Een stadsderby is altijd bijzonder. De stad Groningen kent dit seizoen drie vertegenwoordigers op het niveau van de eerste klas. Dat betekent dat Oranje Nassau dit voetbaljaar vier keer een stadsderby heeft. En komende zaterdag is de eerste in die reeks tegen PKC.


Door Siemon Aikema

Wedstrijden tussen PKC ’83 en Oranje Nassau zijn altijd bijzonder. Sinds een groot aantal jaren spelen beide ploegen geregeld tegen elkaar in de hoofd- of eerste klasse. En in deze derby’s wordt meestal op het scherpst van de snede gestreden. In de lange periode kennen we slechts één salonremise. Oranje Nassau vocht tegen degradatie en PKC was al veilig. Dat was in het seizoen 2007/2008. Het werd toen met dank aan PKC 0-0 waardoor niet Oranje Nassau maar VVOG op herkansing moest. Een jaar later degradeerde ON alsnog. Op Sportpark De Kring kwamen beide ploegen elf keer in competitieverband tegen elkaar uit. Vijf keer werd er door de gasten gewonnen en de gastheren hielden vier keer de punten in huis. De beide andere wedstrijden werd er gelijkgespeeld. Vorig seizoen won Oranje Nassau met 5-2 door doelpunten van Ruud Grol, Jermo Verbeek Tyson Dos Santos en Erolind Derguti. Voor PKC scoorde die middag Simon Schreiber twee keer.

In onze voorbeschouwing op het seizoen hebben we PKC ’83 is het rijtje gezet van de ploegen, die meedoen om de titel. De Kampers speelden tot nu toe vier wedstrijden en hebben evenveel verliespunten als de beide koplopers Winsum en Blauw Wit ’34. PKC moet nog een inhaalwedstrijd spelen in november tegen SVI, dat er evenveel verliespunten heeft. Overwinningen waren er bij vv Groningen (1-4) en Drachtster Boys (6-4). Van Winsum werd nipt verloren (1-2). Afgelopen zaterdag speelden de PKC-ers in Harlingen met 3-3 gelijk tegen Zeerobben. Binnen een kwartier stonden ze al met 3-0 achter, maar voor rust werd het 3-1. Na de rust wist PKC de inhaalrace voort te zetten, zodat er na 90 minuten 3-3 op het scorebord kwam. 
De selectie van Groninger en de Jong heeft ook dit seizoen weer enkele nieuwe spelers mogen verwelkomen. Wesley Walstra kwam na 4 seizoenen terug van vv Groningen. Ook Giovanni Salvo en Davy Wilkens kwamen over van Groningen. Brian Inge is voorlopig de topscoorder met vier doelpunten en Koen Hateboer heeft er drie ingeschopt. Bekende namen zijn verder onder andere Simon Schreiber en Martijn van Roeden, beid oud-spelers van Buitenpost.

Oranje Nassau had het afgelopen zaterdag erg moeilijk tegen Noordscheschut. De fysiek sterke ploeg leek op zijn minst een gelijkspel te halen, zeker nadat ON met 10 man verder moest. Maar Rick Wiersma dacht daar anders over. In een snelle counter, waarbij hij zich ontdeed van zijn directe tegenstander gaf hij de vrijstaande Mitchell Schievels een uitstekende kans. En zo werden er in minuut 92 alsnog drie punten aan het totaal van ON bijgeschreven. Trainer Heerlijn was zaterdagavond eerlijk. “Ik denk dat we vanmiddag geluk hebben gehad” zei hij. ”Daar hoop je op maar ga je er niet meer van uit. Ik ben wel heel blij”, zo vervolgde hij, “om te zien dat de jongens voor elkaar door het vuur gaan. Wat een ontlading.” Heerlijn vond Oranje Nassau zaterdagmiddag aanvallend niet goed genoeg. Maar dat was volgens hem ook de verdienste van Noordscheschut.

Inmiddels kijken we vooruit naar de derby van Groningen. Trainer Heerlijn heeft het idee, zo liet hij ons weten, dat deze derby leeft bij de selectie. De spelers kennen elkaar natuurlijk. Dat zijn dus, volgens de trainer, wel echt leuke wedstrijden om te spelen. PKC doet het goed vindt Heerlijn, daarom zal het spel van ON beter moeten zijn dan afgelopen zatedag. Deze woorden van de trainer kunnen we alleen maar onderstrepen. PKC is een andere tegenstander dan Noordscheschut. En als het tegen de Drenten zeker aanvallend niet lukte, wordt het met hetzelfde spel van ON niet succesvol. De inbreng van aanvaller Rick Wiersma was zaterdag na zijn invallen groot. Fijn dat hij er zaterdag weer bij kon zijn. Erolind Derguti zou er ook weer bij kunnen zijn. Zijn rode kaart werd uiteindelijk geseponeerd. Ook Dennis Molema is op de weg terug. Hij speelde zaterdag een hele wedstrijd in het tweede team. Paul Bergtop is door zijn rode kaart (2x geel) automatisch geschorst voor zaterdag. Al met al zal er voor Heerlijn, Pourier en van der Zweep weer voldoende te kiezen zijn. De echte liefhebber mag zich verheugen op een spektakel. Wedstrijden tussen PKC en ON zijn zelden saai. Goed voetbal en menig doelpunt maken de wedstrijden tussen deze beide clubs aantrekkelijk. Ook voor zaterdag verwachten we spektakel. Zowel PKC als Oranje Nassau moeten winnen om aansluiting te houden op de topposities in 1E. Wanneer de gastheren winnen kunne ze een goed slag slaan en gaan ze voorlopig ON voorbij op de ranglijst. Maar wanneer de gasten winnen nemen ze voorlopig de hoogste positie in van de stadse ploegen. Maar het is nu alweer spannend in deze klasse.

Tot slot nog wat informatie. De wedstijd PKC ’83 -Oranje Nassau wordt zaterdag op Sportpark De Kring gespeeld en begint om 14.30 uur.De g-voetballers van Kids United lopen met de spelers van beide teams het veld op om zo de toeschouwers kennis te laten maken met het g-voetbal. Het arbitrale trio bestaat uit scheidsrechter Ronald Spoler uit Almelo en zijn assistenten Geert van Eede uit Tollebeek en Stef Verhagen uit Heerenveen.
Andere topwedstijden voor zaterdag: nr. 1 Winsum ontvangt de nr. 6 Pelikaan S, nr. 2 Blauw Wit ’34 gaat op bezoek bij nr. 10 Balk, nr. 3 Zeerobben speelt tegen het tot nu toe tegenvallend Drachtster Boys dat op een degradatieplaats staat. Nr. 4 Leeuwarder Zwaluwen lijkt het op het eerste gezicht gemakkelijk te krijgen tegen hekkensluiter vv Groningen. SVI – Olde Veste en Broekster Boys -Noordscheschut complementeren het programma van zaterdag, Het zou zo maar kunnen, dat na zaterdag de stand er weer heel anders uit ziet. Zaterdagmiddag rond vijf uur zullen we de balans op kunnen opmaken.