Na het gelijke spel tegen Balk en de uitschakeling in de beker door GVAV-Rapiditas moet Oranje Nassau zich richten op de komende wedstrijd. Die wordt in Drachten gespeeld tegen Drachtster Boys. 

Door Siemon Aikema

Het is wat onrustig geweest in Drachten. De resultaten in de competitie vielen behoorlijk tegen. En ook binnen de selectie was het, als je de verhalen mag geloven, ook niet erg rustig. Dat heeft enkele weken geleden geleid tot het ontslag van de trainer. De nieuwe trainer, de bij de club teruggekeerde Luitzen Nijboer moet de zaak weer op scherp zetten. Sinds zijn aantreden hebben de Drachtsters zes punten gehaald in drie wedstrijden Alleen tegen SVI werd er in hun laatste competitiewedstrijd verloren. En dit aantal punten is meer dan de drie in de vijf eerdere ontmoetingen. Afgelopen zaterdag wist Drachtster Boys de eerste ronde van de beker ook te overleven. Met 7-0 werd er gewonnen van derde klasser Sint Annaparochie. Blijkbaar weet de voorhoede daar in Drachten weer wat scoren is. Met aanvallers als Robin Zuidema en Rob Schokker is dat scorend vermogen ook niet zo verwonderlijk. Trouwens, de topscorer is op dit moment een ander namelijk Sicco Brouwer. Hij heeft er dit seizoen vier gemaakt. In vergelijking met vorig seizoen zijn er bij de mannen uit Drachten vier nieuwe gezichten van buiten: doelman Jouke Bosjes van Harkemase Boys en de verdediger Erik Lourens van vv Groningen, Rick Schuring van VEV’67 en Frank Harmens van Leeuwarder Zwaluwen. Tegenover de komst van deze spelers staat het vertrek van doelman Desmond Louwerens (terug naar Wykels JHallum en de verdedigers Mark Huizinga (Buitenpost en Paul Bergtop (Oranje Nassau).

Ook Oranje Nassau en Drachtster Boys kennen een lange geschiedenis. Sinds 1973/1974 kwamen deze ploegen elkaar in Drachten achttien keer tegen in de competitie en één keer in de beker. De thuisclub won negen keer, vier keer werd gelijkgespeeld en Oranje Nassau kwam zes keer als overwinnaar uit de bus. Daarnaast herinneren we ons nog een oefenwedstrijd in Drachten in de voorbereiding. Maar het resultaat van die ontmoeting die volgens ons in 2005 werd gespeeld is nergens terug te vinden. De laatste overwinning van ON in Drachten dateert van het seizoen 12/13. De oranjehemden wonnen met 2-0 van de latere kampioen Drachtster Boys. Vorig seizoen wist Oranje Nassau na een 3-1 achterstand toch nog gelijk te maken. Toen de gasten met 10 man verder moesten wisten ze toch dat gelijkspel over de streep te trekken met ook nog kansen op een overwinning.

Strafschoppen lijken Oranje Nassau minder goed te liggen. Vorig seizoen werd het team na een 2-2 gelijkspel door strafschoppen uitgeschakeld door LAC Frisia. En afgelopen zaterdag gebeurde dat op dezelfde manier tegen GVAV. Bij de uitschakeling willen we niet te lang stilstaan. We kijken liever naar voren. Voor Paul Bergtop wordt het komende zaterdag een weerzien met de club waar hij tot vorig seizoen drie seizoenen speelde. De ervaren speler zal ongetwijfeld de punten mee willen nemen naar zijn nieuwe club. En dat zou een mooi begin zijn van de tweede periode van de competitie. En in de algemene rangschikking is een overwinning ook nodig om in het spoor van de drie koplopers te blijven. ON staat slechts één punt achter op deze drie clubs en heeft dus nog alle kansen op een hoge klassering. Gaat Oranje Nassau dit wel even winnen? Dat denken we niet. Toch zijn er volgens ons wel kansen. Wanneer we de aanwezigen mogen geloven, en waarom zouden we dat niet doen, heeft ON vorige week dinsdag een wervelende show gegeven tegen FVC. Die werveling en dat elan zou de ploeg zaterdag in Drachten van pas komen. De staf van Oranje Nassau heeft voldoende mogelijkheden om met een sterk elftal te beginnen.

Trainer Heerlijn is niet de coach die doorlopend allerlei spelers steeds weer op andere posities zet. De kern van het team lijkt er aardig te staan op het moment dat er geen afwezigen zijn. Toch blijft het ook deze keer afwachten welke spelers op het veld staan in Drachten. Het team lijkt langzamerhand wel vorm te krijgen. Mannen als Thijs Gerlof, Rhobin Brander, Frederick Specken, Rick Wiersma en Mitchell Schievels, om er enkelen te noemen, lijken van grote waarde voor Oranje Nassau en staan (bijna) wekelijks op het wedstijdformulier. Het voetbal van de oranjehemden leidt helaas nog niet altijd voor voldoende doelpunten. Daarentegen heeft Oranje Nassau al wel tegen alle ploegen gespeeld, die in het linker rijtje staan. Dat zou perspectief kunnen bieden voor de komende wedstrijden met die tegen Drachtster Boys als een goed begin. Maar, we hebben het al eerder gezegd, de verschillen zijn klein in deze klasse. Iedereen lijkt van iedereen te kunnen winnen. We gaan dan ook afwachten hoe het verloop in deze competitie de komende weken tot aan de winterstop zal zijn. Tot nu toe is er bijna iedere week een nieuwe koploper, En dat zou nog wel eens een tijdje zo kunnen blijven.

Zaterdag begint de wedstrijd Drachtster Boys – Oranje Nassau om 14.30 uur op sportpark Drachtster Bos Postlaan 5 in Drachten. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Alex van Kraay. Zijn assistenten zijn Jos Engbers uit Oldenzaal en René Broekman uit Beilen.