Na de 1 – 0 in de vierde minuut werd de eerste helft bij Oranje Nassau - Zeerobben een helft die bol stond van hoogtepunten. ON drong aan en Zeerobben probeerde door snelle counters over rechts de Groningers te verrassen. Mocht echter het ON doel bereikt worden dan stond daar doelman Heidekamp, die niet te kloppen bleek. In de rust bleken de vizieren bijgesteld te zijn, want met drie juwelen van doelpunten werd Zeerobben naar huis gestuurd. Dat een onachtzaamheid in de slotfase nog een Fries doelpunt opleverde werd op de koop toe genomen. Alleen uitblinker Heidekamp baalde hiervan als een stekker en had graag de nul gehouden.

Door Bert Postma

Oranje Nassau ging voortvarend van start en het was reeds in de vierde minuut dat Erolind Derguti raak kopte en de al 40 jarige doelman Jacob de Vries kansloos liet 1 – 0. Zeerobben reageerde alert en een minuut later schoot Julian Zeinstra maar net over. In de 16e minuut leverde een vrije trap, die goed gered werd door Erwin Heidekamp, een corner op. Heidekamp zou later zonder de doelpuntenmakers te kort te doen, uitgroeien tot man of the match. Na balverlies op het middenveld van ON ging oud ONer David v.d .Pol een een-tweetje aan met uitblinker Dylan Drent maar v.d. Pol had zijn vizier vanmiddag niet op scherp. In de 21e minuut kreeg Dylan Drent een gele kaart voor het vasthouden van zijn tegenstander. Toen dezelfde Drent in de 33e minuut een zware overtreding beging keek scheidsrechter Vincent Buitenhuis naar zijn rugnummer en toonde clementie. In de 38e minuut was het weer Dylan Drent die Heidekamp tot een redding met de voet dwong en daarna in de rebound rakelings over schoot. Zo gonsde het spel op en neer en was ON misschien wel de betere ploeg, maar Zeerobben bleef gevaarlijk met haar snelle uitvallen.

Na rust was het eerste grote gevaar van Joël Wagenaar die een afvallende bal in een keer op de schoen nam en zijn schot rakelings naast zag vliegen. De ommekeer kwam in de 56e minuut toen Julian Zeinstra al dan niet bewust de doorgebroken Rick Wiersma onderuit tikte. Scheidsrechter Buitenhuis twijfelde geen moment en trok de rode kaart. Rick Wiersma legde zelf de bal klaar een paar meter buiten de zestien. En wie de juwelen trap van Rick kent ging er eens lekker voor zitten. Er paste inderdaad geen vinger tussen zie bijgaande foto en de bal vloog stijf in het kruis, kansloos voor elke keeper. 2 – 0. In de 60e minuut kwam Rico Cordes voor de licht geblesseerde Josha Ottens, waardoor er nog meer snelheid bij ON voor in ontstond. Dit betaalde zich 2 minuten later al uit toen Joël Wagenaar ruimte kreeg om te schieten. Zijn uitgekiende schot draaide in de vervelende hoek van doelman de Vries. 3 – 0. Het begon er op te lijken dat dit zijn zwakke hoek is, maar gezegd moet worden dat alle drie doelpunten onhoudbaar en van een hoog gehalte waren. Trainer Arjen Postma van Zeerobben paste in de 65e minuut een dubbele wissel toe om het tij nog te keren, maar toen twee minuten later Erolind Derguti de bal nogmaals op een schitterende manier in die voor de Vries vervelende benedenhoek kromde en de 4 – 0 op het scorebord liet aantekenen leek de strijd gestreden en kon Zeerobben met tien man geen vuist meer maken. Erwin Heerlijn gaf Frederik Specken en Joël Wagenaar rust en speelminuten aan David Voigt en Niels Stenekes. Dezelfde Stenekes had in de 79e minuut nog een kansje maar schoot op doelman de Vries. Toen bij Oranje Nassau de concentratie verslapte was het in de 87e minuut nog Yander Zandbergen die voor Zeerobben de ere treffer aantekende 4 – 1. Oranje Nassau deed goede zaken, mede door het verlies van medekoploper Pelikaan S en staat nu allen op kop.

Volgende week speelt ON weer thuis en wel tegen d’ Olde Veste uit Steenwijk.

De foto's staan hier

KNVB info ON1