Zaterdag is de afsluiting van de poulefase van de districtsbeker. Oranje Nassau ontmoet stadgenoot SC Stadspark. Stadspark is in 2014 ontstaan uit een fusie tussen De Vogels en Gronitas. De ploeg is in 14/15 begonnen in de derde klasse en komt nu voor het derde seizoen uit in de eerste klasse.

Door Siemon Aikema

Onder leiding van de trainer Robert Bos, hij is bezig aan zijn 2e seizoen, moeten de Stadjers proberen zich te handhaven in deze eerste klas. De twee seizoenen in de eerste klasse verliepen beide moeizaam. Twee seizoenen geleden wist Stadspark zich via de nacompetitie te handhaven. Vorig seizoen stond de ploeg in maart ook op een herkansingsplek, maar doordat de competitie toen niet werd uitgespeeld, gaf dat geen problemen. Aan het eind van het seizoen vertrokken maar liefst tien spelers, waarvan drie naar de zaterdagtak. Vertrekkers waren o.a. middenvelder Martijn Vos (Peize), Merijn Alting (Achilles 1894) en Frans Schilstra (Roden). Ook kwamen er tien nieuwe spelers bij waaronder Remco Jonkman (Emmeloord), Jord Blokker (Lewenborg), Desley Nuruwe (VVK), Navid Poyan (Bargeres) en keeper Wesley Moesker (Usquert). In een interview met Oog radio zei Bos dat hij de bekerwedstrijden vooral gebruikt om te bekijken welke basis er in de competitie moet staan. En ondanks dat er een vrijwel nieuwe selectie staat heeft de trainer wel een duidelijke doelstelling geformuleerd: “Wij gaan voor rechtstreekse handhaving in eerste klasse F.”

De start in het bekertoernooi dit seizoen was in ieder geval niet zo succesvol. Na een goed begin en een 2-0 voorsprong werd er uiteindelijk met 9-2 verloren van LTC. Zondag in de uitwedstrijd tegen Veendam 1894 werd een 1-0 achterstand nog wel weggewerkt door een doelpunt van Jord Blokker. Maar dat was niet genoeg om drie punten mee te nemen vanuit de Parkstad. Door deze resultaten staat Sc Stadspark in deze poule op de onderste plaats. Het team heeft het in feite niet meer zelf in de hand om de eerste knock-out ronde te bereiken. Bij een overwinning op Oranje Nassau zal het verschil erg groot moeten zijn. Pas wanneer er zaterdag met minstens 6 doelpunten verschil wordt gewonnen zullen de Stadsparkers, als mijn berekening goed is, ON passeren in de rangschikking. En LTC lijkt helemaal niet te achterhalen, tenzij Veendam daar ruim van wint. Normaal gesproken is het bekerseizoen voor de mannen van Bos dit seizoen na drie wedstrijden afgelopen. Ze kunnen zich dan richten op de competitie.
Dat zal overigens niet betekenen, dat Stadspark zich makkelijk zal laten verslaan. Bekerwedstrijden, ik heb het wel eerder gezegd, zijn toch altijd andere ontmoetingen. En de Stadsparkers zullen ongetwijfeld met een beter gevoel het bekertoernooi willen verlaten. En wat is dan mooier dan een goede wedstrijd spelen tegen Oranje Nassau? Maar of dat gaat lukken is voor mij wel de vraag.

Afgelopen zaterdag speelde Oranje Nassau in Assen gelijk tegen LTC. Drie keer kwam de ploeg op voorsprong, maar telkens wist LTC terug te komen. Dat was, als je naar het veldoverwicht kijkt, wellicht niet helemaal verdiend, want Oranje Nassau was over de hele wedstrijd genomen toch wel de sterkere ploeg. Al was LTC-verdediger Denyal Dzemidzic daar niet helemaal mee eens. In een interview met LTC-tube noemde hij het gelijkspel verdiend. Daar kun je dus over van mening verschillen. Maar wie de samenvatting van LTC bekijkt komt, denk ik, toch tot een andere conclusie.
Een gelijkspel is voor Oranje Nassau zaterdagmiddag voldoende om de eerste ronde van de beker te bereiken. In de poulefase is het verder van geen belang of je eerste of tweede wordt. Bij een kleine nederlaag is er ook nog kans om door te gaan. Maar daarbij is Oranje Nassau wel afhankelijk van de wedstrijd LTC-Veendam 1894. Maar ik denk, dat Oranje Nassau gewoon uit moet gaan van eigen kracht en niet in de berekeningsfase moet gaan zitten. Ik kom in ieder geval niet naar Coendersborg om een soort schaakspel te zien, waarbij de spelers van de thuisclub al spelend in hun achterhoofd rekenspelletjes doen. Ik denk ook niet dat Oranje Nassau zo in elkaar zit. Om keeperstrainer Peter van der Sluis te citeren: “Ik denk dat je altijd speelt om te winnen.” Daarom heb ik er dan ook alle vertrouwen in, dat Oranje Nassau het publiek een mooie wedstrijd wil bieden. En dat kan weer een mooie opmaat worden voor de eerste competitiewedstrijd volgende zaterdag op Coendersborg tegen Leeuwarder Zwaluwen.

Zaterdag begint de wedstrijd tegen Stadspark om 16.30 uur op sportpark Coendersborg. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter is Bryan Huizinga uit Groningen. Zijn assistenten zijn Stef Verhagen uit Heerenveen en Martijn Brondijk uit Hoogezand. Iedereen van harte welkom, maar blijf thuis als je klachten hebt, ziek bent en/of wacht op een test(uitslag) en houd binnen en buiten de 1,5 meter afstand tot elkaar. Was je handen als je naar binnen gaat of naar het toilet. Tenslotte, volg bij het clubhuis de aangegeven looprichting. Alleen samen kunnen we de corona bedwingen.

Verdien €50