Voor Oranje Nassau staat er zaterdag opnieuw een belangrijke wedstrijd op het menu. Koploper Leeuwarder Zwaluwen is om 14.30 uur de tegenstander op sportpark Coendersborg.

Door Siemon Aikema

Vooraf werd het gepromoveerde Leeuwarder Zwaluwen niet als favoriet bestempeld. Maar voorlopig staat de ploeg van trainer Carlo Rietdijk wel bovenaan. De mannen zijn inmiddels 23 wedstrijden lang ongeslagen. Dat is een lange reeks! In een interview op de website van de club, begin oktober, zegt Rietdijk tevreden te zijn met de teamontwikkeling. Door meer weerstand in deze klasse moet hij wekelijks de juiste balans op het veld vinden. Dat lukt volgens hem doordat de basis wat breder is. “Het is wennen. Het is een niveau hoger, het gaat sneller, alles wordt op details beslist”, zo laat Rietdijk in dat interview ook nog weten.
Die bredere basis komt omdat Leeuwarder Zwaluwen er dit seizoen vijf nieuwelingen heeft bij gekregen. Guido Boontjes en Jordy en Rick van Loon stapten over van FVC. Marco Biegel kwam van Akkrum en de nu geblesseerde Stan Vaatstra speelde vorig seizoen nog voor LAC Frisia 1883. Bekende namen in de selectie zijn Anthon Musliu (hij speelde o.a. bij Harkemase Boys en ONS Sneek en gaat nu zijn tweede seizoen in bij de Zwaluwen) en de vier jaar oudere Jeton Musliu (Die kennen we nog van de confrontaties met Blauw Wit ’34 maar nu speelt hij voor het derde seizoen bij de Zwaluwen). De ervaren Musliu ’s (resp. 30 en 34 jaar oud) gaan ook samen aan kop als topscoorders, ze scoorden allebei vier keer.

Oranje Nassau en Leeuwarder Zwaluwen kennen een lange geschiedenis. Die gaat terug naar het seizoen 58/58 toen beide clubs tegen elkaar gelijkspeelden. De wedstrijd van zaterdag is de twintigste in de geschiedenis. Tot nu toe won de thuisclub elf keer, Leeuwarder Zwaluwen won vier keer en ook werd er vier keer gelijkgespeeld. In het voor Oranje Nassau zo succesvolle seizoen 15/16 wonnen de Groningers met 5-0 van de Friezen. Rhobin Brander, Thijs Gerlofs, Mathijs Lindemulder, Josha Ottens en Frederick Specken maakten toen ook deel uit van de selectie. Bij Leeuwarder Zwaluwen waren dat Mylco Feenstra, Thomas Helfferich en Jaring Wouterloop van Doesburg.

We zijn benieuwd wat deze wedstrijd ons zal brengen. Over het voetbal van Oranje Nassau zijn we in het algemeen wel tevreden. De Stadjers weten in de meeste wedstrijden een behoorlijke wedstrijd op de mat te leggen. Dat de resultaten soms toch uitblijven hoort bij het spelletje. Na het gelijkspel tegen Winsum, de gelukkige overwinning op Noordscheschut en de afstraffing die zaterdag werd uitgedeeld aan PKC weten we in ieder geval wel weer, dat de ploeg van Heerlijn kan voetballen. En zeven punten uit de laatste drie wedstrijden is een mooi resultaat. ON is door deze resultaten langzamerhand opgeklommen naar de brede kopgroep in 1E. Dat het tegen Leeuwarder Zwaluwen gemakkelijk zal gaan durven we niet te beweren. Maar Heerlijn gaf na de wedstrijd tegen PKC aan, dat de ploeg begint te groeien. Ook de afwezigheid van enkele bepalende spelers door ziekte en/of schorsing betekende afgelopen zaterdag geen verzwakking. De brede selectie heeft potentie genoeg om opengevallen plaatsen in te vullen. Uiteraard zijn we ook benieuwd naar de opstelling van de thuisploeg. Enkele spelers kloppen nadrukkelijk op de deur van het eerste. Kiest Heerlijn voor dezelfde basis als in de wedstrijd tegen PKC in het kader van ‘never changing a winning team’? Of zal hij bijvoorbeeld de van een schorsing terugkomende Paul Bergtop opstellen? We zullen het moeten afwachten. In ieder geval, met welk team er ook wordt gespeeld, Oranje Nassau heeft zeker kansen om na zaterdag op kop te staan. Het team heeft zoveel voetbalvermogen, dat het van niemand hoeft te verliezen in deze competitie. Maar soms spelen er andere zaken in een voetbalwedstrijd. Strijd, fysieke kracht, emoties het zijn allemaal factoren die de wedstrijd kunnen beïnvloeden. We zijn ervan overtuigd dat de wil om te winnen aanwezig is bij de basisspelers. Zij willen graag hun technische vaardigheden, scorend vermogen en verdedigende kwaliteiten tonen aan het kritische thuispubliek. Laten we hopen, dat ze in die opzet slagen en ons na een boeiende wedstrijd kunnen trakteren op opnieuw drie punten. En dan het liefst niet pas in de blessuretijd de wedstrijd beslissen. Dat is niet altijd gezond voor toeschouwers.

Nu de wintertijd weer is ingegaan begint zaterdag de wedstrijd tussen Oranje Nassau en Leeuwarder Zwaluwen niet op de gebruikelijke tijd van 15.00 uur maar om 14.30 uur. De wedstrijd staat onder leiding van de heer Pascal Souhuwat uit Eelderwolde en zijn assistenten Ashley de Haan en Johan Wesseling.

Voor de strijd om de eerste periode zijn naast Oranje Nassau-Leeuwarder Zwaluwen vooral Drachtster Boys – Winsum, Noordscheschut- SVI, Blauw Wit’34 –
PKC ’83 en Pelikaan S – Zeerobben van belang. Daarnaast speelt vv Groningen thuis tegen Balk en ontvangt d’ Olde Veste Broekster Boys. In de strijd om de onderste plaatsen zijn deze twee wedstrijden van groot belang. Gezien dit programma kan het zomaar zijn dat zaterdagavond de stand in 1E weer helemaal anders is.