Nu het eerste oefenduel achter de rug is, zie verslag elders op de site, maken we ook weer een begin met het voorstellen van de nieuwelingen van dit jaar bij de selectie van Oranje Nassau 1. We beginnen deze serie met de nieuwe assistent trainer Sven de Haan.


Door Siemon Aikema

DSC 9187

Sven is net 30 jaar, is opgegroeid in Haren en woont tegenwoordig in Eelde. Hij werkt als senior accountmanager bij Pro Industry te Leeuwarden. Dat is een specialistisch uitzendbureau voor de procesindustrie. Aan de hand van een tiental vragen volgt een kennismaking met deze jonge assistent.

Sven kun je iets vertellen over je voetballoopbaan?

Als voetballer ben ik begonnen bij vv Haren. Daar heb diverse jeugdelftallen doorlopen. Vervolgens heb ik een uitstapje gemaakt naar Be Quick 1887 waar ik gespeeld heb in de B1 (JO17-1). Daarna nog gespeeld bij ACV A1 (JO19-1). Helaas ging het daar mis met de knie. In een oefenwedstrijd tegen GRC bleef mijn onderbeen in het gras staan en ging mijn knieschijf uit de kom. Na de revalidatie was het direct weer mis en ging de knieschijf wederom uit de kom. Toen ben ik nog even in de senioren bij vv Haren gaan voetballen, maar toen heb ik nooit meer vrijuit kunnen spelen.

Al vrij jong gestopt met voetballen dus. En hoe ziet je trainersloopbaan er tot nu toe uit?

Na een aantal jaren training te hebben gegeven aan de jeugd van vv Haren heb ik de stap gemaakt naar het senioren voetbal. Zo ben ik trainer geweest van vv Haren 2 (2011-2013) en ben ik werkzaam geweest als assistent-trainer vv Haren 1 (2013-2014) Destijds was Martin Koops daar hoofdtrainer. In 2014 ben ik benaderd door Arnold van de Kooi (destijds trainer van SV Lycurgus 1.) om de technische staf te versterken. Ik kon daar als trainer van het 2e elftal aan de slag. Aan het einde van het seizoen 2016/2017 nam men bij Lycurgus afscheid van trainer Jan Potma. Ik ben toen gevraagd om hoofdtrainer te worden bij Lycurgus. Daar was ik tot het einde van dit seizoen (2019/2020) eindverantwoordelijke voor het eerste elftal.

Wat zijn volgens jou het hoogte- en dieptepunt in je carrière als voetballer en als trainer?

Als speler was mijn knieblessure, die een einde maakte aan mij carrière het dieptepunt. Voor mij als trainer was de degradatie met Lycugus een dieptepunt, een seizoen waar we te weinig kwaliteit in de ploeg hadden. Het doek viel uiteindelijk in de nacompetitiewedstrijd tegen Nieuw-Ballinge (5-3). Dat was erg frustrerend omdat er destijds ontzettend veel energie en tijd in werd gestoken. En omdat het mijn eerste jaar als hoofdtrainer was. Qua hoogtepunten benoem ik uiteraard het kampioenschap met Lycurgus. Met een vrije jonge groep (met name eigen jeugd) werden we vrij gemakkelijk kampioen. Maar ook het huidige seizoen was een hoogtepunt, we eindigde in de top 5 en waren de meest scorende ploeg van de competitie (58 doelpunten in 17 wedstrijden). Helaas hebben we het seizoen niet waardig kunnen afsluiten.

Je bent hoofdtrainer van Lycurgus een vierde klasser. Naar eigen zeggen ben je op zoek naar meer uitdaging. Waarom kies je dan voor het assistentschap van Oranje Nassau?

Ik was toe aan een nieuwe stap, een nieuwe groep en een andere omgeving. Na 6 seizoenen bij Lycurgus is het goed voor mij als trainer om in een andere ‘keuken’ te kijken. Ik wil meemaken hoe er op 1e klasse niveau wordt getraind en gespeeld. Daarnaast ben ik met mijn 30 jaar nog een vrij jonge trainer en heb ik de keuze gemaakt om nu op dit moment te investeren om als assistent-trainer aan de slag te gaan o.l.v. Erwin.

Je hebt op jonge leeftijd zo te zien al een behoorlijke staat van dienst. Over welke diploma’s beschik je?

Ik ben in het bezit van de trainerslicentie UEFA B. Ik heb de ambitie om de UEFA A opleiding te gaan volgen. Dat zou een mooie nieuwe stap zijn.

Wat zijn je verwachtingen voor het nieuwe seizoen?

Naast presteren is veel plezier hebben ook een doelstelling. De competitiedoelstelling is nog niet duidelijk uitgesproken, maar we gaan voor het hoogst haalbare.

Wat is je eerste indruk van Oranje Nassau als club?

Oranje Nassau is een warme club waar ik goed ben ontvangen. Maar ook een goed georganiseerde club op alle vlakken, van de TC tot aan de technische staf alles is tot in de puntjes goed geregeld.

Je hebt het eerste deel van de voorbereiding gehad en ook al begonnen aan hettweede deel. Wat is je eerste indruk van de selectie?

Het is een goede groep. En er hangt een goede sfeer. Kwalitatief beschikt Oranje Nassau over goede spelers. Individueel heb je te maken met leuke persoonlijkheden.

Waarom is Erwin Heerlijn een ideale trainer voor een assistent?

Dat moet natuurlijk nog blijken haha.. Maar wat ik tot nu toe heb ervaren is, dat Erwin veel ruimte geeft voor input. Hij bereidt alles optimaal voor en we bespreken alles voor en na de trainingen. Naast zijn eigen visie staat hij open voor input van bijvoorbeeld een assistent-trainer. Zijn denkwijze over voetbal sluit erg aan bij mijn eigen voetbalvisie. Daarnaast is Erwin erg fijn in de communicatie, alles is bespreekbaar.

Als ik jou zou hoor is hij dus wel een ideale hoofdtrainer voor jou. Wil je tot slot nog meer kwijt aan de volgers van Oranje Nassau?

We gaan er een mooi seizoen van maken, ik kijk uit naar de eerste wedstrijden in augustus!

Verdien €50