Oranje Nassau kon bij een overwinning vanmiddag de koppositie overnemen van koploper Leeuwarder Zwaluwen. Na de mooie overwinning vorige week op PKC’83, blaakte de ploeg van Erwin Heerlijn en Marshal Pourier van het zelfvertrouwen en moest de promovendus van goeden huize komen om een resultaat mee te nemen uit Groningen.

Uit de geluiden uit het Friese kamp bleek dat ook de Zwaluwen na 28 keer niet verloren te hebben, deze fraaie reeks nog even wilde voortzetten. Het beloofde dus een leuke middag te worden op Coendersborg, onder prima weersomstandigheden. Zo'n wedstrijd om de koppositie verdient zowaar meer toeschouwers dan de plm. 150 die nu de tribune bevolkten of een zon plekje langs de lijn hadden gevonden.

Toen de aftrap verricht werd, bleek dat ,,wij” de toss hadden verloren en daardoor eerst de verkeerde kant op moesten spelen. ON trapte af, leed al snel balverlies en het was Robbin Kleefstra die over rechts op avontuur ging en dankzij doelman Erwin Heidekamp keek de thuisclub niet tegen een snelle achterstand aan. Een redding van Heidekamp die deze middag niet op zichzelf stond. Hij speelde weer een belangrijke rol in het Oranje Nassau doel. De inzet en soms een ietsje meer aan de kant van de Friezen toonde aan wat de bedoeling was deze middag. Scheidsrechter Pascal Souhuwat toonde aan wel van een potje mannelijk voetbal te houden en hield bij soms pittige overtredingen de kaarten op zak. In de 14e minuut wuifde hij echter een schreeuw om een strafschop weg, waar een bal op de stip op zijn plaats was geweest toen Rick Wiersma onderuit werd getikt. Toen echter een minuut later Oranje Nassau een onterechte corner toegewezen kreeg, die genomen door Erolind Derguti en daarna door Walid Barhouss perfect binnen gekopt werd, was er niemand in het ON kamp die nog mopperde over de niet gekregen pingel. 1 – 0.

In de 25e minuut moest Heidekamp weer razendsnel zijn doel verlaten om de toch wel gevaarlijke Zwaluwen aanval van scoren af te houden. De Friezen lieten zien niet gewend te zijn om achter te staan, speelden op de grens van het toelaatbare en waren verbaal te horen op het bijveld waar de ON dames hun wedstrijd speelden. Het laatste kwartier voor rust was het nu sterkere Oranje Nassau dicht bij de 2 – 0 en moest doelman Karsten Waterlander enkele malen handelend optreden. Vlak voor rust kreeg Dave Bosgraaf nog een goede kans, maar Waterlander was hem de baas. In de herkansing schoot Derguti hoog over en naast.

Het publiek ging er bij aanvang van de tweede helft eens recht voor zitten, want de strijd leek nog lang niet gestreden. In de 59ste minuut werd bij Leeuwarder Zwaluwen Mylco Feenstra vervangen voor Jorrit van der Veen. Vijf minuten later reageerde Erwin Heerlijn met de wissel van Dave Bosgraaf voor Rico Cordes. Even daarvoor was doelman Waterlander een schot van Bosgraaf de baas en had Rick Wiersma een gele kaart gezien voor het neerleggen van een tegenstander. Trainer Carlo Rietdijk was duidelijk niet tevreden over zijn mannen en paste nog een wissel toe. Marco Biegel verliet het strijdperk en Jarring Wouterlood van Doesburg kwam binnen de lijnen. Een plek die Gido Boontjes 4 minuten mocht verlaten na de rode kaart te hebben gekregen van arbiter Souluwat. Boontjes kon zijn handen niet thuishouden en deelde een tik uit aan Dennis Molema. In de 72 e minuut werd bij Oranje Nassau Josha Ottens vervangen door Joël Wagenaar. In de 76e minuut ontstond er een onduidelijke situatie voor het Zwaluwen doel waarin uiteindelijk Mitchell Schievels het laatste tikje gaf en doelman Waterlander voor de tweede maal liet vissen. Volgens de Friezen in buitenspel positie, maar assistente Ashley de Haan, was zeer duidelijk en wees naar het midden. ON op een verdiende 2 – 0 voorsprong. Fokko Kronemeijer mocht 12 minuten voor tijd Rick Wiersma vervangen en bij Leeuwarder Zwaluwen kwam Rick van Loon nog binnen de lijnen. Toen twee minuten later de pas ingevallen Rico Cordes zich liet provoceren en een beuk uitdeelde aan zijn uitdager kon ook hij het veld met rood verlaten. Niet slim bij een 2 – 0 stand met nog een paar minuten te spelen, maar dat zal Rico zelf ook wel beseffen. Oranje Nassau boekte een uitstekend resultaat, mee door het puntenverlies van de concurrentie en kan volgende week op bezoek bij en in het Friese Balk heel goede zaken doen. Dan dient het wel te winnen bij weer een lastige tegenstander.

Achter de link vind je de foto's 

KNVB info ON1