Vandaag een interview met Frederik Specken. Niet omdat hij nieuw is, maar omdat hij al lang bij de selectie zit. Niet alleen nieuwelingen verdienen de aandacht, ook oude rotten mogen wel eens voor het voetlicht!

Fred

Fred, op welke leeftijd ben je begonnen met voetballen. Hoe is in de periode voor Oranje Nassau je carrière verlopen, waar heb je gespeeld?

Ik ben op mijn vijfde begonnen bij de pups van GVAV. Vervolgens heb ik in de f-jes bij Velocitas en in de e-tjes bij GRC gespeeld. Ik heb toen de overstap gemaakt naar de jeugdopleiding van FC Groningen. Hier heb ik uiteindelijk in alle jeugdelftallen gespeeld. Door veel knieproblemen in combinatie met te weinig speelminuten heb ik op mijn 19e de lastige keuze gemaakt om te stoppen bij de fc. Via twee jaartjes Be Quick 1887 ben ik vervolgens bij ON beland.

Je gaat met een onderbreking van een jaar het zevende seizoen in bij Oranje Nassau. Kun je schetsen wat er in deze jaren is veranderd bij de club?

Voor mij persoonlijk is er eigenlijk niet zoveel veranderd. Het is nog steeds de gemoedelijke en gezellige club die het destijds was. Ik voetbal er nog altijd met veel plezier.

Je kwam destijds van Be Quick 1887. Waarom heb je die overstap gemaakt?

Laat ik voorop stellen dat ik een leuke tijd heb gehad bij Be Quick. Ik heb nog steeds vrienden afkomstig uit die periode. Ik kwam echter na een goede start op de bank terecht. Ik was het daar niet mee eens en wilde gewoon lekker blijven voetballen. Via Mathijs Lindemulder hoorde ik goede verhalen over ON en ik heb toen samen met Rhobin Brander en Mathijs de overstap gemaakt.

Welk seizoen is je tot nu toe het meest bijgebleven en waarom?

Voor mij is dat het seizoen 2016-2017. We waren het jaar ervoor kampioen geworden en hebben dat jaar in de hoofdklasse gespeeld. We zijn helaas via de nacompetitie gedegradeerd, maar we hebben dat seizoen een aantal hele mooie wedstrijden gespeeld.

Welke voetbalervaring heb je meegenomen uit een jaar voetballen in Suriname en hoe was het leven daar?

Ik heb een prachtig jaar gehad in Suriname. De mensen daar zijn erg gastvrij. Het was een unieke ervaring om daar bij een topclub te spelen. Ik genoot vooral van alles eromheen. Bij uitwedstrijden lieten ze me de omgeving zien en na de wedstrijd was de derde helft niet in de kantine, maar stonden we op straat voor de supermarkt. We hebben in dat seizoen vier hoofdtrainers gehad. Er viel dus altijd wat te beleven bij de club. Qua voetbal was het tactische aspect daar wat minder aanwezig, maar onder tropische omstandigheden en tegen snelle en fysiek sterke tegenstanders moest ik altijd aan de bak.

Volgens mij liep je destijds stage in Suriname. Studeer je nog steeds? Zo ja wat studeer je. En anders wat voor werk doe je nu?

Ik liep op dat moment stage voor mijn studie social work aan de Hanze. Ik werkte daar voor een organisatie die zich inzette voor de resocialisatie van vroegtijdig schoolverlaters en jongeren die in aanraking waren gekomen met justitie. Ik ben inmiddels al een tijdje afgestudeerd en werk nu als sociotherapeut binnen de forensische psychiatrie.

Hoe kijk je aan tegen de huidige selectie en staf? En wat zijn je verwachtingen voor het komend seizoen?

We hebben een gebalanceerde groep met denk ik genoeg kwaliteiten om ergens bovenin te kunnen meedraaien. Wel is het even afwachten hoe we uit de voorbereiding komen. We hebben natuurlijk lang stil gestaan. De eerste indruk van de nieuwe trainers is goed. Ik ben daarnaast blij dat Erwin Heerlijn is gebleven. Het is voor ons wel een groot gemis dat Rick Wiersma geblesseerd is geraakt in de voorbereiding. Ik hoop dat hij ons snel weer kan gaan versterken.

Van een oud voetballer van Oranje Nassau hoorde ik onlangs dat hij het eens was met de stelling een echte voetballer heeft modder aan zijn poten. Daarom nog de vraag wat jouw voorkeur heeft, kunstgras of natuurgras. En wellicht kun je dat nader toelichten

Mijn persoonlijke voorkeur zal altijd natuurgas blijven. Ik ben wel blij dat het hoofdveld nu kunstgras is geworden, dit komt toch ten goede voor de club.

Fred dank voor je medewerking. Ik wens jou en je team een mooi succesvol en sportief jaar. En ik hoop dat dit seizoen meer mensen de weg naar ons sportpark weten te vinden. Jullie verdienen dat in ieder geval wel.

Verdien €50