Het seizoen 2019/2020 is voorgoed voorbij. Nadat de competitie in maart werd stilgelegd, nam de KNVB het besluit dat het seizoen 2019/2020 als niet gespeeld werd beschouwd. Geen degradatie en ook geen promotie. Toch willen we ook dit jaar weer nabeschouwen over dit seizoen.

Door Siemon Aikema

Later in het seizoen kwam de bond enigszins op terug op de beslissing om niemand ta laten promoveren of degraderen. In de voetbalpiramide ontstonden enige gaten, waardoor competities moesten worden opgevuld. De tussenstand van 9 maart werd toen toch eindstand. In deze nabeschouwing gaan we met alle mitsen en maren terugkijken met deze stand in het achterhoofd. Hoe hebben verschillende clubs het gedaan in verhouding met onze voorspellingen aan het begin van het seizoen.

Over Noordscheschut, dat als eerste eindigde en promoveert naar de hoofdklasse, hadden we geen voorspellingen gedaan. Maar als we eerlijk zijn, hadden we de Schutters niet verwacht in de top 5. De ploeg van Van Meel heeft het dus boven verwachting gedaan. Met als beloning het nieuwe seizoen in de hoofdklasse. Bij voorbaat zijn we benieuwd hoe de Drenten het zullen doen. “Laat het duidelijk zijn”, zei van Meel, “dat Noordscheschut degradatiekandidaat nummer 1 zal zijn." Desondanks hoopt de ploeg ook in de hoofdklasse te kunnen stunten.

Nummer 2 Blauw Wit ’34 heeft ons ook enigszins verrast. In de voorbeschouwing schreven we dat de Leeuwarders zich wel zouden kunnen handhaven. Dat is natuurlijk ook gebeurd, maar de prestaties van de ploeg van Hollander waren beter dan we vooraf hadden gedacht. Een groot deel van dit succes komt trouwens  op conto van verdediger en assistent-trainer Martijn Barto. Hij won bijvoorbeeld volgens onze Bert Postma in feite in z’n eentje de laatste confrontatie tegen Oranje Nassau.

Pelikaan S stond derde. Vooraf rekende we debutant ploeg bij de kanshebbers, dat hebben ze dus wel waargemaakt. In hun debuut-seizoen eindigden ze bij de ploegen, die meededen om de titel. En dat ondanks alle perikelen in dit seizoen rond de club, de trainer en de voorzitter. De spelers die bleven hebben vol inzet een goede prestatie geleverd. Over Oranje Nassau willen we het aan het eind van dit artikel nog hebben. Dus nummer 4 laten we dus nog even voorbijgaan.

Vooraf schreven we dat SVI voor ons de grote onbekende was. De ploeg uit Zwolle debuteerde ook in de eerste klas. We beschouwden daarom SVI ook als outsider. Dat was ook een goede voorspelling. Het team van trainer Joram Hendriks bleek een aanwinst voor de Noordelijke eerste klasse. Een plek net in de top 5 was het resultaat. En nu maar afwachten of SVI volgend seizoen weer in deze klasse uitkomt. Hoewel de club liever in Oost speelt.

Olde Veste ’54 deed het tot aan de coronacrisis iets minder dan verwacht. We hadden hen in de top 5 gedacht, maar de Steenwijkers kwamen uiteindelijk op een zesde plaats. De ploeg van Lanjouw was trouwens bezig met een enorme opmars. Na de eerste periode stond de ploeg uit Steenwijk slechts op een twaalfde plek. Maar in de tweede periode begon de opmars. Van de negen ontmoetingen werden er zes gewonnen, één verloren en twee gelijkgespeeld. Voor de mannen van Lanjouw kwam het einde van de competitie daarom ook erg ongelegen.

Onze vrienden uit Winsum begonnen daarentegen erg goed aan de competitie. Drie overwinningen op rij, totdat Oranje Nassau in de vierde wedstrijd een punt meenam uit Winsum. Dat paste prima in onze voorspelling, dat de Winsumers mee zouden kunnen doen om de bovenste plaatsen. Daarna werd de ploeg van Bert Vos wat wisselvalliger. Een zevende plek was het uiteindelijk resultaat. Wellicht wat teleurstellend, maar volgens alleskunner Rick Schaaphok (Stickey voor de insiders) moet je de kracht van Winsum ook niet overschatten. Overigens wil Rick in het nieuwe seizoen graag het eerste (competitie)doelpunt maken op het nieuwe sportpark van Winsum!

