De eerste klasse E heeft veel weg van een tombola. Een loterij waar iedere keer weer prijzen worden uitgekeerd. Die prijzen zijn dan in de vorm van een eerste plaats. Na negen speelronden hebben we al vier verschillende nummers één gehad: Winsum, Leeuwarder Zwaluwen, Blauw Wit’34 en Oranje Nassau.En vaak stond de ploeg alleen op doelsaldo op de eerste plaats. Het geeft aan hoe spannend het competitieverloop ook dit jaar weer is in deze klasse. Vorig seizoen was er vooral een strijd om de tweede plaats, nu is er eigenlijk geen enkele ploeg die er tot dit moment echt bovenuit steekt.

Door Siemon Aikema

De tegenstander van zaterdag, Zeerobben, begon uitstekend aan de competitie. Na vier wedstrijden stonden de Harlingers op een keurige tweede plek. Pas in de zesde wedstrijd werd thuis tegen Drachtster Boys verloren. Na drie nederlagen op een rij (ook tegen Winsum en Pelikaan S) en de uitschakeling tegen LAC Frisia in de beker werd er afgelopen zaterdag gelijk gespeeld tegen SVI. Door deze resultaten vinden we het team nu op een negende plaats. Trainer Arjen Postma verwacht, dat het een mooie wedstrijd wordt. Op voorhand noemt hij Oranje Nassau als favoriet. De plaats op de ranglijst vindt Arjen wat vertekend. “Omdat, ”zo zegt hij “wij met Zeerobben de eerste 6 wedstrijden echt te weinig hebben gekregen en gepakt naar aanzien van de wedstrijden”. Volgens de trainer scoort zijn ploeg op de een of andere manier niet of krijgen ze knullig doelpunten tegen in de wedstrijden waarin ze echt de betere ploeg waren. Postma vindt dat Zeerobben ook bij de top vijf had kunnen en misschien wel moeten staan. “ON won twee keer in de laatste minuut, wij verloren twee keer in de laatste minuut terwijl wij de ploeg waren die naar de winst op jacht was. Ik verwacht,” vervolgt hij, “dat het verschil tussen ON en Zeerobben iets kleiner is dan vorig seizoen. Toen waren wij twee maal min of meer kansloos en was ON heel duidelijk beter. Nu zal het denk ik wat dichter bij elkaar liggen”. Postma en Erwin Heerlijn kennen elkaar goed van de cursus. Ze hebben nog altijd regelmatig contact. “Over veel dingen denken we denk ik redelijk hetzelfde. Beide zijn we tactisch prima, sociaal goed onderlegd.” Volgens de trainer werkt Erwin iets planmatiger terwijl hij iets meer inspeelt op het moment /situatie van die week. “”Erwin is een hele goede trainer en zeer prettige vent. Ik hoop dat hij mij nou eens mag feliciteren met een overwinning.”

Voor Oranje Nassau was het belangrijk, dat er afgelopen zaterdag in blessuretijd van Drachtster Boys werd gewonnen. Daardoor nam ON de kop weer over van periodekampioen Blauw Wit ’34. Maar de verschillen blijven klein. Mocht Oranje Nassau zaterdag niet winnen dan zakken ze zo maar weer naar de derde plek op de ranglijst. Maar bij winst blijven de oranjehemden in ieder geval nog koploper. Kijken we nog even terug naar afgelopen zaterdag dan zagen daar een bij vlagen redelijk goed voetballende ploeg. Ook trainer Heerlijn had dat gezien. Hij was daarom ook tevreden over de eerste helft. Er had, zo blikte hij terug, wel wat meer ingezeten. Verderop in de eerste helft gaf ON het initiatief weg, zonder dat er grote kansen kwamen. En als die er wel waren dan werden die volgens Heerlijn goed verdedigd. “Daar was ik heel tevreden over” zie hij. Heerlijn vindt dat Oranje Nassau qua voetbal nog wel wat swingender mag worden. “We zijn wel degelijk. Eerste voorwaarde is hard werken." 

In zijn voorbeschouwing op zaterdag zegt Heerlijn het prettig te vinden weer tegen Arjen Postma te spelen. “Het vorig seizoen hebben we twee keer gewonnen waarbij er maar in één helft groot verschil was en in drie dus niet.” Vooral de thuiszege vond Heerlijn geflatteerd. Hij ziet Zeerobben als een serieuze tegenstander die voldoende kwaliteiten herbergt. “Het is gewoon een goede ploeg” Oranje Nassau is volgens de trainer niet persé favoriet al zullen volgens hem anderen dat anders zien. “Het is een beetje stuivertje wisselen. Wij hebben in deze klasse geen makkelijke wedstrijden. Ik verwacht een gelijk opgaande, moeilijke wedstrijd. En ik heb er zin in.” Van onze kant willen we er nog aan toevoegen dat we uit de verslagen van andere duels oppikken, dat Zeerobben een voetballende ploeg is. Dat is mooi voor de toeschouwers die mooi voetbal willen zien.

De wedstrijd Oranje Nassau- Zeerobben wordt zaterdag op sportpark Coendersborg gespeeld. We beginnen om 14.30 uur. Scheidsrechter van dienst is de heer Carim Mesbah uit Groningen. Zijn assistenten zijn de heren René Broekman uit Beilen en Nick Oppedijk uit Bolsward. Volgende week speelt Oranje Nassau opnieuw thuis, dan komt Olde Veste ’54 op bezoek.