De tweede en tevens laatste stadsderby van dit seizoennop Coendersborg  staat voor komende zaterdag op het programma. Dan is PKC ’83 de tegenstander voor Oranje Nassau.

Door Siemon Aikema

Bij PKC loopt het nog niet zoals velen hadden gehoopt. Na 14 wedstrijden staat de ploeg van Bennie de Jong en Robert Groninger slechts op een 13e plaats. Dat zal men op De Kring niet verwacht hebben aan het begin van het seizoen. PKC heeft de punten dus hard nodig. Daar waren ze overigens vaak dichtbij. Afgelopen zaterdag tegen SVI wist PKC 90 minuten stand te houden. Toen maakte SVI toch nog de winnende treffer. De drie wedstrijden die daar aan vooraf gingen werden ook allemaal met één doelpunt verschil verloren. Sterker nog, van de tien nederlagen dit seizoen verloor PKC er zeven met één doelpunt verschil. Grote nederlagen waren er alleen tegen Blauw Wit uit (5-0) en tegen Oranje Nassau thuis (1-6).

Natuurlijk kun je nederlagen met één doelpunt verschil niet allemaal pech noemen. Maar voor een deel natuurlijk wel. PKC zal er alles aan willen doen om uit de onderste regionen weg te komen. Rode lantaarndrager VVG staat slechts op drie punten achterstand. En de achterstand op de veilige elfde plek is zes punten. Dat is natuurlijk in twaalf wedstrijden wel te overbruggen, maar dan moeten de oranjehemden niet te veel punten meer verspelen. Voor hen is de komende derby tegen Oranje Nassau dus van groot belang. Kan de negatieve spiraal worden doorbroken? Het laatste puntje pakte PKC op 23 november. Tegen Leeuwarder Zwaluwen werd die dag gelijk gespeeld. En de laatste overwinning dateert van 12 oktober toen Drachtster Boys met 6-4 werd verslagen.

Statistieken zijn betrekkelijk volgens trainer Heerlijn van Oranje Nassau. Toch komen we ook deze keer met een overzicht. Maar ook wij weten dat resultaten uit het verleden beslist geen zekerheid voor nu zijn. De eerste competitieontmoeting tussen beide opponenten op Coendersborg was op 2 april 2005. Door een 2-0 zege nam ON revanche op de nederlaag, eerder dat seizoen, op sportpark De Kring (4-0). De doelpunten werden gemaakt door Hendrik Jan Smit en Reinier Carabain. Daarna kwamen de teams elkaar nog tien keer tegen in de competitie. Van de elf wedstrijden won Oranje Nassau vijf keer, PKC ’83 drie keer en drie keer was er een gelijkspel. Totaal werden er in die onderlinge ontmoetingen 44 goals gescoord. Oranje Nassau deed dat iets vaker van PKC. Zij scoorden 24 keer, terwijl PKC er 20 maakte. Met die 44 goals in elf wedstrijden is maar weer eens aangetoond, dat duels tussen beide clubs vaak goed zijn voor veel doelpunten. Vorig seizoen won Oranje Nassau met 2-0 door doelpunten van Jermo Verbeek en Tyson Dos Santos. De laatste competitieoverwinning van PKC op Coendersborg dateert van 2 mei 20015.

De nederlaag tegen afgelopen zaterdag tegen Pelikaan S was voor Oranje Nassau een teleurstelling. Hierdoor verloor de ploeg de koppositie weer.  Ook in de tweede periode zakte de ploeg van de tweede naar een gedeelde derde plaats. Maar met nog drie wedstrijden te gaan zijn er nog wel kansen om de achterstand op Olde Veste ‘54 en Noordscheschut in te lopen. Over afgelopen zaterdag merkte trainer Erwin Heerlijn op, dat de eerste helft tegen Pelikaan S de beste van dit seizoen was. “Gek genoeg creëerden we niet echt grote kansen maar wel een paar.” Volgens de trainer was een ruststand van 1-3 gezien het spelbeeld normaal geweest. Heerlijn was tevreden over wat de ploeg die helft liet zien. “Tempo van de bal, het verplaatsen van het spel, dat was hartstikke goed”, zo vertelde hij ons. Doordat Pelikaan S in tweede helft meer druk zette veranderde er wat in de ruimtes en daar had Oranje Nassau moeite mee. Volgens Heerlijn was de tweede helft meer in evenwicht. Toch had ON volgens de trainer in de tweede helft meer kansen dan in de eerste. Hij voegde daar nog even aan toe, dat onder andere zijn oude trainer (Bouma van DVHN) dat blijkbaar was vergeten. De strafschop voor Pelikaan vond Erwin pech en sneu voor Walid en het team. Maar achteraf gezien was het een terechte strafschop.

Gelukkig is een misstap in deze klasse niet dodelijk. Dat beseft ook de trainer. Het blijft zo spannend en de achterstanden zijn niet funest. In de aanloop naar de komende wedstrijd tegen PKC’83 is dat een voordeel. Oranje Nassau zal er weer hard voor moeten vechten om een goed resultaat neer te zetten. Volgens ons behoort een overwinning zeker tot de mogelijkheden. Maar de mannen van ON moeten de tegenstander niet onderschatten, ook al staan ze bijna onderaan in deze klasse en hebben ze nog maar twee keer gewonnen deze competitie. ”Voor PKC ben ik altijd op mijn hoede”, zei de trainer, “op papier hebben ze een heel goed elftal dat veel kwaliteit herbergt”. Zoals we al eerder opmerkten zegt volgens Heerlijn het verleden niets over de wedstrijd van zaterdag. “We moeten de rug rechten, deze week weer hard trainen en zorgen dat er elf scherpe spelers aan de start staan.” Heerlijn heeft er vertrouwen in dat dit zo zal zijn. Hij hoopt dat zijn ploeg zich kan herstellen van de tic van afgelopen zaterdag. Oranje Nassau – PKC’83 kan volgens ons een boeiend gevecht worden tussen een ploeg die zich wil revancheren voor de nederlaag tegen Pelikaan S en een ploeg die vecht om afstand te nemen van de onderste plaatsen. Reden genoeg om zaterdag naar Coendersborg te komen om naar deze derby van Groningen te kijken.

Zaterdagmiddag begint de wedstrijd op Coendersborg om 15.00 uur. Scheidrechter is Gerrit Beekman uit Apeldoorn, die we nog kennen van de bekerwedstrijd tegen Mamio in oktober 2015. Wie zijn assistenten worden is op het moment nog onduidelijk. De eerder aangewezen assistenten zijn uit het programma verdwenen en er zijn nog geen vervangers aangewezen.