Oranje Nassau start zaterdag de bekercompetitie tegen een tegenstander, die vorig seizoen ook al in de poule van de thuisclub zat: Veendam 1894. Vorig seizoen won de thuisclub de beslissende laatste wedstrijd met 4-1 door Niels Stenekes, Fokko Kronemeijer (2x) en Zeb Tjie A Njem.

Door Siemon Aikema

Veendam 1894 debuteerde vorig seizoen in de tweede klasse. Na dat seizoen is afscheid genomen van trainer Boufarra, die naar de Go Ahead Eagles O21 vertrok. De 28 jaar jonge Wietse de Blois, vorig seizoen nog trainer van O17 bij Cambuur is zijn opvolger. Veendam 1894 moest vorig seizoen als debutant in de tweede klasse hard vechten om de nacompetitie te ontlopen. Doordat de competitie werd afgebroken, mochten de Geel Zwarten, die twaalfde stonden, gewoon in de tweede klasse blijven. Van de selectie is Marnix Kolder vertrokken. Dionis Berisha voetbalt nu bij plaatsgenoot DWZ en Ruben Wolthuis keerde na twee seizoenen Veendam 1894 terug naar Hoogezand. Verder heb ik niet zoveel kunnen vinden over de nieuwe selectie van de Veendammers. Al krijg ik de indruk dat minstens en zestal nieuwe spelers uit eigen gelederen toegevoegd zijn aan de selectie. De selectie is in ieder geval relatief jong. En als ik me niet vergis zijn de zonen van twee bekendeoud-spelers van BV Veendam( Guido Cyntje en Quincy Gall) ook onderdeel van de selectie.Hoewel de Veendammers dus in de tweede klasse spelen en vorig jaar ruim verloren van Oranje Nassau moet de ploeg van De Blois zeker niet onderschat worden. Ze zullen vechten voor hun kansen en zich niet bij voorbaat neerleggen bij een nederlaag. Bekervoetbal is vaak van een andere orde dan competitievoetbal. Veendam 1894 heeft zaterdag niets te verliezen.

Voor Oranje Nassau gaat zaterdag het echte werk beginnen. Met een selectie, die relatief weinig veranderingen kende dit seizoen. Dat is in andere jaren wel eens anders geweest. Drie nieuwelingen kon Oranje Nassau begroeten: Thomas Careman en Ard Veenhof keerden terug op Coendersborg en Tim Deelen kwam over van Be Quick 1894. Kijk en we naar de ervaring binnen het team, dan is die volgens mij wel groter geworden. Mensen, die ik in de voorbereiding sprak benadrukken daarnaast, dat het belangrijk is, dat de kern van de selectie gebleven is. Ook de trainer haalde dat aan in een interview dat binnenkort in de presentatiegids van Oranje Nassau verschijnt. “Dat is prettig werken en hierdoor hoef je minder spelers in te passen. Zowel in de speelwijze als in het teamproces kan je daardoor sneller stappen maken” zo zei Erwin Heerlijn onlangs.Uiteraard zullen we moeten afwachten of dit gegeven zich direct uitbetaald. Maar ik heb daar wel vertrouwen in. Jammer is, dat Thomas nog niet beschikbaar lijkt en dat Rick Wiersma ook nog op weg is naar terugkeer. Persoonlijk denk ik, dat beide spelers zaterdag nog niet zo ver zijn dat ze in de basis kunnen beginnen. Maar Erwin Heerlijn benadrukt altijd, dat je niet moet kijken naar de afwezigen, maar naar spelers die wel beschikbaar zijn. Daar zit zeker wat in.

Ik ben in ieder geval benieuwd hoe de thuisclub zaterdag uit de starblokken komt. Er is hard getraind en er zijn drie nuttige oefenwedstrijden gespeeld. Wanneer je alleen naar de uitslagen kijkt, kun je concluderen, dat de ploeg van Heerlijn niet erg succesvol is geweest: drie wedstrijden en even veel nederlagen (3-2, 1-2 en 0-1). Maar dat is het halve verhaal. in alle wedstrijden werd er door de oranjehemden goed gespeeld. Het verlies tegen Hoogezand kwam pas in de slotfase tot stand en was vooral sneu. De nederlagen tegen Be Quick 1887 (hoofdklasse) en ACV (derde divisie) waren ingecalculeerd. Wie de wedstrijden heeft gezien zal constateren dat er weer een gretige groep staat, die initiatief neemt, ook tegen sterke tegenstanders. Daarom zie ik de bekercompetitie met vertrouwen tegemoet. Ook al ben ik zeker nog niet vergeten hoeveel moeite Oranje Nassau vorig seizoen had om de volgende ronde te bereiken. En het bereiken van die volgende ronde moet volgens mij voor het team wel de doelstelling zijn. De basis daarvoor zal zaterdag gelegd kunnen worden.

De wedstrijd Oranje Nassau - Veendam 1894 wordt komende zaterdag gespeeld om 17.00 op het kunstgras op sportpark Coendersborg. Toeschouwers zijn van harte welkom, maar houd je wel aan de maatregelen van het RIVM. Scheidsrechter van dienst is Martin Arends uit Dalen. Zijn assistenten zijn Jan Remmers van Oranje Nassau en Jan Brongers van Veendam 1894.

Verdien €50