Voor veel ploegen is Balk geen gemakkelijke tegenstander. De ijzersterke defensie geeft weinig kansen weg en de aanvallers pikken hun doelpuntje ook mee. Vooraf gaven we aan, dat Balk niet mee zou doen om de bovenste plaatsen, maar ook niet zou degraderen. Met een keurige achtste plaats hebben de mannen van trainer Jan Bruin onze voorspelling waar gemaakt.

Dat geldt niet voor Drachtster Boys. We zaten er met onze verwachting dat de mannen uit Drachten wel weer mee zouden draaien om de toppositie er flink naast. Na vijf wedstrijden had dit team slechts drie punten. Dat viel ook de leiding van de club behoorlijk tegen. Trainer Hans van der Ploeg was de verliezer in dit geheel. Hij werd aan de kant gezet. Zijn opvolger Luitzen Nijboer had er na hetzelfde aantal wedstrijden drie puntjes meer behaald. Maar het bleef kwakkelen in het Drachtster Bos. Een verloren seizoen zo leek het daar.

Een ploeg die als debutant goed aan de competitie begon was Leeuwarder Zwaluwen. Na zes wedstrijden stonden ze bovenaan. Ze waren op dat moment al 23 wedstrijden ongeslagen. Maar op bezoek bij Oranje Nassau werd de eerste nederlaag geleden. Daarna ging het wat minder voortvarend met het team van Carlo Rietdijk. Het uiteindelijk resultaat was een tiende plaats. Dat kwam overeen met onze voorspelling, dat de Zwaluwen zich wel zouden handhaven.

We denken dat trainer Arjen Postma en zijn mannen minder tevreden zijn met de elfde plaats van hun club Zeerobben. Als je afgaat op de verslagen, die meestal enigszins gekleurd zijn, voetbalde de formatie uit Harlingen vaak heel behoorlijk, maar lieten ze wel veel punten liggen. De ploeg, zo was onze indruk, speelt wel leuk voetbal, maar dat levert toch te weinig punten op. We voorspelden vooraf dat Zeerobben onderdeel van de middenmoot zou zijn. Daar stonden ze bij het afbreken van de competitie wellicht ook wel, maar samen met Broekster Boys stonden ze ook op een gedeelde plaats voor promotie/degradatie wedstrijden.

Datzelfde Broekster Boys streed dus ook om lijfsbehoud. Onze voorspelling was, dat de ploeg van Patrick Zwart het moeilijk zou krijgen dit seizoen. Die voorspelling is dan ook wel uitgekomen. In de eerste periode haalde Broekster Boys slechts één keer de overwinning. In de tweede periode deden ze het wat dat betreft wat beter, drie keer winst. Maar in deze periode behaalden ze maar 1 punt meer. Het had dus nog spannend kunnen worden in Damwoude.

Voor PKC '83 was dit seizoen ronduit teleurstellend. Een dertiende plaats is de ploeg van Bennie de Jong en Robert Groninger eigenlijk onwaardig. De Stadjers hebben het hele seizoen een beetje achter de feiten aan gelopen. Zo nu en dan, zoals in de uitwedstrijd tegen Oranje Nassau en de thuiswedstrijd tegen Winsum werden er belangrijke punten gehaald. Wanneer de competitie wel was afgemaakt, had PKC overigens nog genoeg kansen. Bijvoorbeeld om Zeerobben te achterhalen in de eerder afgelaste thuiswedstrijd. Maar ondanks die kansen viel PKC ons in ieder geval wel tegen. In de voorbeschouwing tipten we de Groningers op een plek minsten in de subtop. Daar zaten we dus flink naast.

