´╗┐´╗┐Coronamaatregelen CVV Oranje Nassau

coronamaatregelenBeste voetbalvrienden,

We hebben al een tijdje te kampen met een Corona crisis. Gelukkig mogen we weer sporten en recreëren met elkaar. Jullie zijn dus weer hartelijk welkom op sportpark Coendersborg. Maar hiervoor moeten we de volgende regels wel in acht nemen:

  • Als je ziek bent of je ziek voelt, blijf dan thuis;
  • Houd (behoudens het sporten) 1,5 meter afstand van elkaar, dus ook in en rondom het clubhuis en ook rondom de velden!
  • Was je handen regelmatig grondig maar minimaal bij binnenkomst van de kantine en na een toiletbezoek;
  • Volg de pijlen in het clubhuis.

Ook willen we iedereen verzoeken om elkaar aan te spreken als de regels van het RIVM niet worden opgevolgd. Het virus onder controle krijgen moet een doelstelling zijn van ons allemaal!

Na een korte onderbreking van twee weken door bekervoetbal hervat Oranje Nassau zaterdag de competitie tegen Blauw Wit ‘34. Opnieuw een topper voor de stad Groningers. En opnieuw de vraag: kan Oranje Nassau aanhaken bij de top? Of zet Blauw Wit hen op zes punten achterstand.

Door Siemon Aikema

Debutant Blauw Wit ’34 is na een aantal jaren tweede klas weet terug in de klasse waar ze volgens velen thuis horen. De debutant doet het naar behoren. Al bijna de hele competitie draaien ze mee in de top van 1E. De eerste periode werd door de Leeuwarders op doelsaldo gewonnen. Op dit moment staat de ploeg van trainer Bert Hollander op een tweede plaats met een punt achterstand op de verrassende koploper Noordscheschut. Om in de race te blijven voor de titel zal Blauw Wit zaterdagmiddag moeten winnen.

In de heenwedstrijd aan het begin van de competitie won Oranje Nassau volgens de verslaggever van de Leeuwarders verdiend. Hij schreef o.a. “De Groningers waren een maatje te groot voor het team van trainer Bert Hollander en scoorden natuurlijk goede goals op de juiste momenten”. Verslaggever Bert Postma schreef als titel boven zijn verlag “Oranje Nassau toont klasse in Leeuwarden.” Maar dat was toen. De realiteit van zaterdag is, dat Blauw Wit drie punten voorsprong heeft op de gastheren. En dat het team van Hollander vaak een uitstekende indruk achterlaat. Bijvoorbeeld in Groningen, waar met 10-1 werd gewonnen van VVG en waar PKC met 5-0 werd verslagen. Maar ook moeizame overwinningen en remises horen er bij. Op de laatste competitiedag won Blauw Wit, dat lang met 2-1 tegen vv Groningen achterstond, toch uiteindelijk in de eindfase met 3-2. Ook tegen Zeerobben werd pas in de slotfase een puntje veilig gesteld. Na de winterstop heeft Blauw it’34, met als belangrijkste speler Martijn Barto, uit vier wedstrijden tien punten gehaald. En dat is drie meer dan Oranje Nassau. De ploeg heeft veel scorend vermogen met spelers als Floris Boonstra, Wiebe Bakker en Bob Scheper. Dit trio maakte tot nu toe 28 goals. In totaal schopte het team er 46 in en dat is 13 meer dan hun tegenstander van zaterdag, Doelman Kevin Wilpstra moest 21 keer een doelpunt toestaan, dat is dan weer wel weer 3 meer dan zijn collega Erwin Heidekamp.

Statistisch gezien is Oranje Nassau in het voordeel. Beide ploegen komen elkaar al 62 jaar regelmatig in de competitie tegen. Totaal gaat het dan om dertig ontmoetingen. ON won er dertien, Blauw Wit zeven en tien keer werd er gelijk gespeeld. De laatste overwinning voor de gasten was in 2000/2001. De Blauw witte formatie won toen met 1-0 door een doelpunt van aanvoerder Martin Sjoerma. De overwinning in Groningen was destijds overigens de derde op rij voor de gasten. De laatste ontmoeting tussen beide ploegen was in het seizoen 2017/2018. Oranje Nassau won in dit voor beide teams dramatisch seizoen met 2-0 door doelpunten van Niels Stenekes en Rhobin Brander. Voor deze uitslag zouden we ook zaterdag best willen tekenen. We noteren het nog maar weer eens, statistieken zijn leuk, maar volgens trainer Erwin Heerlijn kun je er maar beter totaal geen waarde aan hechten.

Voor Oranje Nassau is de wedstrijd van zaterdag niet zondermeer ‘kat in het bakje’. De formatie van Heerlijn deed het in de laatste competitiewedstrijd prima tegen SVI. Daardoor hielden de oranjehemden de aansluiting met de top. De overwinning was zeker verdiend, maar ook in deze wedstrijd werd pas in de laatste fase definitief afstand genomen."We speelden een goede wedstrijd", zei trainer Heerlijn, "waarbij we vooral voor elkaar door het vuur gingen" Heerlijn, Pourier en Van der Zweep beschikken over een kwalitatief sterke selectie. Dat kan nog wel een voordeel worden. Daarnaast heeft het team tot nu toe weinig te maken met blessure. Alleen Frederik Specken was de laatste weken door een blessure afwezig. Vorige week donderdag ging ON nog onderuit in Burgum. FC Burgum wiste de Groningers met 4-0 te verslaan. Het grote verschil tussen beide ploegen was, dat ON de kansen die het kreeg niet benutte en Burgum heel effectief met hun kansen omsprong. Oranje Nassau moet zaterdag winnen om ook nog een kleine kans te houden op het periodekampioenschap. Ze zijn daarbij wel afhankelijk van de resultaten van Olde Veste en Noordscheschut. Deze laatste ploeg heeft drie punten voorsprong op de Stadjers, en is dus de grootste kanshebber voor de tweede periode. De algemene ranglijst is ook belangrijk. Wellicht nog belangrijker. Met nog tien wedstrijden te gaan is de achterstand op Noordscheschut vier punten en staat de tegenstander van zaterdagmiddag drie punten voor. Het kan dus nog alle kanten op in deze klasse. Alle reden dus om er weer vol voor te gaan, ook nu voor elkaardoor het vuur te gaan, kansen te creëren, die kansen om te zetten in doelpunten en ook verdedigend op de goede plek te staan. Wanneer alles voor Oranje Nassau naar wens loopt zaterdagmiddag kunnen ze zo maar weer gedeeld tweede staan op de ranglijst. Laten we hopen, dat de ploeg na de korte rustperiode weer fris aan de start kan verschijnen en met frivool, aantrekkelijk en snel voetbal de tegenstander kan bedwingen.

Zaterdag begint de wedstrijd tegen Blauw Wit ’34 op sportpark Coendersborg om 15.00 uur. Scheidsrechter van dienst is de 22-jarige scheidsrechter Remon Tulen uit Barneveld. Hij wordt geassisteerd door de heren Nick Oppendijk uit Bolsward en Willem Renkema uit Drogeham.
Op het programma staan zaterdag verder nog de volgende wedstrijden: Noordscheschut speelt thuis tegen Broekster Boys, d’ Olde Veste gaat naar VV Groningen, Pelikaan S reist af naar Balk, SVI gaat op bezoek bij Leeuwarder Zwaluwen, Winsum neemt het thuis op tegen PKC ’83 en Drachtster Boys ontvangt Zeerobben.
Volgende week speelt Oranje Nassau opnieuw thuis, dan is Drachtster Boys de tegenstander.