Twee seizoenen geleden trof Oranje Nassau in de derde ronde LTC Assen als tegenstander. Het werd destijds een 3-1 overwinning voor de thuisclub. Zaterdag spelen beide ploegen opnieuw tegen elkaar, nu in Assen.

Door Siemon Aikema

Afgelopen seizoen speelde LTC na twee jaar derde klasse weer in de tweede klasse. Toen de competitie werd stopgezet stond de ploeg van trainer Mike Kelly (2e seizoen) op de eerste plaats met een kleine voorsprong op Gorecht en Gramsbergen. Er was dus zeker een kans dat LTC , als het seizoen was afgemaakt, was gepromoveerd. We moeten deze tegenstander dan ook niet onderschatten. Twee jaar geleden schreef ik o.a. dat het een ploeg was met veel routine. En hoewel er wat spelers van destijds zijn gestopt heeft het team van Kelly nog steeds die routine in huis. Bijvoorbeeld van Richard Mulder, Denyal Dzemidsic en Imre de Jonge drie spelers me een ACV-verleden. Ook Stefan Kunz speelde ooit bij die club. Arjan Akkerman, jaren een vaste keus in het eerste van HZVV keerde twee jaar geleden terug bij de club waar het in de jeugd voor hem allemaal begon. Meest geroutineerde speler is waarschijnlijk Raphael Tuankotta, die enkele seizoenen geleden nog voor Oranje Nassau uitkwam. Met doelman Jelle van de Veen vormt hij het 30+ groepje binnen de selectie. En dit laatste is zeker niet denigrerend bedoeld. Nieuw bij LTC is de van FC Assen overgekomen Emir Ahmed.

In de voorbereiding op dit seizoen speelde LTC een aantal oefenwedstrijden. Van het tweede team van HZVV werd overtuigend met 7-2 gewonnen. Op het Gjaltematoernooi werd er met 2-1 gewonnen van HFC ’15, met 1-1 gelijkgespeeld tegen Groen Geel en met 2-0 verloren van VV Groningen. Op dat toernooi werd op de finaledag met 3-0 gewonnen van Engelbert. Op 1 september leed LTC in een oefenmatch tegen onze competitiegenoot Pelikaan S een 0-3 nederlaag.
Afgelopen zaterdag werd er tegen SC Stadspark in de beker een eclatante overwinning behaald. En dat terwijl de ploeg niet gelukkig begon. Binnen 20 minuten keken ze een 2-0 achterstand aan. Weer 20 minuten verder waren de rollen omgedraaid en stond LTC met 4-2 voor. In de tweede helft bouwden de bespelers van Sportpark de Hoogte met 5 doelpunten de zege uit tot 2-9. De beelden laten een LTC zien, dat snel is in de omschakeling en profiteert van de fouten van de tegenstander. Al met al een uitslag waar je mee thuis kan komen. Uiteraard zal LTC komende zaterdag graag voetballes willen geven aan die andere eersteklasser Oranje Nassau. Ik hoop in ieder geval, dat dit niet zo gemakkelijk zal gaan als afgelopen zaterdag.

Statistieken zeggen, zoals iedereen weet, niet zoveel. Toch heb ik deze statistieken er weer even bijgehaald. ON en LTC kwamen elkaar in Assen 3 keer tegen in competitieverband, Daarnaast in een bekerwedstrijd en in vier oefenwedstrijden. In de competitie wonnen beide ploegen een keer en één keer werd er gelijkgespeeld. De bekerwedstrijd leverde een overwinning op voor Oranje Nassau en de balans van de oefenwedstrijden valt in het voordeel van de gasten uit Groningen uit; twee overwinningen en twee gelijke spelen.

Voor Oranje Nassau is het duel tegen LTC de tweede wedstrijd in het bekertoernooi. Afgelopen zaterdag werd een regelmatige overwinning van 5-0 behaald. Daar zag het in het begin niet direct naar uit. Oranje Nassau was wel de ploeg met het meeste balbezit. Toch werden er in de beginfase weinig kansen gecreëerd. Later ging dat stukken beter tegen een Veendam 1894, dat vooral verdedigend speelde. Toen ON na ruim een half uur het eerste doelpunt scoorde, was de ban gebroken. Op slag van rust werd het nog 2-0. In de tweede helft liep Oranje Nassau uit naar een ruime overwinning. Volgens Erwin Heerlijn had Oranje Nassau aanvankelijk moeite om Veendam ‘kapot’ te spelen. Hij was tevreden met de overwinning en ook met het aantal doelpunten dat werd gescoord. In een interview tijdens de voorbereiding gaf Heerlijn aan, dat in de beker LTC een niet te onderschatten ploeg is. En de assistenten Sven en Peter hebben dat in zaterdag als ‘spionnen’ waarschijnlijk ook wel kunnen zien.

Voor zaterdag verwacht ik toch een mooie wedstrijd tussen twee ploegen die willen en kunnen voetballen. Oranje Nassau zal zich ongetwijfeld voorbereiden op een tegenstander met veel snelheid en routine. Aan de staf de taak om daar op een goede manier tegenwicht aan te geven. Gezien de kwaliteiten van het uit-team moet dat ook wel lukken. De afloop van deze wedstrijd is ongewis. In ieder geval mag Oranje Nassau meer tegenstand verwachten dan afgelopen zatedag. Waarbij de ploeg van Heerlijn vooral vanuit eigen kracht moet gaan voetballen. En mijn verwachting is ook, dat LTC een zwaardere tegenstander zal treffen dan afgelopen zaterdag. Oranje Nassau gaat ongetwijfeld als favoriet van start, maar zal de taak niet te licht mogen opvatten. Zaterdagmiddag zullen we zien waar dat toe leidt.

De wedstrijd LTC – Oranje Nassau begint om 14.30 uur en wordt gespeeld op Sportpark de Hoogte, Wethouder Bergerweg 24 in Assen. De scheidsrechter die zaterdagmiddag alles in goede banen moet leiden is Hasse Aartsen. Deze fluitist is oorspronkelijk afkomstig uit Heeg, maar woont volgens onze informatie nu in (de omgeving van) Groningen. Aartsen zal geassisteerd worden door Jasper van der Heide van LTC en Jan Remmers van Oranje Nassau.

Komende dinsdag speelt Oranje Nassau nog een oefenwedstrijd tegen Velocitas 1897. De wedstrijd op sportpark Coendersborg begint om 20.00 uur.

Verdien €50