Mede door verliespunten bij de concurrentie is ON door een 4 – 2 overwinning op rode lantaarndrager VVG lijstaanvoerder. Een verrassend sterke stadgenoot nam brutaal de leiding maar moest in de tweede helft toch haar meerdere erkennen in de Oranjehemden.

Door Bert Postma

Op het dak van het clubhuis van Oranje Nassau wapperden het rood-wit-blauw en de clubvlag halfstok. Dit in verband met het overlijden van club icoon Jo Robijn. De wedstrijd werd begonnen na een indrukwekkende minuut stilte, in aanwezigheid van een groot deel van Jo’s familieleden. Een eerbetoon voor een lid van verdienste waardig.

Bij VVG, waar nogal wat wijzigingen hebben plaatsgevonden was het geloof in een betere tweede seizoenshelft te merken. Een optimisme wat ook te zien was in het spel dat ON op gang had gezet. Dat de gemeente Groningen een zandbak van het hoofdveld had gemaakt, was geen probleem voor de Noordelingen. Ze spelen immers hun thuiswedstrijden altijd op kunstgras. Iets wat ON het volgend seizoen ook zal doen. Het heeft in ieder geval een voordeel, ON is verlost van de grillen van gemeentewerken en de lijnenkalkmachine kan in de verkoop en Henk de Jonge is verlost van een vervelende klus.

VVG was in de eerste helft het meest gevaarlijk met snelle uitvallen bij balverlies van het veel combinerende ON. De diepte werd gezocht en dat leverde veel hachelijke momenten op voor het doel van de weer voortreffelijk keepende Erwin Heidekamp. In de 25e minuut ontsnapte ON aan een achterstand na zo,n prachtige redding en het missen van een droomkans in de nastoot. ON was gewaarschuwd maar moest een minuut later een schot op de paal toestaan. De verdediging van ON wankelde en moest toestaan dat VVG in de 35e minuut door de prima spelende Jordy Kaili de verdiende leiding nam. 0 – 1. Ook fysiek was VVG nadrukkelijk aanwezig zonder over de schreef te gaan. Toch was het aanvoerder Martin Kamstra die in de ogen van de prima scheidsrechter Bert Agricola iets te druistig was en geel moest incasseren. ON begreep dat er werk aan de winkel was en het was aanvoerder Rhobin Brander die hoogst persoonlijk, na wat verwarring in de VVG achterhoede, de gelijkmaker binnen tikte 1 – 1. Na nog een prima redding van Heidekamp en een terechte gele kaart voor een pittige overtreding van Wallid Barhouse, was het Oranje Nassau, degene die het meest content met de gelijke stand mocht zijn.

VVG begon de tweede helft vanaf de aftrap waar het de eerste mee was geeindigd. Laten zien dat ON geen indruk op hen maakte en door de aanval te zoeken tot een goed resultaat te komen. ON dat duidelijk gemotiveerder en scherper uit de kleedkamer was gekomen nam echter het heft in handen en dit leverde resultaat op. Paul Bergtop ontsnapte in de 53e minuut over links en leverde een perfecte voorzet af op het hoofd van Rhobin Brander die vanaf een meter of tien de prima VVG doelman Jonathan Hensens kansloos liet. 2 – 1. Het publiek wat de gemene kou had getrotseerd kreeg een heel aardig potje voorgeschoteld en het spel golfde op en en neer, met aan beide kanten kansen, waarbij ballen van de lijn gehaald werden en goede reddingen er voor zorgden dat de stand lang op 2 – 1 bleef. Na een schot in de 60e minuut van Rico Cordes net naast en de daarop volgende corner op de lat was het trainer Heerlijn, die David Voigt naar de kant riep, waar Erolind Derguti stond te popelen om wat aan deze stand te doen. Echter eerst deden Rick Wiersma en Dennis Molema van zich spreken door een gele kaart te ontvangen. In de 76e minuut werd Paul Bergtop vervangen door Josha Otttens en moest Thijs Gerlofs op de doellijn redden om VVG van de gelijkmaker af te houden. Na een wissel bij VVG in de 77e minuut was het even later Rick Wiersma die een prima voorzet gaf op Rico Cordes toen was het raak. Rico schoot keurig de verlossende 3 – 1 binnen. VVG leek geklopt, maar bleef geloven in een beter resultaat. Bij ON kwam Mitchell Schievels binnen de lijnen voor Dennis Molema. Toen echter VVG haar derde wissel toepaste, was het even later weer raak en mocht Erolind Derguti na een prima actie doelman Hensens kansloos laten met zijn harde schuiver in de lange hoek. 4 -1. Toch gaf het goed spelende VVG nog niet op en het was invaller Firas Jawashi die de verdiende 4 – 2 binnen schoot. Met nog een 10 minuten bleef het oppassen voor Oranje Nassau. Het laatste wapenfeit was een schot rakelings over van Rhobin Brander. Bij ON was men blij met de overwinning, bij VVG waren trainer Mustafe Ahmed en zijn staf terecht blij met het vertoonde en hoopgevende spel.

De foto's staan achter deze link

KNVB info ON1