De tweede in de rij van kennismakingsgesprekken is met de nieuwe keeperstrainer Peter van der Sluis. Peter woont samen met zijn vrouw Wijbranda en 16 jarige zoon Björn in Groningen. Hij werkt als Woonbegeleider bij de COA in Ter Apel, waarbij hij zich bezig houdt met uitgeprocedeerde asielzoekers die terug moeten keren naar land van herkomst. Peter, die is ogegroeid in de wijk Beijum werkt al 24 jaar voor de COA. Ook aan hem hebben we een aantal vragen voorgelegd..

Door Siemon Aikema

DSC 9188


Peter kun je iets vertellen over je voetbalcarrière en de loopbaan als trainer?

Als voetballer heb ik in de jeugd gespeeld bij Oosterparkers, Amicitia VMC en DIO Groningen Als senior kwam ik uit voor GVAV- Rapiditas, Oosterparkers, DIO Groningen en als laatste vv Actief.en als trainer werk ik sinds 2015 tot heden als trainer/staflid bij Keepersschool “Keeping the Zero” in Groningen. In 2017 ben ik begonnen als senioren keeperstrainer bij Pelikaan S. Twee jaar later heb ik de overstap naar FC Assen gemaakt maar die stopte zonder dit eerder aan te geven met prestatievoetbal op zondag. Ze gingen naar de 5e klasse op zaterdag. Ik zag daar geen uitdaging meer in, en ben daar gestopt.

Je loopt dus al een aantal jaren mee in dit voetbalwereldje. Wat zijn voor jou de hoogtepunten en de dieptepunten?

De verschillende kampioenschappen en promoties met de clubs waar ik heb gespeeld zijn alemaal hoogtepunten. Het echte hoogtepunt was tevens dieptepunt: goed keepen en strafschop stoppen in penaltyserie van finalenacompetitie en dan die competitie we uiteindelijk niet winnen.

Dat laatste lijkt me inderdaad niet erg leuk. Als trainer heb je diploma’s nodig. Welke trainerslicentie heb je?
Ik ben in het bezit van KNVB Keeperscoach C

Met welke trainer heb je het beste kunnen werken tot nu toe?

Met elke trainer, ik vind dat een keeperstrainer dienend is aan een hoofdtrainer en vanuit daar zijn rol moet pakken als lid van de staf. Tot nu toe heb ik van elke trainer en club kunnen leren.

Heb je ook een voorbeeld van keeperstrainer/keeper waaraan je jezelf zou willen spiegelen?
Niet echt, ik denk dat je als trainer je oren en ogen open moet houden om uiteindelijk je eigen stijl van training geven te ontwikkelen. Daarbij luister ik ook vaak naar de keepers die ik train, ik vind hun input erg belangrijk.

Hoe ben je in contact gekomen met Oranje Nassau en waarom heb je voor deze club gekozen?

Via de vorige hoofdtrainer waarmee ik heb gewerkt,(Germain Beck red.) die tipte mij dat ON 1 nog zoekende was. Ik heb toen direct contact gezocht met Erwin Heerlijn, die mij het nummer van Johan Lindemulder gaf. Twee dagen later zaten we op het gras bij een ochtendtraining van ON 1 om de deal rond te maken. Het gevoel was van beide kanten direct goed, ook met Erwin die ik de avond voor mijn gesprek telefonisch had gesproken.

Volgens mijn informatie heb je jaren gekeept. Wat zijn voor jou de beste eigenschappen van een goede keeper?

Rustig blijven, goede trap en meebewegen in spel situaties. Juiste keuzes maken, vooral ook in hectische situaties en onder druk.

Een keeperstrainer heeft natuurlijk vooral met de keepers te maken. Hoe denk je feeling te houden met de hele selectie.

In mijn ogen gaat dat vanzelf, als je open staat om contact te maken zul je het contact krijgen. Ik ben van mezelf erg relaxed, en open.

Wat zijn je verwachtingen voor nieuwe seizoen en wanneer is het komend seizoen voor jou geslaagd?

Ik verwacht een goed seizoen, mijn eerste indruk van de selectie is dat er een gretige en goede groep staat die voor het hoogst haalbare wil spelen, trainers zeggen dan altijd dat je voor een periode spelen en dat we na de winterstop kijken of we kunnen denken aan een kampioenschap. Ik denk dat je altijd speelt om te winnen, en als je dat veel doet speel je om de titel. Mijn seizoen is geslaagd als we aan het einde van het seizoen kunnen zeggen dat wij als staf en spelersgroep alles hebben gegeven voor het hoogst haalbare, het kampioenschap is dan de kers op de taart.

Wat is je eerste indruk van Oranje Nassau als club?

Ik heb een heel goede indruk van de club. Iedereen die ik tot nu toe heb leren kennen heeft mij een warm welkom gegeven. Ik voel me vanaf minuut 1 op mijn plek, en dat is erg fijn werken.

Je hebt al kennisgemaakt met de drie keepers van de selectie. Wat is jouw (algemene) indruk van deze drie mannen en wat kun je bijdragen om hen nog beter te maken?

Ik heb net 5 weken met ze kunnen werken, waarbij hun kwaliteiten aan bod zijn gekomen. Mijn indruk is dat ze alle drie heel graag trainen en dan vooral ook het keeperstrainen, het zijn fijne jongens om mee te werken. Ondanks de rare tijd waarin we zitten zijn ze erg gretig en gemotiveerd, en is hun inzet maximaal. Voor een club als ON is het mooi dat je 3 keepers bij de selectie hebt, denk niet dat alle clubs in onze klasse dat hebben. Mijn bijdrage zal zijn dat ik ze per individu beter wil maken, dat is een doel die ik mezelf als keeperstrainer geef. Dat zal per keeper verschillend zijn, maar juist ook het mooie aan trainen met deze mannen. Ik hou van gevarieerde en leuke oefenstof te geven, enige wat ik eis is fanatisme en maximale inzet.

Hoe kijk je aan tegen de samenwerking met hoofdtrainer Erwin Heerlijn.

Nou ik val daarbij, spreekwoordelijk, met mijn kont in de boter. Erwin is natuurlijk een jonge trainer met al een enorme staat van dienst, hij hoort bij een groepje trainers waar men de aankomende jaren veel van verwacht. Ik heb Erwin de afgelopen weken vooral ook als een goed mens leren kennen, en de combinatie met Sven is daarbij nu al goed. Ik denk dat ik van beide heren veel kan leren, en zal mijn eigen rol daarbij niet schuwen. Ondanks dat ik denk te weten dat een keeperstrainer in de staf een andere rol heeft dan een trainer, zullen ze zeker ook van mij iets kunnen leren.

Wat wil je nog meer kwijt?

Eigenlijk niet zoveel, ja dat ik enorm veel zin heb in het begin van de voorbereiding en de rest van het seizoen.

Verdien €50