Oranje Nassau gaat het zaterdag in de eerste ronde van de beker opnemen tegen stadgenoot GVAV-Rapiditas. Een interessante stadsderby dus.

Het oorspronkelijk bericht is aangepast wat betreft de historie tussen beide clubs met dank aan Jack Schilder (wedstrijdzaken GVAV)

Door Siemon Aikema

De selectie van GVAV-Rapiditas wordt dit jaar voor het eerst getraind door Bas Veldman. Het is voor deze jonge trainer, die ook een verleden heeft bij de club als jeugdtrainer, het eerste jaar als hoofdtrainer bij de senioren. Tot vorig seizoen was Veldman, die in het dagelijks leven actief is bij Huis van Sport in Groningen, hoofd opleidingen bij Be Quick 1887. GVAV is een gerenommeerde club binnen de stad Groningen. De club is in januari 1921 ontstaan door een fusie van GVAV (1915) en Rapiditas (1917). Mannen als Kurt Elshot, Martin Drent en Arjen Ebbinge hebben in het verleden voor GVAV-Rapiditas gespeeld. Momenteel spelen de Blauwwitten in de tweede klasse van het zondagvoetbal. Daar staan ze na acht wedstrijden op de zesde plaats. Na drie overwinningen en twee gelijke spelen werd er in de zesde wedstrijd verloren van de huidige nummer twee Germanicus. Dat was dit seizoen tot nu toe de enige nederlaag voor de equipe van Veldman. Want in de poulewedstrijden van districksbeker rekenden ze af met Winsum, Zwaagwesteinde en SV Bedum. GVAV weet dus wat winnen is in het bekervoetbal

Coach Veldman heeft een vrij jong elftal, met vooral spelers uit eigen gelederen. Routinier Remco Molenaar is met zijn 34 jaar de oudste. Voor zover wij kunnen nagaan zit Boyd Kooi, die al 13 jaar selectiespeler is bij de thuisclub het langste bij de club. Desgevraagd zegt Veldman dat GVAV het als een mooie uitdaging ziet om tegen een goede eersteklasser te spelen. “Met veel eerstejaars senioren uit de eigen jeugdopleiding van GVAV is dat wel een grote uitdaging” zegt hij. “Natuurlijk zullen we graag voor een stunt willen zorgen”. Van de selectie van Oranje Nassau kent Veldman Rico Cordes nog. Hij was ooit trainer van Rico bij o-13 van GVAV. Bas vindt het leuk om tegen Erwin Heerlijn te spelen. Ze hebben, zo zegt hij goed contact. “Erwin bereidt zich goed voor op deze wedstrijd. Als toeschouwer was hij aanwezig bij Lewenborg- GVAV.” Als slotopmerking heeft Veldman nog één uitsmijter: “We hopen op een drukke voetbalzaterdag voor een mooie afsluiter te zorgen"
.
ON heeft in de geschiedenis voor zover wij kunnen nagaan twee keer keer eerder tegen GVAV gespeeld. In het seizoen 2009/2010 won GVAV op het voormalig Promotex toernooi van Gronitas na afloop van het succesvolle kampioensjaar van Oranje Nassau met 3-2. In augustus 2012 werd GVAV op Coendersbrtg verslagen met 1-0 in de poule fase van de beker. Doelpuntenmaker was Masohi Tauran. Beide ploegen werden toen uitgeschakeld door Be Quick 1887 en Buitenpost.

Oranje Nassau moet na het missen van de periodetitel de rug weer rechten. Dat zal ongetwijfeld lukken al heeft het terechte gelijkspel tegen Balk wel voor een teleurstelling gezorgd. Volgens Heerlijn is de wedstrijd tegen de Friezen traditioneel moeilijk, “maar”, zo vervolgt hij “ik ben nog steeds tevreden over de sfeer in de ploeg en hoe we de wedstrijd qua beleving en inzet ingaan.” Volgens de trainer weet je dat je wanneer je met elkaar aanvallend niet top bent het moeilijk krijgt in Balk. “Dat komt onder andere door hun speelwijze en fysieke kracht. We waren zaterdag niet goed genoeg om te winnen”. Aan de andere kant benadrukt Erwin dat Oranje Nassau na acht wedstrijden slechts zeven doelpunten tegen heeft, waarvan er vier tegen SVI. Hij vindt dan ook dat de ploeg dat goed voor elkaar heeft. “We gaan lekker zo door, het houdt ons gretig en scherp.” Binnen de selectie zijn enkele spelers met een GVAV- verleden. Naast Rico Cordes zijn dat in ieder geval Dave Bosgraaf, Walid Barhouss, Dennis Molema en Yunis El Baroudi. Zij hebben één of meer jaren gevoetbald in de jeugd van de club op sportpark Kardinge. Heerlijn noemt wedstrijden in de beker wedstrijden op zich. “Die dag levert het direct resultaat op. Er gaat eentje door en er valt eentje af. Het zijn vaak open wedstrijden”. De trainer verwacht dat voor zaterdag ook. “GVAV wil laten zien hoe goed ze zijn. Ze hebben een nieuwe trainer en veel jonge jongens”. Heerlijn heeft ze gezien tegen Lewenborg en heeft een indruk van de ploeg gekregen. Overigens was, zo zei hij, Bas Veldman een dag eerder bij ON, zo gaat dat in de trainerswereld. “Het is ook een beetje voor je eigen gemoedsrust om het één en ander te weten. Afgelopen zondag speelden ze weer heel anders. Daar moeten we zaterdag goed mee omgaan, met de situatie die er dan is”. Volgens Heerlijn leeft de wedstrijd wel in de groep. Jongens kennen elkaar en dan is het leuk voetballen. De assistent van Bas, Leudi Stoepman heeft vorig jaar stage gelopen bij de dames van ON, dus die kent Erwin ook. Bas en Erwin kennen elkaar goed. Heerlijn gunt Bas het beste. Maar zaterdag iets minder natuurlijk, aldus de trainer.

Veel hebben we hier niet aan toe te voegen. De beschouwingen van beide trainers lijken ons duidelijk genoeg. Oranje Nassau zal ongetwijfeld als favoriet starten, maar in bekervetbal weet je het maar nooit. Oranje Nassau is in ieder geval gewaarschuwd. Ze zullen zaterdagmiddag top moeten zijn om te winnen. GVAV heeft niets te verliezen. Dat is voor de ploeg mogelijk een voordeel. Oranje Nassau heeft alles te winnen, maar helemaal vanzelfsprekend is de overwinning zeker niet.

GVAV-Rapiditas – Oranje Nassau begint zaterdagmiddag om 17.00 uur op Sportpark Kardinge. Scheidsrechter van dienst is Jeffrey Wolthof. Hij wordt geassisteerd door Rick Cadogan en Martijn Brondijk .