Krohne definitief afscheid genomen. Toch heeft de ploeg van Bert Vos nog voldoende routine met o.a. Marcel Pannekoek, Rick Schaaphok, Niels van Dalen en Germ Bouwman. Kay Bootsma vertrok naar PKC, Reinder Haaksma ging na drie seizoenen terug naar Sios en Roy Streppel en Marwin Spriensma gaan voor Heraclieden uitkomen. Nieuw in de selectie van Bert Vos zin o.a. de teruggekeerde Stan Buikema (Leo Leens) Ronan Hofman (Forum Sport) en Max Heynen v. (SVBO). Daarnaast zijn enige spelers uit de tweede selectie doorgestroomd. Een goede middenmoter, dat is mijn verwachting van de Winsumers, maar wellicht kunnen ze me nog positief verrassen.

Van Pelikaan S, dat vorig seizoen debuteerde in deze klasse, heb ik hoge verwachtingen. Het team van Jan Schulting heeft zich behoorlijk versterkt met een zevental spelers. Luuk Kuipers en Shkodran Metaj hebben van deze zeven op niveau gespeeld. Opvallend is ook de overgang van Brian Inge( PKC) naar de ploeg uit Oostwold. Op grond van de spelerspotentie moet het team van Schulting wel meedraaien om het kampioenschap. Een periodetitel is wel het minste wat men mag verwachten van dit team.

Ik sluit af met de drie stad-Grononger ploegen, Te beginnen met vv Groningen Dit team was vorig seizoen de gedoodverfde degradant. Maar de Groningers hebben zich behoorlijk versterkt. Opvallens is bijvoorbeeld dat Tyson dos Santos (ONS Sneek, maar voorheen Oranje Nassau en Be Quick 1887) is neergestreken op sportpark Het Noorden. Een fikse versterking. Daarnaast keert Ifeay Gorissen weer terug bij Groningen na een uitstapje naar SZW Sneek. Ook routinier Haaye Feenstra van Groen Geel (eerder ACV) gaat voor de Groningers acteren. Deze drie spelers brengen de nodige ervaring mee in de ploeg van Mustafe Ahmed. Zij en de andere nieuwelingen moeten het vertrek van 10 andere spelers opvangen. Het zal niet gemakkelijk worden. Toch denk ik dat vv Groningen het beter zal kunnen doen dan het afgelopen seizoen. Verder dan het rechter rijtje zullen ze mijns inziens niet komen.

Ook PKC ’83 eindigde, vorig seizoen in de onderste regionen. En dat had ik niet verwacht, en ik denk velen met mij. De selectie is versterkt met onder andere Mitchell Schievels van Oranje Nassau, de broers Petri en Handrit en neef Vigan Hoxhaj en Kay Bootsma. Zij moeten het vertrek van Brian Inge (Pelikaan S) en Martijn van Roeden (Be Quick 1887) compenseren. Voorlopig houd ik het erop, dat PKC 83 dit jaar mee gaat doen in de middenmoot. Maar wellicht kan de ploeg van Bennie de Jong en Harry Zwiers het dit jaar eens beter doen dan ik verwacht. .


Bij Oranje Nassau zijn er aardig wat spelers vertrokken. Routinier Erolind Derguti vertrok naar Buitenpost, Joel Wagenaar naar Drachtster Boys, Mitchell Schievels naar PKC en Rico Cordes naar ONS Sneek. Tegenover dit vertrek staat de komst van routiniers Thomas Careman en Ard Veenhof. Van Be Quick 1887 stapte Tim Deelen over naar Oranje Nassau. De selectie van trainer Erwin Heerlijn heeft voldoende potentie om een rol van betekenis te spelen in deze klasse. Ik denk dat het team, waarvan de kern is gebleven, mee kan draaien in de top. Een periodetitel behoort volgens mij zeker tot de mogelijkheden. Wellicht kan Oranje Nassau dit seizoen meedoen om het kampioenschap.

Ook dit jaar hoop ik weer op een mooi en spannend seizoen in 1E. Daarnaast op voldoende gezondheid. Laten we hopen, dat Corona dit jaar geen roet in het eten gooit. Het zou jammer zijn als het seizoen ergens halverwege moet worden afgebroken.

Verdien €50