Zaterdag speelt Oranje Nassau de topper tegen Pelikaan S. De debutant in 1 E doet het net als twee andere debutanten (Blauw Wit ’34 en SVI) verdienstelijk. Na afgelopen zaterdag staan de Oostwolders op een gedeelde vierde plaats, op drie punten van tegenstander Oranje Nassau.

Door Siemon Aikema

Dat Pelikaan S een roerige periode achter de rug hebben daarover hoeven wij hier niet te te wijden. Dat hebben anderen al genoeg gedaan. Maar met trainer Jan Schulting, hij debuteert zaterdagmiddag op de bank bij de thuisclub, heeft Pelikaan S wel een degelijke trainer binnen gehaald. Hij moet zeker rust kunnen brengen binnen de club. Schulting wil in ieder geval, zo liet hij onlangs weten, fluitend naar zijn werk kunnen.

Met spelers zoals Jan en Jos Hooiveld, John van Dalen, Anthon Jongsma en Jelle Wagenaar heeft Pelikaan S voldoende voetbalkwaliteit in huis. Ook hebben de zojuist genoemde spelers stuk voor stuk een brok ervaring. Daarnaast heeft Pelikaan S in Devon Harmsma een prima keeper en speelt goaltjesdief Jeroen Haan ook voor dit team. Voeg daarbij de komst van Muhammed Yuksel, die na een aantal jaren Nieuw Buinen de afgelopen seizoenen als prof speelde bij het Turkse Antalyaspor. Hij speelt sinds de winterstop voor de gastheren. Yuksel liet direct in zijn eerste duel als invaller zien, dat hij belangrijk kan worden voor de ploeg uit Oostwold. Tegen PKC had hij met twee doelpunten een groot aandeel in de zege. Fahim Bellgroub, met zijn 26 jaar hoort hij bij de jongeren van de selectie, is op dit moment de topscorer met zes goals, gevolgd door Jan Hooiveld met vijf doelpunten. Samen hebben ze de helft van de productie van Pelikaan S op hun naam staan.

Na de eerste helft van de competitie heeft Pelikaan S van de dertien gespeelde wedstrijden er zeven gewonnen en drie verloren. Ook werd er drie keer gelijkgespeeld. Nederlagen waren er tegen Drachtster Boys, Blauw Wit ’34 en Olde Veste. In de eerste competitiewedstrijd kwam Pelikaan S tegen Oranje Nassau tot een gelijkspel. Het was volgens verslaggever Bert Postma “een aantrekkelijke, sportieve wedstrijd tussen”, zo hij “twee teams die nog veel van zich zullen laten horen.” En daarin heeft Postma zeker gelijk gekregen. Zaterdag zal de roodzwarte brigade moeten strijden voor de drie punten. Het is een echte zes-punten wedstrijd. Wordt het afhaken voor Pelikaan S of juist aanhaken. Daarmee is het belang van deze wedstrijd voor de thuisclub wel aangegeven.


Sinds zaterdagmiddag is Oranje Nassau weer alleen koploper. Dat zijn ze nu voor de derde keer. De eerste keer was van zeer korte duur, laten we hopen, dat de Stadjers deze positie nu wat langer vast kunnen houden. Daarvoor moeten de gasten wel winnen zaterdagmiddag. Want ook voor Oranje Nassau is deze wedstrijd belangrijk. Bij winst weten de oranjehemden in ieder geval voorlopig Pelikaan S op afstand te zetten. Afgelopen zaterdag ging het niet gemakkelijk tegen Groningen, dat in deze klasse onderaan staat. Volgens trainer Erwin Heerlijn stond het in de eerste helft bij zijn ploeg niet helemaal goed. Door van systeem te veranderen pakte dat in de tweede helft beter uit. “Eind goed al goed” zo vatte Heerlijn samen. “We waren voor de rust niet snel en zorgvuldig genoeg. Na rust kregen we door de omzettingen meer grip op de wedstrijd. Ook had ik het idee dat we fitter waren en de wedstrijd makkelijk om draaiden” zo noteerde verslaggever Andor Heij uit de mond van de trainer van Oranje Nassau. Als aandachtig toeschouwer afgelopen zaterdag kunnen we ons wel vinden in de analyse van de trainer. Oranje Nassau mocht in de eerste helft zijn handen dichtknijpen dat het 1-1 stond. Groningen was in die fase sterker en sneller. En in de tweede helft zagen ook wij een beter ON, dat meer dan in de eerste helft Groningen in de tang kreeg. Uiteindelijk was de overwinning volgens ons dan ook wel verdiend.

Tegen Pelikaan S zal het waarschijnlijk weer een heel andere wedstrijd worden. Oranje Nassau is erop gebrand nu de drie punten mee te nemen. Of ze daartoe in staat zijn moeten we nog even afwachten. Het zal de strijd worden tussen de ervaring van de gastheren tegen de betrekkelijke jeugdigheid van de gasten. En dan blijft het de vraag wie hier zal zegevieren. We verwachten in ieder geval weer een boeiend gevecht op het kunstgras van Pelikaan S, waarvan de uitkomst zekerniet van tevoren vaststaat.

Er breekt voor de oranjehemden trouwens een belangrijke periode aan. Na de clash tegen Pelikaan S volgen de altijd beladen derby tegen PKC ’83 en de uitwedstrijd tegen het sterke SVI. En na twee competitie -loze zaterdagen wacht op 7 maart de thuiswedstrijd tegen Blauw Wit ‘34. Vier wedstrijden op rij waar Oranje Nassau de punten moet halen. De drie eerstgenoemde wedstrijden tellen mee voor de tweede periode. In die periode staat het team van Heerlijn Pourier en Van der Zweep op de tweede plaats op één punt afstand van het in deze periode verrassend goed presterend Olde Veste ’54. Om mee te blijven doen voor de tweede periode is winst noodzakelijk.

De wedstrijd Pelikaan S – Oranje Nassau wordt zaterdagmiddag gespeeld op Sportpark Gaveborg aan de Hoofdstraat 250 in Oostwold. We beginnen om 15.00 uur. Scheidsrechter tijdens deze match is de nog vrij jonge Richard Groenewegen uit Groningen. De assistenten van Groenewegen zijn Yaron Quincy Heeren en Jan – Durk Kuperus. Zaterdag rond vijf uur zullen we weten of Oranje Nassau nog steeds op kop staat. Dan zullen ook de utslagen van Noordscheschut tegen Balk, Blauw Wit ‘34 tegen Drachtster Boys en SVI tegen PKC bekend zijn.