Vanaf het begin van de competitie verkeerde vv Groningen in de onderste regionen van 1E. Na twee nederlagen gaven twee gelijke spelen tegen d’ Olde Veste en Noordscheschut Groningen wel weer wat hoop, maar die was van korte duur. De bespelers van Sportpark Het Noorden hadden na de eerste periode slechts twee punten. In de tweede periode waren dat er drie. Op 1 februari werd Leeuwarder Zwaluwen verslagen. Het dieptepunt was wel de 10-1 nederlaag thuis tegen Blauw Wit’34. Vooraf hadden we Groningen getipt als degradatiekandidaat. En daarin hebben we gelijk gekregen. Groningen is niet gedegradeerd, omdat de competitie niet werd uitgespeeld. Daar zullen trainer en spelers waarschijnlijk heel blij mee zijn.

Tenslotte nog Oranje Nassau. We rekenden ons team vooraf bij de favorieten. Ook nieuwkomers bij de groep waren optimistisch van kampioen worden tot aan mee doen om de titel. Een teambegeleider van SVI gaf vooraf aan de wedstrijd tegen Oranje Nassau aan, wat het verschil was tussen de Groningers en de mannen uit Ittersum. “Oranje Nassau wil kampioen worden en wij gaan voor een mooie plek in deze klasse.” Toen ON na vier wedstrijden op vijf punten stond, was het volgens sommige volgers te wijten aan de hoogmoed van de spelersgroep. Wij zijn het daar niet mee eens, maar feit is dat ON, met vaak mooi voetbal toch veel punten liet liggen. Natuurlijk waren er nog negen wedstrijden te gaan, maar of de Groningers de achterstand op Pelikaan S, Blauw Wit’34 en Noordscheschut nog konden inhalen blijft altijd de vraag. Ik denk dat de staf van Oranje Nassau nog wel mogelijkheden zag. Onze voorspelling t.a.v. Oranje Nassau was wel juist. Ze hebben meegedaan om de bovenste plaatsen. Dat was de voorspelling en ook de doelstelling van de club. Natuurlijk hadden we stiekem gehoopt op meer, maar het blijft voetbal. Wie voor het seizoen had voorspeld, dat Noordscheschut zou promoveren zou waarschijnlijk meewarig zijn aangekeken. Ook door trainer Marc van Meel.

Tot slot, men is dat van mij gewend, nog wat statistieken. De wedstrijd met de meeste doelpunten was dit seizoen de eerder genoemde wedstrijd tussen vv Groningen en Blauw Wit ’34. (1-10) De doelpuntrijkste wedstrijd voor Oranje Nassau was de uitwedstrijd tegen PKC. Het werd maar liefst 1-6 voorde mannen van Heerlijn, Van de 118 gespeelde wedstrijden eindigden 18 ontmoetingen in een gelijkspel. Vijf duels, waaronder Winsum – Oranje Nassau en Balk – Oranje Nassau eindigden zonder doelpunten. Toch waren de meeste van die 0-0 wedstrijden zeker geen salonremises.

De best scorende ploeg was Blauw Wit ’34 met 48 doelpunten, op afstand gevolgd door SVI (34), Oranje Nassau en Drachtster Boys (beiden 33). De minste doelpunten scoorde Balk (23). Verdedigend deed Noordscheschut het op afstand het beste. In 17 duels slechts 13 doelpunten tegen met o.a. dank aan keeper Zinger. Oranje Nassau en SVI stonden gedeeld tweede met 20 tegengoals. Vv Groningen kreeg de meeste doelpunten om de oren, namelijk 65. Hier eindigde PKC als tweede met 42 goals tegen, eentje meer dan Broekster Boys.

Tenslotte nog de topscorerlijst van dit seizen. Op een gedeelde eerste plaats vinden we Nick Koster, hij maakte 17 van de 31 goals van Noordscheschut en Youp Kok die ook 17 keer scoorde, precies de helft van alle goals van SVI. De topscorer van vorig seizoen, Rob Schokker, eindigde op een gedeelde derde plaats, samen met Floris Boonstra van Blauw Wit’34 en Bryan Inge van PKC. De eerste speler van Oranje Nassau, Rick Wiersma eindigde op een gedeelde 17e plaats.
We kijken nu al uit naar 19 september 2020, wanneer, als alles goed blijft gaan, de start van de competitie zal zijn. Da zijn er weer nieuwe wedstrijden en dus ook nieuwe kansen. Fijne vakantie iedereen!

Verdien €50