Bijna had een los stroomdraadje in de schakelkast van de verlichting op het (te) gladde kunstgrasveld van GVAV er voor gezorgd dat de plm. 100 toeschouwers weer vroegtijdig huiswaarts konden keren, maar een slimme monteur liet een kwartier voor aanvang het licht weer schijnen over het strijdperk voor de bekerwedstrijd tegen stadgenoot Oranje Nassau.

Door Bert Postma

Scheidsrechter Jeffrey Wolthoff had zijn muntje zo gegooid dat de aftrap door ON verricht kon worden. Op het nieuwe, korrelvrije, kunstgras kon ON haar geliefde tikkie, takkie spelletje uitvoeren. GVAV werd in de beginfase alle kanten uitgestuurd en dit leverde in de zesde minuut een vrije trap op even buiten de zestien. Een kolfje naar de hand van Rick Wiersma, die dan ook doelman Carsten Meijwaard kansloos liet en de 0 – 1 op zijn conto kon bijschrijven.

GVAV kroop echter al snel uit haar schulp en werd gevaarlijk via de snelle Tom Klooster die over rechts zijn spitsen met prima voorzetten kon bedienen. De gelijkmaker kwam al snel over de andere kant waar de ON verdediging in de twaalfde minuut hopeloos in de fout ging met geknoei en een te korte terugspeelbal op Heidekamp. Een presentje dat Patrick Venema in de gelegenheid stelde om de ploegen weer op gelijke hoogte te brengen. 1 -1. Oranje Nassau had het betere van het spel en was veel in balbezit. Het jonge en gretige GVAV onder leiding van trainer Bas Veldman was echter ook levensgevaarlijk bij haar snelle counters. Dit leidde in de 35e bijna tot de voorsprong toen weer Tom Klooster over rechts ontsnapte en na zijn prima voorzet was het Ingmar Liezenga die zijn schitterende halve omhaal over het doel zag vliegen. Een actie die beter verdiende. Oranje Nassau was weer even wakker geschut en toen 2 minuten later Frederik Specken een juweel van een dieptepass gaf op Rick Wiersma, kon deze loepzuiver de voorsprong weer bij de gasten brengen 1 – 2. Vlak voor rust was GVAV weer dicht bij de gelijkmaker. Gevaar in de ON achterhoede wat vaak door eigen geknoei werd veroorzaakt leverde echter niets op.

Nadat het verkleumde publiek, opgewarmd weer langs de lijn had plaatsgenomen, zagen ze dat Erwin Heerlijn een wissel toegepast had. Yunis el Baroudi was op het veld verschenen voor Paul Bergtop. Veel veranderde er daardoor niet in het veldspel, totdat in de 60e minuut de verdediging van ON weer hopeloos in de fout ging en een sterker wordend GVAV niet meer van scoren af kon houden. De anders zo betrouwbare Heidekamp verkeek zich op een hoge bal (kunstlicht) en moest toezien hoe de bal in zijn netje plofte. Dader van deze ON tegenvaller was wederom Patrick Venema. 2 -2. In de 70e minuut kwam bij ON Rico Cordes voor Mitchell Schievels in het veld. In de 75e minuut was David Voigt voor ON bijna succesvol. ON drong aan, wat Bas Veldman tot de volgende wissel bracht. Rashis Conquet kwam in het veld voor doelpuntenmaker Patrick Venema. Er ontsponnen zich hachelijke situaties voor het doel van Meijwaard waarbij David Voigt uiteindelijk op de paal schoot en mede door goed keeperswerk van Carsten Meijboom de 2 – 2 gehandhaafd bleef. Ook het inbrengen van Niels Stenekes voor Erolind Derguti bij ON bracht geen verandering in de stand en werden er reeds voorbereidingen gemaakt voor een serie strafschoppen. Trainer Bas Veldman paste in de 90e minuut een wissel toe, die een geschiedenis had. Moreiro Bacuna had de hele week op de training zijn trainer om de kop gezeurd om hem in te brengen als het op strafschoppen zou aankomen. Hij beloofde dan de winnende te maken. De strafschoppenserie kreeg nog een leuk verloop. Nadat het arbitrale trio er na 4 strafschoppen een einde aan maakte en GVAV tot een vreugdedansaanzette en het publiek in verwarring bracht, bleef een hevig teleurgestelde Bacuna doelpuntloos. Toen echter iedereen ervan overtuigd was dat er nog drie strafschoppen genomen moesten worden kon Wolthof de wedstrijd hervatten. Misschien door het oponthoud, feit was dat GVAV haar vierde strafschop miste en ON haar laatste raak schoot, was het toch Bacuna die zijn belofte kon inlossen en feilloos Erwin Heidekamp kansloos liet. Oranje Nassau verliet teleurgesteld het bekertoernooi, maar kan zich troosten met de gedachte, verloren te hebben van een prima, fraai voetballende tegenstander. GVAV, succes verder in het toernooi. ON mag zaterdag in Drachten de draad weer oppakken in de competitie tegen Drachtster Boys.

Via deze link kom je bij de foto's van de wedstrijd

KNVB info ON1