Vorige week werd bekend, dat assistent Marshall Pourier na een jaar Oranje Nassau alweer verlaat. De huidige assistent van Erwin Heerlijn gaat komend jaar aan de slag als hoofdtrainer in zijn woonplaats Delfzijl bij tweedeklasser NEC. Met Marshall hadden we al eerder afgesproken on terug te kijken op de eerste seizoenshelft.

Door Siemon Aikema

Vorig jaar was Marshall, die in Delfzijl heeft gevoetbald bij de inmiddels opgeheven voetbalclub Oosterhoek, hoofdtrainer bij toen nog tweedeklasser Hoogezand, daarvoor trainde hij o.a. WEO Woldendorp, Hij was ook actief bij Eemsboys als senior-trainer.

Marshall allereerst natuurlijk gefeliciteerd met je nieuwe job als hoofdtrainer. We willen graag nog even met je terugkijken op die eerste seizoenshelft. We zijn, op één wedstrijd na, halverwege het seizoen. Daarom zijn we benieuwd, hoe je terugkijkt op het eerste gedeelte van de competitie?

Ik denk dat we redelijk tevreden mogen zijn, want we doen vanaf het begin mee voor de bovenste plekken. Het was teleurstellend dat we de 1e periode misliepen in de laatste minuut bij Balk. Vlak voor de winter hebben we een mooie serie neergezet met zes overwinningen, een gelijkspel en één nederlaag. Als we nog constanter worden en aanvallend nog groeien denk ik dat we nog een mooie tweede helft van het seizoen gaan krijgen.

Wat zijn volgens jou de sterke punten van deze selectie en waar zou er nog verbetering mogelijk zijn?

We hebben vrij snel weer een echt team kunnen vormen. Wel knap, omdat er toch weer veel nieuwe jongens bij zijn gekomen. Verder is het een selectie met heel veel voetballend vermogen. Jongens hebben een goede techniek. Ook is de kwaliteit in de breedte een kracht van deze groep. Wat ik al aangaf, aanvallend kunnen we nog groeien. En dan bedoel ik niet alleen scoren. Vanaf de opbouw tot aan het scoren moet het nog beter.

Welke wedstrijd was voor jou het meest succesvol en welke wil je zo snel mogelijk weer vergeten?

PKC uit was een wedstrijd waarin we goed speelden. Daarbij scoorden we ook nog een paar heel mooie goals op goede momenten. Winsum uit was ook goed, maar daar beloonden we onszelf niet. Olde veste thuis is er eentje om te vergeten. Op een omgeploegd veld was er voor niemand eigenlijk iets aan die middag. We waren wel veel aan de bal, maar creëerden weinig. Dat we dan uit een rebound van een vrije trap ook nog verliezen, maakt het nog vervelender.

Wat verwacht je van het tweede gedeelte van de competitie Waar zou Oranje Nassau in jouw ogen dit seizoen moeten/kunnen eindigen?

Ik ben er van overtuigd dat we beter zullen gaan draaien en meer zullen gaan scoren. Als je in de winterstop gedeeld eerste staat, moet je er voor gaan om over 14 wedstrijden ook op nummer 1 te staan. En we houden niet van delen, dus alleen aan kop.

Hoe is de sfeer binnen selectie en trainersstaf? Hoe zit het met de samenwerking met Erwin?

De sfeer in de selectie is volgens mij goed. Er wordt wekelijks hard gewerkt en ook gelachen. Er is veel concurrentie, maar in de omgang en sfeer merk ik daar niet zoveel van op een negatieve manier. Als staf werken we goed samen met elkaar. Samen met Jeroen van het 2e en de leiders kunnen we het altijd goed regelen. De samenwerking met Erwin is goed. We kennen elkaar natuurlijk allang en dus naast de vriendschap is het ook mooi om samen beter te worden en het team proberen beter te maken.

Op de training zien we vaak dat je vooral bezig bent met trainen. Soms lijkt je meer een hoofdtrainer dan een assistent. Zijn er afspraken over met Erwin, over jullie rollen en de invloed die je hebt op trainingsvormen/ tactiek/ persoonlijke benadering

Ja natuurlijk. Als je goed wilt samenwerken moeten er duidelijke afspraken zijn. Erwin bepaalt de grote lijn en samen delen we de training in, bedenken we vormen en bespreken we alles voor en na.
Zo gaat het ook met wedstrijden. We bespreken het samen en we laten elkaar vrij in persoonlijke benadering. Dit werkt prima op deze manier.

Welke ploegen gaan mee doen om het kampioenschap en welke ploeg is jouw favoriet? En welke ploegen zullen moeten strijden om lijfsbehoud?

Welke andere ploeg zou ik moet noemen als favoriet? Natuurlijk is Oranje Nassau mijn favoriet. Alleen dat geldt ook voor trainers of supporters bij 5 of 6 andere ploegen in onze competitie. Die gaan het samen uitvechten. Ploegen onderin moeten het onderling ook maar uitvechten. Als ik kijk naar het verloop van de competitie durf ik dit niet te voorspellen. Bovendien vind ik het ook helemaal niet netjes om iemand te voorspellen als slechtste.

Wat vind je na een half jaar van Oranje Nassau als vereniging?

Ik heb in de afgelopen periode hier goed kunnen werken. Ik ben goed ontvangen op de club en zie het als een gezellige vereniging. Met de mensen om het eerste heen heb ik goed leuk en goed contact.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik wil iedereen het beste wensen voor 2020. Daarnaast hoop ik dat we in 2020 veel wedstrijden zullen winnen en dat we dit mogen doen op een goede grasmat met veel publiek