Als de Friezen met hetzelfde venijn zouden spelen als waarmee de Drachtster Boys pupil van de week de bal achter doelman Erwin Heidekamp ragde, zou het nog wel eens een heel lastig middagje voor de Groningers kunnen worden. Dat de Boys voor ON altijd een lastige tegenstander is was bekend en ook op deze bijzonder koude november middag had de uitslag ook zo maar het omgekeerde kunnen zijn.

Door Bert Postma

De ongeveer 100 toeschouwers die de kou hadden getrotseerd, moesten tot in blessuretijd wachten om te weten wie aan het langste eind ging trekken. Drachtster Boys mocht van scheidsrechter Alex van Kraay aftrappen ,maar moest direct weer stoppen om iedereen een minuutje te laten nadenken en middels een lang applaus aan te geven dat het grootste gedeelte van weldenkend Nederland het discriminerende gedrag van een klein deel voetbalsupporters zat is.

Na dit zeer zinvolle oponthoud brandde de strijd los en het was de Oranje brigade die het heft in handen nam. ON dicteerde het spel in de eerste helft en het gevaar dat voor hun eigen doel optrad was meestal het gevolg van slordigheden en onnodig balverlies. Zo liet Paul Bergtop in de derde minuut reeds een terugspeelbal op Heidekamp los die de eerste corner voor de tegenstander opleverde. Drachtster Boys liet zich steeds op eigen helft terugzakken en probeerde daar de bal te veroveren en zo snel mogelijk de gevaarlijke Robin Zuidema te bereiken. Een opzet die vaak mislukte door het zeer attente en felle verdedigen van Frederik Specken. Specken die daar zo van genoot dat hij eenmaal in balbezit, het leer ook af en toe weer knullig verspeelde. Een slechte eigenschap die ook bij andere ON-ers nog te vaak voor komt. Dat beide keepers de beste spelers bij zowel gasten als gastheren waren bleek uit de ruststand 0 – 0.

Na de rust, toen nog niet al het opgewarmde publiek weer aanwezig was, bleek ON het tempo op te schroeven en liet de verdediging zien ook aan te kunnen aanvallen. Na een steekpass vanuit het ON middenveld snelden zowel Rhobin Brander als Josha Ottens richting het Drachtster doelgebied en maakte Brander prachtig ruimte voor Ottens die beheerst de uitkomende doelman Jouke Bosje kansloos liet en de 0 – 1 scoorde. De stadion speaker was zo onder de indruk dat hij Ottens bij zijn koosnaampje “Otta” noemde. Dat er een reactie zou volgen was duidelijk en de Friezen gooiden de schroom van zich af en werden steeds gevaarlijker. Beide trainers werden genoodzaakt wissels toe te passen en trainer Heerlijn van ON bracht Dennis Molema voor Erolind Derguti in het veld, waarop trainer Luitzen Nijboer van Drachtster Boys in de 73e minuut Kristan Boeree verving voor Stefan Bolt. Twee minuten later was het weer Erwin Heerlijn die het nodig vond om Mitchell Schievels voor David Voigt in te ruilen. Dat in dezelfde minuut Drachtster Boys succesvol werd kun je moeilijk op deze wissels afschuiven. Bij een hoge harde inzet voor het ON doel stompte Heidekamp de bal weer het veld in waar oud ONer Ard Veenhof klaar stond om iets voor zijn huidige club te betekenen en schoot hard raak. 1 – 1. Beide ploegen roken winst en zochten de aanval. Nadat Erwin Heerlijn noodgedwongen Josha Ottens met een pittige blessure naar de kant moest halen en door Niels Stenekes ging vervangen leek de wedstrijd in een remise te gaan eindigen. Hier was ON-er Rick Wiersma het niet mee eens en toen hij door doelman Bosje in een bijna onmogelijke positie onderujt werd gehaald op de achterlijn kon scheidsrechter van Kraay niet anders dan de bal op de stip deponeren. Dit uiteraard onder hevige protesten van de thuisclub. Wiersma voltrok zelf het vonnis en liet de Drachtster doelman kansloos. 1 – 2. Zo kreeg een niet al te beste wedstrijd van beide teams toch nog een winnaar, ook al was Drachtster Boys in de extra tijd, met een wanhoop offensief ook nog dicht bij de gelijkmaker en was het eindsignaal bij de Groningers zeer welkom. Oranje Nassau weer koploper, een positie die ze verrassend met het gehavende Pelikaan S moet delen. De Groningers mogen nu in twee thuiswedstrijden proberen die positie te verstevigen. A.s. zaterdag 14.30 uur Oranje Nassau – Zeerobben.

Hier vind je de foto's .

KNVB info ON1